Kako je Tito donio naslov Hajduku

Hrvatska 5. pro. 202110:48
Podijeli:
Guliver Images

Oni su harali, osvajali trofeje, a mi smo ih znali ponekad 'maznuti'. No, te sezone su nam ukrali naslov i zbog toga nas neće pamtiti kao veliku generaciju" - rekao je Drago Vabec.

Nedjelja, 5. prosinca 2021.! Derbi koji u zraku opet ima onaj ‘poseban status’. Dinamo je smijenio trenera, a Hajduk je u naletu. Povijest rivalstva traje od 1945., oni zagriženiji će reći od 1911. godine kada su se rodili Hajduk i Građanski. Drago Vabec, pod nadimkom Of, sjajni Dinamov napadač, reprezentativac i kasnije igrač francuskog Bresta posebno pamti jedan derbi i posebno pamti jednu sezonu.

Odlučio sam dvije utakmice protiv Hajduka. Jedna je završila 3:2, a druga 2:1. Obje su se igrale na Starom placu. To su bile posebne, velike utakmice. Oni su harali, osvajali trofeje, a mi smo ih znali ponekad ‘maznuti’. No, te sezone su nam ukrali naslov i zbog toga nas neće pamtiti kao veliku generaciju” – rekao je Drago Vabec.

Što se dogodilo? U Rijeku je tog ljeta stigao Edmond Tomić, napadač kosovske Lirije koja je tada bila u drugoj ligi. Utakmica je završila pobjedom Rijeke od 2:1, ali Dinamo se žalio da Tomić nije imao pravo nastupa, jer je sa sobom iz Lirije vukao suspenziju žutih kartona i nije imao pravo nastupiti u utakmici.

Nikada se nisu u potpunosti otkrile sve okolnosti ‘Slučaja Tomić.’ Tomić i Rijeka su godinama kasnije dali za pravo Savezu kada su iznijeli mišljenje da je on svoju suspenziju odradio u Kupu, ali sve pravne odluke otišle su u Dinamovu korist i velika je sportska nepravda što je kao prvak ostao upisan Hajduk.

“Ma jednostavno u tom trenutku Tito Kirigin je bio moćniji od čelnika Dinama. I to je na kraju presudilo da se taj “Slučaj Tomić nikad do kraja nije raspetljao. Bili smo te sezone najbolji, ali naslov je pripao Hajduku” – zaključio je Drago Vabec.

Komentari

Vaš komentar