'Mogao sam postati nogometaš, ali ciljao sam više'

NBA 12. sij 201921:31 > 21:34
Podijeli:
Photo by Andy Lyons/Getty Images)

Bojan Bogdanović, u razgovoru je za službenu stranicu Indiana Pacersa progovorio o dosadašnjem tijeku svoje NBA karijere, kao i počecima kada se bavio nogometom.

(Photo by Gary Dineen/NBAE via Getty Images)

Bojan Bogdanović usred je najbolje sezone svoje četiri i pol godišnje NBA karijere, a odlična forma koju konstantno prikazuje nije prošla nezapaženo. Najbolji hrvatski košarkaš prosječno ubacuje 16.2 poena (rekord karijere) i trenutno je sedmi tricaš lige s postotkom ubačaja od 44.6 posto. Više od dva mjeseca držao je vodeće mjesto, no ponešto je izgubio u ritmu pa je taj plasman ušao u silaznu putanju, međutim biti u top deset najboljih šutera lige velika je stvar.

Hrvatski reprezentativac u razgovoru sa službenu stranicu svog kluba progovorio je o aktualnoj sezoni te svojim počecima, a posebno je zanimljiva usporedba s Europom.

U Europi treneri često viču na igrače, mentalno vas time pripreme na ono što slijedi u budućnosti. Vidio sam više puta otkako sam u NBA kako ovdje igrači jednostavno povuku se u sebe čim trener povisi glas. Europsko iskustvo pripremilo me na taj način treniranja“, kazao je Bojan koji je odgovarao na pitanje o treneru Nateu McMillanu, poznatom kao čovjeku koji momčad vodi ‘čvrstom rukom’ uz inzistiranje na visokoj razini discipline.

On je čovjek koji neće pognuti glavu kada povisim glas u smislu kritike, puno puta sam ga izazvao i njegova je reakcija uvijek ista. Time je potvrdio kako je mentalno vrlo čvrst. Prošle sezone bili smo nešto nježniji u pristupu, željeli smo shvatiti njegov način razmišljanja, ove sezone znamo što od njega očekivati i inzistiramo na većoj razini odgovornosti, a on to prihvaća bez problema.”

Prošlog prosinca, u utakmici protiv Bostona, Bogdanović je počinio kritičnu pogrešku čime je koštao Pacerse poraza, no reakcija suigrača i trenera nakon tog ‘incidenta’ na njemu je ostavila poseban dojam.

Bio sam užasno ljutit na samog sebe, teško mi je to opisati. Ali svi igrači, treneri pružili su mi veliku podršku, dobio sam pregršt poruka što nisam očekivao, neizmjerno sam im zahvalan.”

Zanimljiv je bio Bojanov odgovor na pitanje o početku karijere, posebno kada se bavio nogometom.

Otac me nagovorio na promjenu sporta, on se ranije bavio košarkom. Prihvatio sam sugestiju, ali tko zna što bi se dogodilo da sam drugačije odlučio. Možda bih igrao nogomet u svom gradu za lokalnu ekipu, ali znam da ne bih bio s time sretan jer sam oduvijek želio više“.

Bogdanovića je dočekalo i pitanje vezano za nastavak karijere, čak i umirovljenje o kojem hrvatski igrač ne razmišlja.

Osjećam se sjajno, pokušavam se kvalitetno brinuti za svoje tijelo i nadam se da ću još dugo igrati. Volim ovaj sport i zaista ne razmišljam o danu kada ću otići u mirovinu.”

Indiana trenutno drži treću poziciju na Istoku (28-14) s pobjedom manje i dva poraza više od drugoplasiranih Milwaukee Bucksa.