Neobičan trade? Griner za ‘Trgovca smrću’

Košarka 14. svi. 202210:39 > 10:40
Podijeli:
AP Photo/Alexander Zemlianichenko via Guliver image

Brittney Griner se prvi put pojavila pred ruskim sudom od kako je uhićena u veljači zbog posjedovanja ulja hašiša. Američka košarkašica je velika tema u SAD-u zbog toga što se svi tamo zalažu za njeno oslobađanje, a čak je to i u vrhu prioriteta američkim diplomatima.

Griner se pojavila u zgradi suda u Himkiju s kapuljačom preko glave. Prvi put je američka košarkašica bila pred sudom u Rusiji zbog toga što je sredinom veljače na aerodromu u Moskvi posjedovala ulje hašiša.

Amerikanci tvrde da je Brittney zatočena nepravedno i da treba biti puštena na slobodu, dok Rusi s druge strane ovakve prekršaje kažnjavaju zatvorskom kaznom i do deset godina. Radi se inače o jednoj od najboljih košarkašica svih vremena koja igra za Phoenix Mercury s kojim treba započeti WNBA sezonu, dok s druge strane ona već sedam godina igra u Rusiji za Jekaterinburg dok nije sezona u SAD-u.

Ruski sud je sada produžio pritvor za Griner. BBC ovu vijest stavlja u rubriku ‘ukrajinsko-ruski rat’ iako nema puno veze s ratnim događajima u Ukrajini, a također je Brittney uhićena prije početka vojne intervencije. Ipak BBC još dodaje da je oslobađanje Griner mogućem ali uz jedan trade koji bi bio sve samo ne košarkaški.

Ruska agencija TASS tvrdi da je Ruska Federacija voljna Griner poslati kući, ali da u suprnotnom pravcu dođe Viktor Bout. Radi se o ruskom šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora. ‘Trgovac smrću’, kako je Viktorov nadimak, je uhićen 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.

Komentari

Vaš komentar