SKener: ‘Slučaj Sosa’ došao Daliću kao naručen

Blog 12. svi. 202115:08 > 15:11
Podijeli:
AP Photo/Miguel Angelo Pereira

Proteklih dana u medijima, ali i u kuloarima govori se samo o Borni Sosi i njegovoj odluci da zaigra za Njemačku.

Nažalost po igrača Stuttgarta, od njegovog igranja za slavni ‘Elf’ neće biti ništa. Borna Sosa je prvo skočio pa rekao hop i to mu se obilo o glavu. Zbog novog statuta u FIFA-inom pravilniku Sosa nema pravo igranja za Njemačku zato jer mu je posljednji nastup za mladu hrvatsku reprezentaciju bio sa 22 godine.

Bilo je tu raznih komentara, mnogi su zamjerali Sosi što se odlučio na takav radikalan potez, dosta njih je i kritiziralo izbornika Dalića što ponajboljeg beka Bundeslige još uvijek nije pozvao u A vrstu. Međutim, završilo se kako se završilo i Zlatko Dalić je realno najbolje prošao u cijelom ovom ‘đumbusu’. Nakon što je i službeno potvrđeno da Sosa neće moći igrati za Njemačku, Dalić se u medijima oglasio s jednim pomirbenim stavom i porukom da vrata reprezentacije Sosi nisu zatvorena, ali da je on taj koji je na potezu.

GuliverImages

Znao je Dalić da je to jedina razumna i logična odluka, znao je i da ne treba otpisivati jednog takvog igrača zbog jedne mrlje koju će za par godina svi zaboraviti. Proradio je u njemu i roditeljski instinkt što zaista treba pohvaliti jer ‘vox populi’ ionako nije bio na strani mladog igrača.

Ono što ne treba pohvaliti jer izostanak stručnosti izbornika i ljudi u HNS-u u ovoj situaciji. Nedopustivo je da takvog jednog igrača ne ‘bezicirate’ nastupom za A vrstu i do ovakvih drama ne bi moglo ni doći. Da ne govorim o tome da Sosa već dvije godina mora biti dio reprezentacije s obzirom da je standardan član jednog velikog njemačkog kluba. Zašto Sosa nije bio ni u primisli izbornika za poziciju lijevog beka na kojoj ne briljira Borna Barišić? Na kojoj je druga opcija Dario Melnjak, za kojeg uz svo poštovanje realno nema mjesta u momčadi svjetskog doprvaka. To bi nam trebao objasniti izbornik Dalić koji polako gubi konce na klupi reprezentacije.

Podrška navijača Daliću je sve manja, srebro iz Rusije se nikada neće zaboraviti, ali polako prestaje biti adut izborniku. Ovaj događaj sa Sosom mu je dobro došao, nije izgubio jednog vrlo dobro igrača, ponovno je malo pridobio naklonost navijača zbog mirne reakcije nakon raspleta situacije i to bi mogao biti ona vjetar u leđa koji je potreban Hrvatskoj prije Europskog prvenstva.