Stiže revolucija u Ligu prvaka – prihvaćena velika promjena!

Champions League 16. tra. 202119:49 > 19:521 komentar
Podijeli:
Izvor: UEFA

UEFA će u ponedjeljak službeno potvrditi redizajn natjecanja Lige prvaka koje će nastupiti od sezone 2024/25.

Protekle dvije godine UEFA i najbogatiji europski klubovi pregovaraju oko promjene formata natjecanja Lige prvaka, pod prijetnjom formiranja Super lige koja bi uključivala samo one s ‘viškom’ novca u blagajni.

Čini se da se to ipak neće dogoditi obzirom da je UEFA prihvatila važnu promjenu u sustavu odigravanja najjačeg europskog natjecanja. Umjesto dosadašnjih grupa s po četiri kluba, igrat će se sezona s garantiranih deset utakmica koje će biti određene ždrijebom, a sve će se voditi pod jednu ljestvicu po uzoru na većinu nacionalnih nogometnih prvenstava.

Klubovi su tražili više utakmica kako bi dobili priliku i više zaraditi, a UEFA im je sada prisilno izašla u susret. Također, Liga prvaka će se proširiti na dodatna četiri kluba s time da će dva mjesta pripasti velikim i važnim klubovima europskog nogometa koji se neće na regularan način, putem plasmana u svom prvenstvu, plasirati u LP.

Jedina stavka koja nije dogovorena jest podjela financija. Klubovi su tražili veću kontrolu u raspodjeli golemog financijskog kolača, no UEFA za sada to odbija.

Promjena stiže i u Europa ligu koja će se također igrati po ligaškom sustavu, nastupit će 32 kluba, a svaki će odigrati osam garantiranih utakmica. Nova konferencijska liga koja kreće ove jeseni, sadržavat će također 32 momčadi s time da će iste odigrati šest utakmica u prvoj fazi natjecanja.

Novi sustav natjecanja kreće od sezone 2024/25.

Komentari

Vaš komentar