Formula 1: Sve po starom, ili…?

Dvadesetog marta u Melburnu, počenje nova Formula 1 sezona.
Ove godine, bićemo svedoci rekordnog broja trka u rekordno kratkom vremenu. Vraća se Velika nagrada Evrope, koja će, ironično, biti održana u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu. Takođe, ponovo je na kalendaru trka u Nemačkoj, što će obradovati mnoge F1 puriste.
Bilo je i nekoliko izmena u kalendaru. Sezona počinje nedelju dana kasnije nego 2015. a završava se u isto vreme, tako da je jasno da će timovi biti u stalnom pokretu i da će posla biti više nego ikada. Takmičenje u Sočiju pomereno je u početni deo sezone, pa će se tako prekinuti tradicija da Katalunja bude prva trka u Evropi. 
Ono što se svi pitaju pred početak sezone je može li iko da uhvati Mercedes, ili bar da im se približi. Ferari je prvi favorit da uradi tako nešto, na predsezonskim testovima su se ozbiljno suprotstavili Mercedesu.
Očekuje se i veliki povratak Meklarena sa Hondinim motorima. Fernando Alonso i Dženson Baton su suviše dobri vozači i uloženo je previše novca da bi i ove sezone doživeli katastrofu. Biće izuzetno interesantno videti i novi tim Džina Hasa.
Titulu brani Luis Hamilton, on će pokušati treći uzastopni put da bude šampion i upiše se u istoriju ovog sporta. Britanac je rekao da mu ne nedostaje motivacije, čak naprotiv, da je gladniji pobeda nego ikad. Niko Rozberg će probati konačno da osvoji tu prvu titulu, a sve će biti jasnije već posle prvih nekoliko trka.
Sa neutralne strane, ovo bi mogla da bude jedna od prelomnih sezona za budućnost sporta. Mnogi smatraju da dominacija Mercedesa šteti Formuli 1 i da obara gledanost i smanjuje dramu. Čini se da je jaz između bogatih i siromašnih sve veći, pokušava se sa brzim, možda i pomalo nepromišljenim promenama pravila, a šta će biti od svega toga, pratićemo narednih meseci na kanalima Sport Kluba uz dobro poznate glasove Paje Živkovića i Srđana Ercega.
Formula One Schedule
1   Mar 20   Australian Grand Prix  6:00 AM
2   Apr 3      Bahrain Grand Prix     5:00 PM
3   Apr 17    Chinese Grand Prix     8:00 AM
4   May 1     Russian Grand Prix     2:00 PM
5   May 15   Spanish Grand Prix     2:00 PM
6   May 29   Monaco Grand Prix     2:00 PM
7   Jun 12    Canadian Grand Prix    8:00 PM
8   Jun 19    European Grand Prix    3:00 PM
9   Jul 3      Austrian Grand Prix      2:00 PM
10  Jul 10   British Grand Prix         2:00 PM
11  Jul 24   Hungarian Grand Prix   2:00 PM
12  Jul 31   German Grand Prix       2:00 PM
13  Aug 28  Belgian Grand Prix      2:00 PM
14  Sep 4     Italian Grand Prix        2:00 PM
15  Sep 18   Singapore Grand Prix  2:00 PM
16  Oct 2    Malaysia Grand Prix     9:00 AM
17  Oct 9    Japanese Grand Prix     7:00 AM
18  Oct 23  United States  GP          9:00 PM
19  Oct 30  Mexican Grand Prix      8:00 PM
20  Nov 13   Brazilian Grand Prix   5:00 PM
21  Nov 27  Abu Dhabi Grand Prix 2:00 PM
“Oreol” i super meke gume
Ako vam bolidi na testiranjima za novu sezonu izgledaju veoma sličnim onima iz 2015. to je zato što jesu. 
Promene su u tome što je modifikovan auspuh na zahtev navijača, što će povećati buku i poboljšati doživljaj onima koji su platili karte. Takođe, Pireli je uveo „super soft“ gume, koje povećavaju brzinu, ali se brže troše. To će verovatno uneti dodatna taktiziranja u trkama.
Osim toga, na dnevnom redu je bila i bolja zaštita kokpita nakon tragičnih smrti Žila Bjankija u Formuli 1 i Džastina Vilsona u Indy car seriji. Ferari je već testirao „oreol“- zaštitu oko kokpita koja je u obliku zaštitnog znaka anđela i imena jedne od najpoznatijih pesama Beyonce.
Nesumnjivo je da pomaže vozačima u slučaju nesreće, ali im zato smanjue vidljivost pri vožnji, pa je zato tri četvrtine pilota izrazilo nezadovoljstvo i ne žele ovu novinu. Priča se i o eventualnom zatvorenom kokpitu, ali sve je to i dalje daleko.
“Molim vas, ne! Ovo je najružnija modifikacija u istoriji Formule 1. Pozdravljam želju da se poveća bezbednost, ali je ovo Formula 1 i sasvim je dobra takva kakva je”, naglasio je Hamilton.
“Moje mišljenje je da je to veliki napredak po pitanju bezbednosti. I izgledaće kako treba kada dođe vreme. U potpunosti sam za”, napisao je Rozberg.
Novajlije Džina Hasa
Džin Has, američki magnat NASCAR-a i Indy Car-a, odlučio je da se oproba u F1 vodama.
Iako je tim nov, vozači i inženjeri su prilično iskusni i nemojte sumnjati da u ovom timu svakog trenutka znaju šta rade. Ne bi neko kao što je Džin Has pokušavao da uđe u F1 da ne zna da ne može da uradi nešto značajno.
Iako nije baš najbolje išlo na početnim testovima, slupano je nekoliko bolida, ali preležane su te „dečije bolesti“ i Esteban Gutijerez se nada da će već na prvoj trci doći do bodova.
“Nije lako, ima dosta problema, ne znam odakle da počnem. Pouzdanost je ono što najviše brine, ali ako ništa drugo, bar znamo na čemu da radimo. Jasan je cilj bar jedan bod u Melburnu, to je ono što želimo i to je ono ka čemu idemo. Ne kajem se zbog dolaska ovde, trebala mi je promena, a u Ferariju sam mnogo naučio prošle godine”, izjavio je Meksikanac
Osim njega, u Has timu će biti i Romejn Grožan. Treba napomenuti i tim Reno, koji neće više samo snabdevati Lotus motorima, već su kupili ceo tim. Za njih će voziti Džojlon Palmer i povratnik u F1 karavan Kevin Magnusen