Napokon Grand Slam! Može li netko ugroziti Đokovića?

Juraj Pajvot 31. kol 202011:12 > 11:31
Clive Brunskill, Getty Images

Danas počinje US Open, inače posljednji Grand Slam turnir sezone, ali u ovoj po svemu posebnoj sezoni tek drugi od ukupno tri koja će se odigrati

  Nikad toliki razmak između dva Grand Slam turnira. Čini mi se kao da je vječnost prošla od finala Australian Opena i velike borbe Novaka Đokovića i Dominica Thiema u kojoj je prvi igrač svijeta pokazao da je Melbourne Park njegovo dvorište i da ga je praktički nemoguće pobijediti. Sedam punih mjeseci je prošlo od tog dvoboja i svi ljubitelji tenisa jedva su dočekali novi Grand Slam turnir i duge mečeve na tri dobivena seta ( naravno samo u muškoj konkurenciji). 

Ovaj US Open će po mnogočemu biti poseban, neki će reći i mnogo lošiji i nezanimljiviji od onog prošlog, ali nikad se ne zna. Branitelj naslov Rafa Nadal nije doputovao u New York, razlog je kaže što ne osjeća da je sigurno putovati po svijetu u vrijeme pandemije koronavirusa. Moje skromno mišljenje, bez obzira što sam Rafin veliki fan je da su to samo izjave za medije. Glavni razlog je taj što će Roland Garros započeti samo dva tjedna kasnije i Rafina koljena jednostavno ne bi mogla izdržati tranciziju s betona na zemlju u tako kratkom periodu. Osvojio je četiri US Opena u posljednjih 10 godina i sigurno je da obožava igrati ovdje. Federera nema zbog ozljede koljena, Wawrinke, Monfilsa zbog straha od pandemije, Nishikorija i Pairea zbog toga što su imali ili imaju koronavirus. 

Emilee Chinn / Stringer

Puno velikih imena nedostaje, imena koja pune tribine i prodaju karte. Dobro za organizatore je što nemaju kome prodati karte, odnosno ne smiju ih prodavati jer su gledatelji na tribinama zabranjeni. Arthur Ashe stadion, najveći teniski na svijetu zjapit će prazan i bit će nevjerojatno čudno pratiti mečeve na sablasnom praznom Asheu. Pričalo se zadnjih dana da će biti umjetnih navijača, tako da to možda malo popravi atmosferu nama koji ćemo gledati na televiziji. Igračima će biti teško, ali vidjeli smo u prošli tjedan u Cincinattiju ( New Yorku) da je bolje da se i ovako igra, nego da se uopće ne igra…

Što se tiče igračke strane samog turnira, Đoković je naravno prvi favorit. Bilo bi veliko iznenađenje da ne osvoji 18. Grand Slam u karijeri, ali moramo podsjetiti da je prošle godine ispao već u osmini finala od Wawrinke, odnosno predao mu je meč kod 2:0. Osvojio je Cincinatti, ponovno pokazao da je najjači kad je najpotrebnije i ulio strah u kosti svim ostalim tenisačima. 

Dominic Thiem je po meni jedini igrač koji ga može pobijediti na pet setova. Kiksao je u Cincinattiju, ali ne bi to trebao biti problem za njega. Poznato je da malo sporije ulazi u velike turnire, ali kada zagrije ‘haubicu’ onda je nevjerojatno moćan. Dojma sam da je u Melbourneu trebao uzeti svoj prvi Grand Slam, ali malo se u*rao Novaka kada je poveo 2:1. 

Prošlogodišnji finalist Danill Medvedev je u uskom krugu favorita, prošlogodišnje finale protiv Rafe bilo je senzacionalno, ali iskreno nisam siguran da može ponoviti istu igru i rezultat od prošle godine, možda se varam… Tsitsipas, Zverev, Raonić i Bautista možda mogu napraviti nešto ozbiljnije, ali realno od ova četiri igrača samo Tsitsipasu dajem bilo kakvu šansu za naslov. 

Naši dečki Borna, Marin i Ivo su također u glavnom ždrijebu turnira. Iskreno, nemam nikakva očekivanja od njih, slabi su bili u Cincinattiju, te imaju jako težak ždrijeb.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Borna i Marin će ako prođu u treće kolo vjerojatno igrati protiv Tsitsipasa i Thiema, tako da dalje od toga teško da mogu. 

Što se tiče ženskog dijela turnira, još je veći broj vrhunskih tenisačica koje nisu došle na US Open, nego kod kolega. 

Prva, druga, peta, šesta, sedma i deseta igračica svijeta nisu na Grand Slam turniru. Barty, Halep, Svitolina, Andreescu, Bertens i Benčić su zaista imena koja će nedostajati ovom turniru. Nema Andreescu koja brani naslov, prve dvije igračice svijeta i taj ženski turnir bi mogao biti jako zanimljiv. 

Vidjeli smo to u Cincinattiju, koji je osvojila Azarenka predajom Osake u finalu bez borbe. Azarenke, koja je posljednji turnir osvojila davne 2016. godine. Od igračica koje jesu na turniru, favoritkinje su naravno Pliškova i Kenin kao prve dvije nositeljice, legendarna Serena Williams, Naomi Osaka, Petra Kvitova. Iskreno, Pliškovu i Kenin ne vidim daleko, ali mislim da bi od ove tri navedene jedna mogla osvojiti turnir. Tu su i naše dvije cure Petra Martić kao 8. nositeljica i Donna Vekić kao 18. nositeljica. Petra ima jako dobar ždrijeb i ako bude na visokom nivou mogla bi proći do četvrtfinala gdje bi je trebala čekati prva nositeljica Karolina Pliškova. 

Richard Heathcote, Getty Images Sport

Donna će imati nešto teži ždrijeb, Muguruza čeka u trećem kolu, ali tko zna u kakvoj je formi Španjolka jer je imala problema s ozljedama. Ima tu nekoliko ‘dark horsea’ poput Konte, Sabalenke, Mertens, ali teško je očekivati da mogu skroz do kraja. 

Sve u svemu, turnir će biti jako drugačiji nego prošlogodišnji, zna se koliko je publika bitna i sveprisutna na US Openu, zna se koliko će nedostajati, Rafa, Roger, Stan, Monfils, Halep, Andreescu, ali koga nema bez njih se može i mora. Kako je izgledalo prije nekoliko mjeseci nismo bili sigurni da će uopće biti tenisa, tako da možemo biti sretni što će se US Open igrati bez obzira na izostanke…

Ne smijemo zaboraviti na parove, imamo nekoliko aduta. Ivan Dodig i Filip Polašek su četvrti nositelji, Nikola Mektić i Wesley Koolhof koji su igrale četvrtfinale Cincinattija, i Mate Pavić s Brunom Soaresom…