Ovo je Dominator, mladić koji je Thoru ukrao čekić!

Vedran Ljubej 18. ožu 201917:25 > 17:25
Justin Setterfield/Getty Images

Austrijski tenisač nije otkriće u svijetu vrhunskog profesionalnog tenisa. Ali način na koji je ostvario posljednji uspjeh posebno je impresivan...

Kevork Djansezian/Getty Images

Ne zbog toga što je to učinio preko možebitnog GOAT-a. Ne niti zbog toga što je to učinio u finalu Masters 1000 turnira na tvrdoj podlozi, kojeg do jučer još nije imao u zbirci.

Razlog nije ni muk koji bi izazvao svaki od njegovih sjajnih poteza na jednom od tri najveća teniska stadiona – to vam je tako, auditoriji diljem svijeta skupu ulaznicu spremni su platiti uglavnom samo za dva tenisača, mislim da im znate ime. Ostali su tek kulisa, nekad opasnija, nekad pitomija…

Dominic Thiem zadivio je jednostavnom silovitošću kojom je udarao loptice i smještao ih s obje strane u svim mogućim pravcima! Dugo sam nakon meča razmišljao ne bih li se domislio još kojeg tenisača iz sadašnjosti ili recentne prošlosti tenisa, koji je s takvom silinom ispaljivao loptice iz forhenda. I pritom ih ovako monstruozno ‘vrtio’…

Prijatelj, veliki poznavatelj tenisa, kao iz topa ispalio je ime već zaboravljenog Igora Andrejeva. Za vas koji ste teniski odrastali nešto kasnije, ako ništa u ovom desetljeću, potrebno je nekoliko riječi koji će objasniti lik i djelo tog, danas, 36-godišnjeg Rusa.

Svojevremeno je pobijedio Nadala na zemlji Valencije. I dugo je ta pobjeda bila referentna točka u svijetu tenisa, jer od nje je Rafa odigrao točno 81 meč do sljedećeg poraza (Federer, finale Hamburga, dvije godine kasnije) na crvenoj prašini!

Elsa/Getty Images

Igor Andrejev smatran je onim koje čuva Sveti gral, tajnu o pobjedi nad nepobjedivim…

No, više čak više i od te pobjede, Igorovu karijeru obilježio je igrački stil koji je frapantno nalikovao upravo Nadalovom – zapanjujuća rotacija na forhendu, kojeg je usput i stavljao velikom brzinom. Dijagonala s prednjaka bila je izrazito razorno oružje, a ‘težina’ lopte koja bi dolazila s tog udarca stvarala je probleme velikoj većini pripadnika Toura…

Pa ipak, Rus kao Rus, imao je nekih drugih mana, karijera mu je vrh dosegla 2008. godine kada je bio 18. igrač svijeta i kao što vidite, iz današnje perspektive potrebno je nešto vremena da ga se uopće prisjetimo…

Pogledao sam neke od njegovih starih “uradaka”, rekapitulirao već pomalo zaboravljeno gradivo i moram reći kako mi se čini da to što je Andrejev prije desetak godina činio nije na tragu Thiemova tenisa.

Otići ću toliko daleko i reći da Dominator – taj izuzetno simpatičan i energijom beskrajno napucan gladijator iz Bečkog Novog Mjesta – nanovo piše definicije modernog tenisa.

Sporta koji se već dobrih 15 godina, a možda i više, temelji na praktički jednoj vrsti udarca – top spinu. Udaranju loptice s njene gornje strane uz reket postavljen pod vrlo riskantnim kutom, uz ekstremne hvatove koji pritom počesto onemogućavaju razvoj drugih aspekata igre… I uz još poneke tajne koje ću ovom prillikom zadržati za sebe 🙂

Top spin, gornja rotacija ili kako već želite, nešto je bez čega nijedan današnji igrač ne može preživjeti na Touru, a oni koji su njime najbolje ovladali postali su primjerci izučavanja, predmeti teniskih lekcija predavanja, knjiga, disertacija…

Rafa Nadal i njegov broj okretaja na forhendu imao je ogromnog utjecaja na izgled karijere Rogera Federera, toliko je brutalan da ga Fedex većim dijelom karijere nije uspjevao u dovoljnoj mjeri stavljati pod kontrolu (natuknica: Fedal H2H na zemlji).

No, ovo što čini Thiem je sljedeća razina! Njegova lopta brza je poput metka, udarci su duboki, prodorni, a u isto vrijeme imaju nevjerojatno puno okretaja u sekundi!

Jedini s kojima bih ga stavio u kontekst, ili bolje, koji bi mogli stati u rečenicu do Dominatora, mogli bi biti Jack Sock i Fernando Feña Gonzalez, tenisač gromotivog forhenda kojega je znao raspaliti kao što neki zemljaši udarce servis. I to kad se pošteno najedu!

Jordan Mansfield/Getty Images

Ipak, mislim da niti popularni Gonzo, koji nam svima izuzetno nedostaje i teško da ćemo ga tako skoro prežaliti, nije bio na tragu ovog što čini Thiem.

S tim 25-godišnjim momkom zafrkava se više od pola teniske zajednice zbog prevelike količine energije kojom očito raspolaže. Taj višak očituje se u njegovu pretrpanom godišnjem rasporedu, neusporedivom s rasporedima ‘normalnih’ primjeraka na Touru.

Do ‘jučer’ se kao glavno pitanje provlačilo hoće li ikada proći dva ili tri kola na velikim turnirima na tvrdoj podlozi, a onda je krajem prošle sezone dogurao do četvrtfinala US Opena, osvojio St. Peterburg u dvorani i igrao polufinale pariškog Mastersa.

Sad je najnoviji pobjednik Indian Wellsa i mladić koji zaslužuje svu pažnju koju danas želite poklonit nekome posebnom.

Dominator s forhendom poput Thorova Mjölnira vaš je najbolji kandidat.

Uživajte, jer on je budućnost. On je sadašnjost.
On je Dominator!