ATP objavio novi sustav rangiranja igrača!

ATP 6. srp. 202020:19
Podijeli:
Izvor: Tom Dulat Getty Images Sport

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) predstavilo je izmijenjeni sustav rangiranja tenisača, koji će uzimati u obzir rezultate ostvarene u razdoblju od ožujka 2019. do prosinca 2020.

ATP je u ponedjeljak objasnio na koji način će se tenisači rangirati kada sezona bude nastavljena 14. kolovoza. Navodi se da će se u obzir uzimati rezultati ostvareni u razdoblju od 22 mjeseca, točnije od ožujka 2019. do prosinca 2020. (da, dobro ste pročitali).

• Igračev renking sastojat će se od najboljih 18 rezultat između gore navedenih mjeseci.
• Igraču se ne može dvaput računati rezultat s istog turnira, npr. ako je odigrao Madrid Open 2019. i 2020., računat će se bolji rezultat.
Bodovi koji su osvojeni u 2020. godini ostat će na igračevom kontu 52 tjedna, ili dok se turnir ponovno ne odigra 2021., ovisno o tome što prije nastupi.

Ako igrač ostvari lošiji rezultat na turniru nego prethodne godine, računat će mu se bolji učinak. To znači da nijedan igrač neće imati manje bodova u odnosu na ljestvicu koja je zamrznuta u ožujku, već će moći samo napredovati.

Na primjer, Rafael Nadal će zadržati bodove koje su mu donijeli naslovi na Roland Garrosu i US Openu prošle godine, bez obzira na to što napravi ove sezone.

Ti bodovi računat će se do sljedećeg održavanja turnira 2021. godine.

U slučaju da je turnir otkazan ili da se ne održava, igraču neće biti skinuti bodovi osvojeni prošle godine.

Iz ATP poručuju da je cilj osigurati korektnost prema igračima na svim razinama s obzirom na to da će im na raspolaganju biti manji broj bodova zbog revidiranog kalendara. Također, na ovaj način se omogućuje stabilnost tenisačima koji zbog zdravlja i sigurnosti ne mogu ili ne žele igrati ove godine.