Dopredsjednik Sunsa traži ostavku vlasnika kluba

Košarka 16. ruj 202210:56
Podijeli:
JAVIER ROJAS via Guliver Images

Dopredsjednik i manjski dioničar NBA momčadi Phoenix Sunsa Jahm Najafi, pozvao je na ostavku vlasnika kluba Roberta Savera, suspendiranog na godinu dana zbog rasističkog i mizoginog ponašanja.

NBA liga suspendirala je vlasnika Phoenix Sunsa na godinu dana i kaznila ga s deset milijuna dolara zbog rasističkog i mizoginog ponašanja.

Međutim, dio medija, igrača i navijača smatra kako je kazna preblaga. S njima se složio i dopredsjednik Sunsa iransko-američki milijarde Najafi.

“Ne mogu, u dobroj vjeri, sjediti prekriženih ruku i dopustiti našoj djeci i budućim generacijama navijača da misle da je ovakvo ponašanje opravdano zbog bogatstva i privilegija”, napisao je u pismu koje je pribavila Arizona Republic.

“Stoga, u skladu s mojom obvezom da pomognem u iskorjenjivanju svih oblika rasizma, seksizma i pristranosti, kao dopredsjednik Phoenix Sunsa, pozivam na ostavku Roberta Sarvera,” rekao je.

Vlasnika momčadi za koju igra hrvatski košarkaš Dario Šarić, a koja je 2021. dogurala sve do NBA finala, tereti se za korištenje zabranjenog izraza kojim se referira na crnce i za brojne slučajeve neprimjerenog ponašanja prema zaposlenicima. Također, je optužen da je uznemiravao zaposlenike, koristio seksualno konotiran riječnik, kao i ‘riječi koje ne uzimaju u obzir rasnu osjetljivost’.

“Nemam interesa postati većinski dioničar, ali ću neumorno raditi kako bih osigurao da se sljedeći voditelj tima odnosi prema svim dionicima s dostojanstvom, profesionalizmom i poštovanjem”, zaključio je Najafi.