Rađa: Harden šutne 50 trica i oni to zovu košarkom?

Košarka 23. sij. 202114:41 > 14:50
Podijeli:
Foto: sport klub

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa kaže da je Luka Dončić izvanredan igrač, ali da se košarka u NBA promijenila nagore u odnosu na njegovo vrijeme.

„Podsjeća me mnogo na Bodirogu. Malo je krupniji, ali je momak sa ogromnim mu..ma i istim takvim košarkaškim talentom. Pokazao je veliku zrelost u ranoj dobi, uz to je i vrijedan. Mislim da je povukao prave poteze – od male minutaže u Realu, do velike minutaže i trofeja, pa tek onda odlazak u NBA. Mislio sam da mu je potrebna još jedna godina u Europi, ali iznenadio me je“, kaže Rađa za podcast the 1-ON-1, a prenosi Eurohoops.

Nekadašnji centar Boston Celticsa (1993-1997) upravo je na Dončićevom primjeru objasnio koliko se košarka u NBA ligi promijenila.

„Sin me je nedavno pitao: ‘Jesi li vidio što je Dončić učinio?’. Hajde, idemo pojasniti tu akciju – 7,8 sekundi, devet driblinga, tri finte šuta u reketu, a nitko ne dolazi na pomoć. U moje vrijeme? Ubili bi te u reketu – Barkley, Oakley, Mason, Laimbeer i slični bi ti otkinuli glavu ako bi probao poslije finte poentirati ispod njih“, kaže Rađa i dodaje:

„Svijet se promijenio, mislim da je NBA liga postala kao All-star utakmica gdje se obrana ne igra, a brojevi se nerazumno pumpaju. Ljudima se to dopada, ljudi plaćaju za to. Mene nije briga. Drugačija je era i moramo se prilagoditi na neke stvari – nešto je bolje, nešto nije. Mislim da NBA nije bolja jer je košarka bila bolja ranije. Radije gledam Euroligu nego NBA, tu učiniš 25 driblinga, igra se jedan na pet. Harden šutne 50 trica na utakmici i oni to zovu košarkom, ne sviđa mi se“.

Također, 53-godišnji Rađa poručio je da je greška dovoditi u NBA igrače od 19 godina jer se oni teško nose sa velikim novcem koji rano dobiju.