NBA zvijezde mogu odahnuti, novac stiže na račun

NBA 15. ožu. 20208:16 > 8:25
Podijeli:
(Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images)

Obzirom na epidemiju koronavirusa zbog koje je svjetski sport u stanju mirovanja, događaju se i neke nepredviđene situacije.

Jedna od njih tiče se i NBA lige. U posljednjem kolektivnom ugovoru lige i Udruge igrača koji je potpisan još 2011. godine, a produžen pet godina kasnije postoji tzv. Doomsday provizija. 

Prema toj klauzuli, NBA klubovi imaju pravo stornirati plaće igračima u slučaju da se sezona zbog razloga ‘više sile’ prekine i eventualno ne završi. Dan nakon što je povjerenik lige Adam Silver zaustavio sezonu i najavio 30-dnevnu stanku, Udruga igrača uputila je memorandum svim igračima u kojima im najavljuje moguće mjere. 

Što se zapravo može dogoditi?

Igrači će u nedjelju (danas) dobiti jedan dio plaće kako je osiguran prema kolektivnom ugovoru. Međutim, u teoriji klubovi su mogli zaustaviti isplatu tih plaća dokle god postoji neizvjesnost oko nastavka sezone. Svaki igrač na svoj način je uredio kako želio da mu klub isplati novac, primjerice Draymond Green od Golden Statea dobije 50 posto iznosa prvog dana srpnja, a onda još dva puta po 25 posto nešto kasnije u sezoni. Greenova plaća za tekuću sezonu iznosi 18 539 130 milijuna dolara. 

Ipak, čini se kako klubovi barem za sada neće aktivirati spomenutu klauzulu nadajući se kako će se sezona kad-tad nastaviti.