NBA Playoff: Nikad veća prilika za senzaciju

Saša Živko 16. kol 202013:36 > 13:37
Mike Ehrmann / Staff

U ponedjeljak počinje playoff NBA lige, donosimo prognozu najvažnijeg dijela sezone.

(Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

Povijest NBA lige u moderno doba ne poznaje okolnosti kakve su nastale ove sezone, stoga je jasno da će novi ili možda stari prvak to postati na neuobičajen način.

Mnogi tvrde kako će prvak dobiti zvjezdicu pored svog imena, odnosno kako to zapravo neće biti ‘pravi’ prvak zbog načina kako se završava sezona. Netko će se s time složiti, međutim osobnog sam mišljenja kako će to zapravo biti sasvim suprotno. Uvjeren sam da će ovosezonski prvak to postati u najtežim mogućim uvjetima i nitko neće moći osporiti zasluženost tog uspjeha.

Uvjeti su posve jednaki za sve momčadi, nema prednosti domaćeg terena, nema navijača, a nema niti dugih putovanja s jednog kraja Amerike na drugi.

ISTOČNA KONFERENCIJA

(1) MILWAUKEE BUCKS vs (8) ORLANDO MAGIC

Orlando je neformalno domaćin turnira, no bez ikakve relevantne prednosti. Niti se završnica igra u njihovoj dvorani, niti imaju podršku navijača. Bucksi su imali sreću što Giannis Antetokounmpo nije pokupio težu suspenziju od samo jedne utakmice za udarac glavom prema igraču Wizardsa Moritzu Wagneru. Ovako, ‘The Greek Freak’ će biti dostupan od početka serije s Magicom. Orlando se nije pretjerano iskazao u nastavku sezone, s druge strane, dojam jest kako su Bucksi igrali tek onoliko koliko je dovoljno da bez ozljeda zaključe sezonu. Drugi playoff zaredom ulaze s najboljim omjerom u ligi, na njihovu žalost neće imati prednost koja obično dolazi s tom činjenicom.

PROGNOZA: Bucks 4-0

(2) TORONTO RAPTORS vs (7) BROOKLYN NETS

Netsi su ugodno iznenađenje u nastavku sezone, međutim malo će im to značiti kada se suoče s fantastičnim Raptorsima. Nakon što su po završetku lanjske pobjedničke sezone ostali bez Kawhija Leonarda mnogi su pomisli da će to biti njihov kraj. No, trener Nick Nurse ponovno je odradio odličan posao i Raptorsi će biti momčad protiv koje nitko neće htjeti igrati. Netsi bez najboljih igrača teško da mogu parirati.

PROGNOZA: Raptors 4-0

(3) BOSTON CELTICS vs (6) PHILADELPHIA SIXERS

Celticsi znaju kako igrati sa Sixersima, a sada će imati i dodatnu prednost obzirom da će Philadelphia igrati bez Bena Simmonsa koji je zbog ozljede koljena završio sezonu. Simmons je ponajbolji obrambeni igrač lige, odličan kreator napada, a unatoč tome što nije šuterska prijetnja donosi daleko više prednosti Sixersima nego minusa. Shake Milton i Raul Neto podijelit će njegove minute na poziciji playmakera, ali malo je reći da obojica nisu niti blizu kvalitete australskog razigravača. Najbitnije za Boston, svi su zdravi i u najjačem sastavu napadaju Sixerse.

PROGNOZA: Celtics 4-1

(4) INDIANA PACERS vs (5) MIAMI HEAT

Ova će serija biti zanimljiva ponajviše zbog okršaja TJ Warrena s jedne strane i Jimmyja Butlera s druge. Ranije u sezoni imali su žestok okršaj u jednom susretu igranom u Indianapolisu, a čovjek bi rekao da su se obojica od tada ‘ohladili’, no to nije slučaj. Warren je jedan od najboljih igrača nastavka sezone, međutim Butler je ipak klasa za sebe. Miami je ove sezone nadahnut uz posve novu momčad kojoj su se priključili Kendrick Nunn i Duncan Robinson, a tu je još Andre Igoudala koji je stigao u veljači. Čak i da Pacersi imaju prednost domaćeg terena, Miami djeluje presnažno.

