Ne otpisujte snagatora THIEMA: Radi sklekove i po noći

Vedran Ljubej 9. lip 201912:39 > 12:40
Julian Finney / Staff

Dva je dana vodio tešku borbu s Đokovićem u meču koji je bio iscrpljujuć i tjelesno i mentalno

Clive Brunskill/Getty Images

Jedan od razloga jest činjenica da je Rafina zemljaška dominacija najviše izražena upravo na Roland Garrosu zbog specifičnosti uvjeta koji najviše pogoduju njegovom ekstremnom spinu.

Drugi, možda i najvažniji razlog jest način na koji je Austrijanac došao do finala – kroz čistilište! Dva je dana vodio tešku borbu s Đokovićem u meču koji je bio iscrpljujuć i tjelesno i mentalno. Niti 24 sata neće imati popularni Dominator za regeneraciju i rekuperaciju, a pred njime će stajati potpuno svjež, odmoran i samopouzdanjem napucan 11-struki osvajač French Opena!

Najviša od svih mogućih prepreka u svijetu tenisa, jer nitko nikada na jednom mjestu nije dominirao kao Nadal. Do današnjeg dana pobijedio je u 92 meča na ovom turniru, a izgubio samo dva. Dvaput u 15 godina!!

Pa kako će ga onda zaustaviti Thiem? Na stranu podaci s početka ovog teksta i činjenica da je austrijski igrač slavio u polufinalu Barcelone, gdje je Nadal do ove sezone također 11 puta podizao pehar.

Jer, Roland Garros je nešto drugo. Ovdje Thiem u posljednja dva pokušaja (polufinale 2017. i 2018.) Nadalu nije uzeo niti set, a dohvatio je tek sedam (’17.) odnosno devet (’18.) gemova!!

Pa kako se onda uopće natjerati na gledanje finala koje bi još jednom trebalo biti jednosmjerno?

Po mišljenju autora ovog teksta, stvari nisu baš toliko izgubljene za Thiema kako se čine. Slijede razlozi zašto se zastupa to stajalište.

1. TENIS ZA THIEMA NIJE POSAO, VEĆ VOĐENJE LJUBAVI
Ako smo nešto naučili o ovom 25-godišnjem tenisaču tijekom posljednje 3-4 sezone u kojima je trajao njegov uzlet prema vrhu tenisa, ali i uspon prema statusu drugog najboljeg živućeš zemljaša, to je da mu energije gotovo nikad ne nedostaje.

POVEZANO: OVO JE DOMINATOR, MLADIĆ KOJI JE THORU UKRAO ČEKIĆ!

Koliko puta smo se samo čudili količini mečeva koje bi odigrao tijekom svake sezone! Prošle je, primjerice, usred prenatrpanog raspored uspio uhvatiti i malo vremena da odigra meč u njemačkoj Bundesligi! ATP bodove tamo nije dobio, a novac koji je zaradio sigurno mu nije bio presudan, tko zna je li ga uopće osjetio na svom bankovnom računu.

Od 2016. godine naovamo, Domi se redovito pojavljivao u top 4 igrača s najviše odigranih mečeva na Touru! Tek je ove znatno usporio tempo… Očito je da ovaj mladić (25 mu je godina tek) uživa u tome što radi, obožava igrati tenis!

2. U JEDNOG OD NAJPRIPREMLJENIJIH IGRAČA TOURA PRETVORIO GA JE TRENER LUĐAK
Nije toliko poznata stvar da je prije Gunthera Bresnika, trenera koji je od Thiema napravio tenisača kakav je sada, za njegovu fizičku spremu bio zadužen nekonvencionalni 60-godišnjak Sepp Resnik.

Dugo su teniskom zajednicom kružile priče da je potonji bio toliko kontroverzan da je Thiema tjerao da noću trči šumom s deblima na vratu, da ga je budio usred noći kako bi odradio serije sklekova, a po jednoj priči morao je i plivati polu-zamrznutom rijekom usred zime!

Thiem je sve te priče još 2016. označio kao obične tračeve, od kojih ništa nije istinito osim jedne: na jednom futures turniru u Italiji, Resnik je gunđao kako Thiem ne pokazuje nikakve emocije iako je gubio. Dominic je potom zakucao reket o tlo i treneru više iz protesta viknuo “Sretan ti rođendan!“.

Kasnije je Thiem rekao da Resnik nije imao gotovo nikakav utjecaj na njegovu karijeru, po čemu možemo zaključiti da su određene traume iz suradnje s tim gospodinom ipak ostale. A možemo samo nagađati zbog čega…

Ono što je sigurno, Thiem je prepun energije, snage i jakosti, a to se može očitavati u beskonačno tehnički savršenom ponavljanju bekenda i forhenda, pri kojima izuzetno jako napreže svoj trup.

Najbolje se to očivalo u četiri-i-pol-satnom polufinalu protiv Đokovića.

Pun sam adrenalina, sačuvao sam ga i za sutrašnji meč! – rekao je nakon jučerašnje pobjede pa vrlo znakovito zaključio:

– Neću biti umoran. Efekt napornih mečeva stići će me tek nakon turnira. Spreman sam ostaviti sve na terenu!

Ne podcjenjujte Dominatorovu tjelesnu moć i sposobnost da iz dana u dan satima svog snagom udara po loptici!

Clive Brunskill/Getty Images

3. JUČERAŠNJA POBJEDA NIJE GA MENTALNO ISCIJEDILA
Iako je njegov trener Nicolas Massu sugerirao da se u pobjedi protiv Đokovića potrošio ne samo tjelesno, nego i mentalno, stupanj u kojem je došlo do emotivne potrošnje nije takav kakav bi se moglo činiti na prvu loptu.

Naime, za Thiema ova situacija nije nova, on je u finalu Roland Garrosa bio i prošle godine, a Đokovića je na istom tom turniru pobjeđivao i ranije (2017. četvrtfinale). Osim toga, četiri godine zaredom pobjeđuje Nadala na njemu najjačoj podlozi, ove godine izbio je Federeru trofej iz ruku u Indian Wellsu i ako nešto za njega možemo za sigurnošću ustvrditi onda je to sljedeće:

Thiem je navikao pobjeđivati Veliku trojku!

I sigurno se neće zadovoljiti samo još jednim finalom i pukim skupljanjem gemova. Jučerašnja pobjeda bila je iscrpljujuća, ali stavljena je u rubriku “normalnih ishoda”. Ništa se neobično, za Thiema, jučer nije dogodilo. To možemo zaključiti i na temelju izuzetne mentalne čvrstine koju je pokazao u samoj završnici, unatoč nevjerojatnim propuštenim vodstvima ranije tijekom odlučujućeg seta.

Zato nije došlo do mentalnog pražnjenja, mogli smo to primijetiti i nakon osvajanja posljednjeg poena protiv Đokovića – samo je zakratko čučnuo (gornja fotka), ali ubrzo se pridigao i zaputio prema mreži. Nikakvo valjanje po zemlji sukladno činjenici da je upravo na putu do apsolutne povijesti zaustavio jednog od najboljih, a možda i najboljeg igrača ikad!

Thiem će biti maksimalno napaljen za uspjeh u onome što će cijeli svijet označiti kao MISSION IMPOSSIBLE – i zato ću tu egidu neznatno promijeniti.

Za Domija ovo finale nije nemoguća misija, nego NEDOVRŠENA MISIJA.