Šarić može biti sretan, ali gazda sprema 'iznenađenje'

NBA 7. sij. 20197:36 > 7:38
Podijeli:
Izvor: Photo by Mitchell Leff/Getty Images)

NBA noć prožeta je šokom nakon otkaza treneru i predsjedniku Minnesote Tomu Thibodeau, a već se naveliko spominju kandidati koji bi ga mogli zamijeniti.

Izvor : Photo by Hannah Foslien/Getty Images)

 Ako ste kojim slučajem noć prospavali poput većine naroda ili ste uživali u LUDOSTIMA nevjerojatnog NFL Wild Card dvoboja Bearsa i Eaglesa, vijest dana u NBA ligi jest: Tom Thibodeau dobio je OTKAZ u Minnesoti!

Dario Šarić može biti sretan. Dobro, nećemo pretjerivati, nitko ne smije slaviti činjenicu da je netko drugi dobio otkaz, ali zbog opstanka svoje NBA karijere, Šarić mora biti sretan što Thibs više nije u gradu. Zaista je bilo bolno gledati dvoboj Wolvesa i Lakersa, Šarić je bio zakopan tamo negdje u kutu terena gdje je poput klinca koji sa blagim sjajem u oku iščekuje poklon za božićno jutro čekao da ga netko primijeti kako bi mu dodali loptu.

Ne treba previše naglašavati kako Thibodeau nije znao koristiti Darija, nevjerojatno jest da igrača koji ima toliko široku lepezu mogućnosti degradira na način da ga pretvori u spot up šutera. Šarić je postao izgubljen u Thibsovom nevještom delegiranju dužnosti za svakog igrača. Sada bivši trener Wolvesa nikada nije bio trenerski revolucionar, a nakon silnih godina u ligi sada je postao otvorena knjiga, jednostavno ništa novoga ne može ponuditi, kao trener nije ništa napredovao i toga je na koncu koštalo posla. Na kraju priče, odluku vlasnika kluba Glena Taylora mogli smo očekivati prije ili kasnije jer nakon što je u protekle dvije godine podijelio dva max ugovora Wigginsu i Townsu na koje je potrošio 300 milijuna dolara, vjeruje kako njegova momčad mora biti u playoffu, jedino će tako opravdati silan uložen novac. Isto tako, s ekonomskog stajališta, Minnesota je jedan od klubova s najmanjom posjetom, a uskoro kreće sezona obnove godišnjih ulaznica i Taylor je u tom aspektu očekivao velike gubitke jer Thibodeau nije bio omiljen trener.

Naravno, sada se postavlja pitanje tko će zamijeniti Thibsa?

Ukoliko se špekulacije pokažu istinitima, tada bi Darijeva sreća mogla biti kratkog vijeka. Naime, Taylor želi angažirati Freda Hoiberga koji je prošlog mjeseca dobio otkaz u Chicagu nakon tri loše sezone. Iz jedne sasvim subjektivne perspektive, Hoiberg je trener bez vizije i autoriteta, u posljednjim tjednima zaposlenja u Bullsima na površinu su isplivale informacije kako Hoiberg ne zna komunicirati s igračima, mnogi su imali poseban status, strahovao je od konfrontacija i na koncu igrači su ga ‘pregazili’.

Hoiberg je kao igrač u ligi proveo deset godina, a posljednje dvije (2003-2005.) u Minnesoti gdje se zbližio s Taylorom. Te dvije godine u Wolvesima bile su i njegove najbolje, u posljednjoj godini, prije umirovljenja bio je najbolji tricaš lige. Pet godina nakon odlaska u mirovinu bio je pomoćnik generalnog menadžera u Minnesoti, a od 2010. do 2015. vodio je Sveučilište Iowa State, i to vrlo uspješno.

U to vrijeme mnogi su ga povezivali s NBA ligom, a Chicago je bio izbor. Ipak, u Bullsima se nije snašao. Moguće jest ipak kako je njegov limit sveučilišna košarka.

Druga opcija koja se spominje jest Chauncey Billups. Proslavljeni playmaker Detroit Pistonsa iz šampionske 2004. godine nosi veliko poštovanje diljem lige. U ljeto 2017. godine bio je vodeći kandidat za generalnog menadžera Cleveland Cavsa, no odbio je tu poziciju, opravdano, zbog straha od LeBronovog odlaska. Neki spominju kako bi Billups u Wolvesima obnašao poziciju trenera i generalnog menadžera, no teško da će se tako nešto dogoditi. Nakon niza neuspješnih pokušaja, mnogi klubovi odlučni su razdvojiti funkcije trenera s onom operativca, stoga je puno realnija opcija kako bi Billups stigao u funkciji predsjednika kluba, dok bi Hoiberg postao trener.

Poziciju privremenog trenera preuzeo je 32-godišnji Ryan Saunders, dosadašnji Thibsov pomoćnik.