Messina poziva na prekid europskih klupskih natjecanja

Košarka ostalo 2. stu. 202011:47 > 11:49
Podijeli:
fiba.basketball

Prije nekoliko dana legendarni talijanski stručnjak Ettore Messina je u ekskluzivnom intervjuu za Sportklub objasnio koliko je teško voditi ekipu u jeku koronavirusa.

Trener Olimpije iz Milana jučer je potvrdio sve rečeno za našu televiziju, u otvorenom pismu košarkaškoj javnosti, objavljenom na klupskoj stranici.

Dragi prijatelji košarke. Nakon dugo razmišljanja odlučio sam poslati poruku svima, koji će odvojiti pet minuta svog slobodnog vremena da je pročitaju. Imao sam sreće da doživim dugu karijeru u međunarodnoj košarci. Moji klubovi su se natjecali sa ponosom i uvažavanjem FIBA-e, Eurolige i ULEB-a. Čak i pored nekih neslaganja i nedoslijednosti, uvijek sam poštovao mišljenje rukovodstva i viziju pokojnih gospodina Stankovića i gospodina Baumana.

Ponosam sam što sam dugogodišnji prijatelj gospodina Portele i gospodina Bertomeua, a za mene je bila čast što sam trenirao gospodina Van Der Spiegela, trenutnog predsednika ULEB-a.

Živimo u vrlo izazovnim vremenima. Vlade većine europskih zemalja donijele su odluke, čiji je cilj zatvaranje dijelova njihovih zemalja, radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Svakog tjedna sve više igrača i članova trenerskog osoblja zarazi se Covidom-19, a sve više utakmica u nacionalnim prvenstvima i na međunarodnoj sceni se odgađa.

Photo by Dino Panato/Getty Images)

Poteškoće prilikom međunarodnih putovanja povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema za klubove i suce. Uskoro neće biti raspoloživih datuma za odgađanje utakmica, sve više i više sportskih rezultata ovisit će o tome tko će imati više sreće i tko će imati manje zaraženih u odnosu na druge.

Iz svih ovih razloga, kao strastveni ljubitelj naše igre, želio bih zamoliti naše lidere da odvoje malo vremena i za trenutak odbace različitosti, koje im nisu dozvoljavale da se ujedine u prošlosti. Za dobrobit košarke i njenih navijača, sjedite za stol i ne napuštajte ga dok se ne pronađe zajedničko rješenje.

Za sada je jedini logičan izbor da se zaustave europska klupska natjecanja, kako bi se nacionalna prvenstva završili u sljedeća četiri mjeseca, jer će putovanja unutar zemalja biti mnogo lakša. Poslije toga, možda u ožujku ili travnju, sva međunarodna natjecanja mogla bi biti završena, čime bi se stvorilo vrijeme i za pripreme za Olimpijske igre. I možda će Covid-19 do tada biti ograničen, ili će možda potpuno nestati.

Naravno, televizija i sponzori moraju nekako biti uključeni u sve ovo, ali mislim da će im zajedništvo naših lidera pomoći u tome da svi razumijemo situaciju.

Zdravlje sudionika i integritet natjecanja su prioritet i zauvijek ćemo biti zahvalni rukovodstvu na njihovim odlukama.

Iskreno Vaš,

Ettore Messina