Prost, Senna i Schumi jedini put zajedno na postolju

Automoto 9. svi. 202215:29 > 15:46
Podijeli:
Guliver Images

Alain Prost, Ayrton Senna i Michael Schumacher jedini su puta zajedno stajali na pobjedničkom postolju na današnji dan 1993. na VN Španjolske u Barceloni, a utrku je dobio Prost koji je preuzeo vodstvo u poretku vozača ispred Senne.

Bila je to treća utrka na novoj stazi Circuit de Catalunya koja je izgrađena uoči Olimpijskih Igara 1992. u Barceloni i na kojoj se prva utrka vozila 1991., donosi MAXF1.net.

Williams je 1993. imao izuzetno dominantan bolid FW15C koji s kojim je Prost osvojio 13 pole positiona i svih 16 utrka startao iz prvoga reda i koji je na nekim utrkama u kvalifikacijama imao prednost od dvije sekunde pred konkurencijom. Te godine bolidi su imali najviše vozačkih pomagala i sustava koji su olakšavali vožnju i činili bolid bržim poput aktivnoga ovjesa, automatskog mjenjača, ABS sustava i kontrole proklizavanja, a koji su u velikoj mjeri ukinuti 1994.

Ipak, nakon prve četiri utrke u vodstvu je za dva boda bio Ayrton Senna nakon Prostova odustajanja u Brazilu i Senninih pobjeda u Brazilu i Donington Parku gdje je odvozio čudesan prvi krug po kiši dok je Prost slavio na prvoj utrci u Južnoj Africi i četvrtoj utrci u Imoli.

Williams je u Španjolskoj, petoj utrci prvenstva, četvrti puta zauzeo prvi startni red, a Prost je i peti puta osvojio pole position – Hill je u drugom Williamsu kasnio 0.537 sekundi, Senna je bio sporiji 1.913 sekundi, a Schumacher čak 2.711 sekundi na četvrtom mjestu.

Prost je loše startao jer mu automatski mjenjač na njegovom Williamsu nije sam prebacio iz prve u drugu brzinu pa ga je prešao momčadski kolega Hill dok se Francuz uspio obraniti od Senne.

Hill je vodio 10 krugova, ali Prost ga prelazi na kraju startno ciljnoga pravca na početku 11. kruga na kočenju za prvi zavoj. Prost je uvjerljivo vodio, ali kasnije mu je bolid počeo čudno poskakivati pa ga je sustigao Hill koji se spremao za napad kad mu je u 41. krugu otkazao Renaultov V10 motor.

Prost je mogao mirno privesti utrku kraju ispred Senne (+16.873 s) i Schumachera (+27.125 s). Bilo je to jedini put da su ova tri vozača zajedno stajala na pobjedničkom postolju.

Tada su zajedno imali šest naslova prvaka (Senna i Prost po tri), a danas čak 14 (Senna tri, Prost četiri i Schumacher sedam).

Prost je ovom pobjedom preuzeo vodstvo u poretku vozača ispred Senne kojeg je vodio za dva boda. Senna će vodstvo ponovno preuzeti na idućoj utrci, rekordnim šestim slavljem u Monaku, ali Francuz će već na idućoj utrci u Kanadi vratiti vodeću poziciju i voditi do kraja sezone.

Komentari

Vaš komentar