Hamilton je gubio više nego što se isprve mislilo

Automoto 11. srp. 202117:10 > 17:11
Podijeli:
AP Photo/Darko Vojinovic

Lewis Hamilton je zbog oštećenja bolida na prošloj utrci u Austriji gubio više vremena nego što se činilo na temelju prvih procjena što je dovelo do gubitka pobjedničkoga postolja, potvrdila je momčad Mercedesa nakon detaljnije analize.

Hamilton je držao drugo mjesto kada je u 29. krugu prešao široko preko izlaznih rubnika u devetom i desetom zavoju, oštetio aerodinamičke dijelove na stražnjem kraju bolida i izgubio puno stražnjega downforcea, zbog čega je gubio brzinu i više trošio stražnje gume, donosi MAXF1.net.

Hamilton je oštetio jedan od krilnih profila s unutarnje strane stražnjih kotača, koji su ove godine skraćeni po širini kako bi se smanjio downforce, a glavni inženjer za operacije na stazi Andrew Shovlin kaže da je riječ o prilično važnom dijelu aerodinamičkoga paketa.

“To je jedan od onih skrivenih dijelova koji generiraju prilično puno performansi”, rekao je Shovlin.

“To je općenito jako osjetljivo područje. Mjerimo pritisak na tom mjestu i možemo to koristiti kako bismo izračunali performanse. Procjene su da je riječ o gubitku od oko 30 do 40 bodova aerodinamičkoga pritiska što je ekvivalent šest do sedam desetinki sekunde po krugu.”

“Tako da je to prilično značajan nedostatak.”

Hamilton je do 29. kruga, nakon što je prestigao Norrisa u McLarenu, donekle držao ritam Verstappenovih vremena po krugu, ali nakon 29. kruga njegov je zaostatak počeo značajno rasti te su ga prestigli i Bottas i Norris.

“Lewis je imao puno preupravljanja tijekom toga perioda, a ako stražnji kraj klizi gume se pregrijavanju i brže troše. To je začarani krug koji je Lewisa stajao drugoga mjesta. Na kraju smo se odlučili za novi set guma kako bismo došli do cilja.”

“Isprve, kad smo utvrdili problem na Lewisovom bolidu, mogli smo samo vidjeti da su mu se vremena stabilizirala. Ali ubrzo smo shvatili da će biti nemoguće obraniti se od Landa Norrisa.”

“Bili smo zabrinuti da će Valtteri, koji je bio usred ove borbe, a zatim i Lando prestići Lewisa. Ali kad smo vidjeli da je Lando tako blizu Valtteriju da je to bio rizik za njega, odlučili smo zamijeniti mjesta.”

“Odlučili smo da Lewis pusti Valtterija, a onda je Lando kasnije prestigao Lewisa. Ali kao što sam rekao, kad smo shvatili opseg štete, bilo je prilično jasno da će biti gotovo nemoguće zadržati treće mjesto.”

Komentari

Vaš komentar