SVE ILI NIŠTA: Liverpul i Sevilja za trofej Lige Evrope u Bazelu

Odavno, verovatno nikada, jedan meč Evropa lige nije privukao ovoliko pažnje.
Kraju se privodi nezaboravna sezona. Čak i oni koji su bili najveći protivnici ovog takmičenja sada moraju da se slože da je vizija koju je imala UEFA bila ispravna. Šlag na tortu bio je potez da se pobedniku uruči mesto u Ligi šampiona naredne sezone.
Neće se skoro zaboraviti šta su radili Totenhem, Viljareal, Napoli, te bajkoviti Šahtjor bez pravog doma u ovom izdanju Lige Evrope, ali mora se reći da su Sevilja i Liverpul zasluženo u finalu. Oni će odmeriti snage prvi put ikada i to za kakav trofej, za koliki ulog.
Poprište bitke biće Sent Jakobs Park u Bazelu. Ovaj svetac, jedan od 12 Hristovih apostola, je zaštitnik Španaca (Haume), njemu se ide na hodočašće u Santijago de Kompostelu, ali bar ovo veče, „Džejkobu“, odnosno “Džejmsu” će se moliti i Englezi. No, samo jedni mogu da se popnu merdevinama do raja, samo odabrani će prigrliti trofej.
Liverpul je fantastičnom igrom dobio Viljareal u polufinalu. Visoki presing, koji je zaštitni znak Jirgena Klopa, sjajno je funkcionisao, ali protiv brze i savršeno organizovane Sevilje, to bi mogao da bude mač sa dve oštrice.
Tim sa Enfilda je završio kao osmi u Premijer ligi, tako da im je ovo jedini prozor ka Evropi sledeće sezone. Pobeda na ovom meču bila bi mnogo veća od samog trofeja i slave, značila bi mnogo više novca u kasi i mnogo lakši pristanak igrača da dođu na leto.
Fascinantan podatak je da su ova dva kluba zajedno igrala sedam finala Lige Evrope i da su sva pobedili. Jasno je da će nečija tradicija morati da bude prekinuta. Mada, Jirgen Klop je, pomalo zabrinjavajuće, poražen u prethodna četiri finala koja je njegov tim igrao, ali je, kao i uvek, pun pozitivne energije pred duel u Bazelu.
„Očekujem da će biti mnogo energije, visok tempo i intenzitet, jer ovo je finale koje mnogo znači i jednom i drugom timu. Mislim da su šanse 50-50, i svi će gledati, uz finale Lige Šampiona, ovo je najveći meč do početka Evropskog prvenstva“
Nemački stručnjak smatra da njegov tim zaslužuje da bude tu gde jeste
„Mislim da smo zaslužili ovo finale, imamo samo jedan poraz do sada u ovom takmičenju i to nesrećan. Daćemo sve od sebe u finalu, pa čak i više od 100%. Sevilja je veliki tim koji će biti maksimalno spreman i koji je već bio u ovakvim situacijama“.
Klop neće moći da računa na Mamadua Sakoa, koji je suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Pod znakom pitanja su Divok Origi i Džordan Henderson, ali je veća verovatnoća da neće igrati. Potpuno spreman će biti Danijel Staridž, a složićete se, sa njim i bez njega, Liverpul je potpuno drugi tim.
Što se tiče Sevilje, i oni delikatno plešu na ivici ambisa. Očekuju ih dva velika finala u četiri dana, jer će u nedelju uveče igrati protiv Barselone za Kup Kralja. Šta bi bilo ukoliko Andalužanima bude slomljeno srce u oba navrata, Unaj Emeri verovatno neće ni da pomišlja.
Sevilja ima šansu da osvoji treću Evropa ligu za redom, što je do sada nezabeležen uspeh. Prošle godine, pobedili su Dnjipro u finalu, a pre toga su bili bolji od Benfike. Šef stručnog štaba Unaj Emeri, čiji se fudbaleri dosta muče van svog stadiona, svestan je veličine, značaja i težine trenutka.
„Došli smo ovde po istoriju. Došli smo ovde da uzmemo treći uzastopni trofej. Sevilji je stalo do ovog takmičenja, mislim da sama činjenica da jurimo treći uzastopni trofej govori dovoljno. Maksimalno smo fokusirani na ovaj duel i gladni smo novih pobeda“.
Emeri vidi Liverpul kao veoma teškog protivnika
„Sigurno će biti veoma teško, igraju sjajno tokom celog takmičenja, biće sigurno mnogo njihovih navijača. Oni žele u Ligu šampiona sledeće sezone, a ne treba da vam pričam o istoriji koju imaju. Ali, za nas je to dodatna motivacija“, naglasio je Emeri.
Danski reprezentativac Mikael Kron-Deli i iskusni Hose Antonio Rejes neće biti na raspolaganju Andalužanima. Svi ostali bi trebalo da budu spremni i orni. Ja sam već rezervisao sto u „Sport Pub-u“. Gde ćete Vi gledati?
Brojke govore: Istorija Lige Evrope
926 – broj klubova koji je od osnivanja učestvovao u ovom takmičenju
96 – broj utakmica koji je odigrao rekorder, legendarni defanzivac Intera Đuzepe Bergomi. Drugi je nemački golman Frank Rost (90), a treći grčki vezista Dimitris Salpingidis (76)
40- Broj golova koji je postigao najbolji strelac u istoriji ovog takmičenja, Henrik Larson. Drugi je Klas Jan Huntelar (33), a treći Radamel Falkao (31)
Brojke govore – Liga Evrope ove sezone
10 golova, najbolji strelac, Ariz Aduris (Bilbao)
6 asistencija, Denis Suares, Viljareal
20 udaraca u okvir gola, Sedrik Bakambu, Viljareal
20 udaraca van okvira gola, Roberto Soldado, Viljareal
31 načinjen faul, Raul Garsija, Bilbao
Pet žutih kartona, Artur Jedrejščik, Krasnodar
Dva crvena kartona, Oleksandar Kučer, Šahtjor Donjeck