Što vremena iz Barcelone govore o formi za Monako?

Automoto 25. svi 202217:45 > 17:46
Podijeli:
DPPI/Panoramic via Guliver Images

Tjedan dana nakon šeste utrke prvenstva u Španjolskoj Formula 1 stiže u Monako, najsporiju stazu u kalendaru, a vremena iz trećega sektora staze Circuit de Barcelona – Catalunya dobar su pokazatelj trenutne forme bolida u sporim zavojima – donosimo pregled najboljih vremena po sektorima iz kvalifikacija za VN Španjolske.

MAXF1.net

Treći sektor staze, označen žutom bojom, sastoji se većinom od sporih zavoja – prvi je zavoj 10, zatim nešto brži i duži zavoj 12, a zatim slijedi niz od tri vrlo spora zavoja koji su u konfiguraciju staze uvedeni 2007., donosi MAXF1.net.

Riječ je o zavojima 13 te 14 i 15 koji su ujedno i najsporiji zavoji na stazi, čime su vrlo dobar indikator za formu bolida uoči VN Monaka. Posljednji zavoj dio je zone maksimalnoga ubrzanja koja vodi na startno ciljni pravac.

Ferrari je najbrži u trećem sektoru i čvrsti su favoriti za pole position u Monaku nakon što su ove godine s Leclercom startali prvi na četiri od šest utrka.

Prošle godine Ferrari je iznenadio osvajanjem dva uzastopna pole positiona u Monaku i Bakuu s Leclercom jer je SF-21 briljirao u sporim zavojima i sa zagrijavanjem guma i jer njegovi nedostaci zbog manjka snage i velikoga otpora zraka nisu dolazili do izražaja zbog male prosječne brzine kruga.

Ove godine bolidi su potpuno novi, ali Ferrari je opet vrlo jak u sporim zavojima i općenito je bio najbrži bolid u kvalifikacijama dok je Red Bull bio bolji u utrci zbog bolje degradacije guma i veće maksimalne brzine.

Verstappen nije daleko od Ferrarijeve brzine u trećem sektoru s 0.075 s zaostatka, a Alfa Romeo je s Bottasom treći najbrži bolid s 0.107 s zaostatka za Leclercom.

Alfa Romeo i Bottas više su puta isticali kako im je bolid najbolji u sporim zavojima, čemu pomaže i činjenica da imaju najlakši bolid, a s obzirom da su na različitim stazama ove sezone bili vrlo jaki u Monaku bi mogli biti bliže vodećima nego ikad, možda i ispred Mercedesa.

Haas je bio četvrti najbrži bolid s Magnussenom, 0.137 s ispred Russella u Mercedesu, a McLaren je na šestom mjestu ispred Alpinea, AlphaTaurija, Aston Martina i Williamsa.

 

 

Komentari

Vaš komentar