NBA ostaje bez 'stotina milijuna dolara' zbog Kine

NBA 16. velj. 202014:09 > 14:19
Podijeli:
Streeter Lecka/Getty Images

Adam Silver je u jednom od intervjua za vrijeme All Star vikenda u Chicagu progovorio i o posljedicama zahladnjenja odnosa s Kinom.

Photo by Bob Levey/Getty Images)

Još prije početka NBA sezone dogodila se značajna kontroverza kada je generalni menadžer Houston Rocketsa, Daryl Morey javno izrazio podršku pobuni Hong Konga protiv Kine. Protesti su trajali tjednima, a situacija niti danas nije u potpunosti smirena.

Morey se ubrzo ispričao za izjavu, no bilo je prekasno. Kina je ogroman izvor zarade za NBA ligu, svake godine klubovi najjače svjetske lige putuju u Aziju igrajući utakmice i promovirajući ligu. Međutim, zbog Moreyja i Rocketsa mnoge su aktivnosti otkazane, a na državnoj televiziji u Kini više se ne prenose utakmice. Posljedice za svaki NBA klub su goleme, a to je potvrdio i Povjerenik lige Adam Silver.

Procjenjujemo kako će nas situacija s Kinom koštati oko 400 milijuna dolara,’ kazao je vrlo otvoreno Silver.

Posljedica događaja viđena je već u nedavnim projekcijama za visinu salary capa iduće sezone, umjesto 129 milijuna dolara koliko je bilo procijenjeno prije krize u odnosima s Kinom, nova brojka je oko 115 milijuna dolara što je za samo šest milijuna više nego ovogodišnja razina salary capa. Novonastala situacija značajno će utjecati na planove momčadi u ljetnom prijelaznom roku.