PROGNOZA: Heat 4-2

Harry How / Staff

ZAPADNA KONFERENCIJA

(1) LOS ANGELES LAKERS vs (8) PORTLAND TRAIL BLAZERS

Blazersi su uz puno muke stigli do playoffa, a postoje neki krugovi stručnjaka koji vjeruju da bismo ovdje mogli dočekati senzaciju. Ne dijelim takvo razmišljanje. Damian Lillard i Jusuf Nurkić igraju na All Star razini u nastavku sezone, no previše je nepoznanica kad se radi o CJ McCollumu i Carmelu Anthonyju. Iako je prvo spomenuti bio odličan u majstorici s Memphisom, previše je nekonstantan da bi mu se vjerovalo. Također, Portland ima vrlo tanku klupu gdje se ističe praktički samo Gary Trent. S druge strane, LeBron James i Anthony Davis imali su dovoljno odmora pred playoff, trener Frank Vogel nije ih previše forsirao u posljednjim utakmicama regularne sezone. James ulazi u doigravanje kao vodeći kandidat za nagradu MVP sezone, a ovu je godinu prvi put okončao kao najbolji asistent lige.

PROGNOZA: Lakers 4-1

(2) LOS ANGELES CLIPPERS vs (7) DALLAS MAVERICKS

Možda i najuzbudljivija serija očekuje nas u okršaju Clippersa i Mavsa. Riječ je o momčadima koje su po napadačkom učinku treća i četvrta momčad lige, prema tom aspektu dalo bi se zaključiti kako nas očekuju utakmice s velikim brojem poena. Međutim, činjenica jest da su Clippersi daleko kvalitetnija obrambena momčad, iako su bili tek trinaesti ove sezone. Taj podatak treba ipak uzeti sa zrnom soli obzirom da je momčad čitave sezone igrala s velikim brojem ozljeda najboljih igrača, a trener Doc Rivers nije imao puno prilika igrati s najboljom mogućom petorkom. No, to je stvar prošlosti, čitava ekipa je na okupu, vratio se i Montrezl Harrell koji je imao tešku obiteljsku situaciju propustivši početak restarta sezone u Orlandu. Paul George i Kawhi Leonard ponajbolji su obrambeni igrači lige, a kad im se pridoda i vrlo dobar Ivica Zubac, pa spomenuti Harrell, riječ je o momčadi od koje će svi strahovati. Dallas ovisi o briljantnom Luki Dončić i sjajnom Kristapsu Porzingisu, međutim čini se kako Clippsi imaju jednostavno previše opcija na raspolaganju.

PROGNOZA: Clippers 4-1

(3) DENVER NUGGETS vs (6) UTAH JAZZ

Srećom za Nuggetse nedavno se vratio Jamal Murray pa sada trener Michael Malone na okupu ima svoja dva najbolja igrača (Jokić). Nedostaju i dalje Gary Harris i Will Barton pa će tu biti potencijalan problem. No, i Utah ima vlastitih nejasnoća, ali čini se kako će im itekako nedostajati Bojan Bogdanović koji je sezonu završio prije tri mjeseca operacijom zgloba šuterske ruke.

PROGNOZA: Nuggets 4-2

(4) HOUSTON ROCKETS vs (5) OKLAHOMA CITY THUNDER

Još jedna vrlo intrigantna serija koja bi mogla ponuditi i malo iznenađenje. Na papiru Rocketsi su favoriti, međutim pod velikim je znakom pitanja nastup Russella Westbrooka, a bez njega to nije ista momčad. Chris Paul je vodio mladu momčad Thundera iznenadivši mnoge koji su vjerovali da neće izdržati u Oklahomi gdje nije želio biti ‘trejdan’, ali nije imao izbora. Paul je postao pravi vođa ekipe i zajedno s Danilom Galinarijem i Shaijem Gilgeousom-Alexanderom doveo momčad do pete pozicije na Zapadu. OKC igra vrhunsku obranu i u tom aspektu će Rocketsi imati velikih problema.

PROGNOZA: Thunder 4-3

Što će biti u daljnjem tijeku playoffa?

Prognozirati je uvijek teško, no i zabavno, ali ove sezone teže nego ikad zbog ranije navedenih razloga. U skladu s tim, prognozirat ću finale Istoka između Toronta i Miamija, a na Zapadu vjerujem u Lakerse i Clipperse kao finaliste. Što se tiče prvaka, ostajem uz razmišljanje koje me držalo na samom početku sezone, Los Angeles Clippersi će klubu donijeti prvi naslov prvaka u klupskoj povijesti.

Doigravanje počinje u ponedjeljak utakmicom Denvera i Utaha. Prvog dana igraju još Toronto i Brooklyn, a u noćnom terminu Boston protiv Philadelphije te Clippersi i Mavsi.