Tom Brady je Rock’n’roll!

Saša Živko 3. velj 202113:28 > 22:08 0 komentara
Tom Brady
Tom Brady

Dvadeset i jedna godina u NFL-u, deset finala, šest, a možda i sedma titula prvaka. Tom Brady…

DISCLAIMER: ‘Svježi prinčevi’ nisu odobrili ovaj tekst, svaka razlika u razmišljanju strogo je skrutinizirana.

Nisam vičan komentirati događaje u NFL-u, iskreno puno toga u toj priči mi je osobno nejasno (hint: Disclaimer), stoga pišem ovaj tekst iz jedne druge perspektive, osobe koja je laik kad je riječ o američkom nogometu.

Prije nekoliko dana vodio sam zanimljiv razgovor s prijateljem matematičarem, čovjekom koji živi za brojeve. Priča nas je odvela do Toma Bradyja i njegov deseti Super Bowl koji ćemo u nedjelju pratiti na Sportklubu. Čisto radi razumijevanja konteksta, niti prijatelj, a niti ja ne pratimo NFL u toj mjeri da bismo vam mogli pretpostaviti bilo kakvu relevantnu misao, a da pritom ne dobijete osjećaj kao da slušate predavanje o nuklearnoj fizici.

Kaže mi prijatelj: “Saša, znaš li koliki su izgledi da 199. izbor drafta, u sportu čiji se rosteri protežu na 48 igrača, jednog dana postane najbolji koji se ikada bavio tim sportom?

Znalački sam odgovorio: “Hm, mali?

Zapravo, ne da su mali, već se ne mogu provjeriti niti mikroskopom. Dvadeset i jednu godinu nakon što je draftiran kao 199. pick od strane New England Patriotsa, Tom Brady će igrati u svom DESETOM Super Bowlu.

GODINE SU SAMO BROJ

Američki nogomet je specifičan po mnogočemu, a NFL liga koja nudi samo jednu priliku za pobjedom u playoffu, u slučaju poraza slijedi…”vidimo se iduće sezone.” Pritisak koji ti igrači osjećaju, posebno oni najvažniji, u ovom slučaju quaterbackovi, vjerojatno se ne može mjeriti niti s jednim sportom.

A Tom Brady, koji na leđima nosi 43 godine upravo se priprema krenuti u svoj deseti Super Bowl. Razmislite malo o toj brojci, 43. U to doba rekao bih 99 posto profesionalnih sportaša zaradilo je ‘baby weight’, idealna kilaža iz igračkih dana postala je samo lijepa uspomena. S druge strane, Brady ostaje vjeran možda i perverznom režimu održavanja forme koji iziskuje pomalo i nadljudske napore stvaranja ‘linije’ koja predstavlja zavist svakog sebi dosljednog muškarca, nevezano za sport.

Tom Brady

Neki dan, novinar je upitao Bradyja: “Prije pet godina najavili ste kako biste željeli igrati do 45. godine života, vjerujete li da možete egzistirati u NFL-u i dalje od tog perioda?

Brady je odgovorio u svom stilu, s osmjehom od uha do uha: “Naravno.”

Ipak, budimo iskreni, Bradyjeva fizička transformacija ipak nije stopostotno savršena, svakako je izgubio na brzini, u sprintu s onakvim oklopom na sebi više ne može prestići niti 40-godišnjaka sa ‘špekom’ oko struka koji pokušava izgubiti dva kilograma proteklih šest mjeseci, a tvrdoglavo ne uspijeva.

Srećom za Toma, sprintanje i nije posao quaterbacka, njegov je osnovni zadatak jajastom loptom pogoditi suigrača u naručje kako bi ovaj obavio taj težak zadatak sprintanja do END zone. Bradyjev zadatak jest održati to čudesno desno rame koje reflektira snagu zgloba, u krajnjoj mjeri, a kojim bi loptom pogodio i pticu na grani 100 metara dalje (pusti ptice na miru, Tome!)

JE LI TOM BRADY NAJVEĆI AMERIČKI SPORTAŠ IKADA?

Odrastao sam, gledajući kontekst sporta, u košarci. Kada me netko upita o najboljem sportašu svih vremena, nekako mi je automatski odgovor ‘Michael Jordan’. No, to je zapravo vrlo nezahvalno pitanje.

Svaki sport nudi svoju senzaciju, svoje najbolje, svaki sport je različit, iziskuje drugačije reakcije i kontra-akcije pojedinca. Možemo govoriti o nogometu, tenisu, rukometu, vaterpolu, gimnastici, atletici itd.

Ipak, postoje i oni razvikaniji sportovi koji plijene pozornost široke populacije, a kad je riječ o Americi sve se svodi na četiri sporta – američki nogomet, bejzbol, košarka i hokej.

NFL je daleko najpopularnija liga/sport, bejzbol nudi svojevrsnu romansu nečega što postoji stotinu godina dok je košarka ipak globalni brand obzirom da prva dva sporta nisu popularna u čitavom svijetu. Slično se odnosi i na hokej.

Ipak, ovdje zapravo govorimo o tri sportska fenomena koji svaki na svoj način nudi najveća imena u povijesti američkih liga. Od Joea Montane preko Babea Rutha do Michaela Jordana, pa sve do današnjih ikona Bradyja, LeBrona Jamesa i drugih.

Nedavno sam imao jednu raspravu s nekolicinom prijatelja, tema je bila – što čini najvećeg sportaša u povijesti?

Moramo se složiti kako je ovdje prisutno puno elemenata, Brady je učinio nevjerojatne stvari u sportu gdje je vrlo teško osvojiti naslov pobjednika. Jedna utakmica, ako nisi na visini zadatka odlaziš kući. S druge strane, Bradyja se mora promatrati iz jedne drugačije perspektive, ili bolje rečeno pozicije koju igra.

Dok će nogometaš pretrčati otprilike desetak kilometara u tijeku utakmice, košarkaš nešto manje, quaterback u NFL-u teško da može ući u tu kategoriju. Njegov talent svodi se na preciznost u distribuciji lopte koja leti zrakom nekoliko desetaka metara, a uspjeh ovisi o tome koliko je kvalitetan hvatač, odnosno wide receiver.

JE LI PATRICK MAHOMES LEGITIMNI NASLJEDNIK?

Teško da netko može proturječiti kako je Brady najbolji u svom poslu, njegova dugovječnost, činjenica da je napunio 43 godine a još uvijek je sposoban igrati finale sezone jest samo po sebi senzacionalno.

Posebno način kako je to učinio ove sezone. Nakon što je 19 godina igrao za Patriotse, zbog navodno sve lošijeg odnosa s Billom Belichikom, odlučio je u inat svima koji su sumnjali u njega, preseliti u klub koji nije vidio doigravanje dvanaest godina, predvoditi momčad do Wild Card pobjede nad Washingtonom, pa onda i nadigrati dva legendarna QB suparnika Drewa Breesa i Aarona Rodgersa te se plasirati na megdan s objektivnim nasljednikom, Patrickom Mahomesom, braniteljem naslova s Kansas City Chiefsima.

Bez obzira na ishod tog dvoboja, Bradyja će biti izuzetno teško dostići u raspravama o najboljim NFL igračima svih vremena, no možda jednog dana tu titulu preuzme upravo Mahomes, doduše bit će to teško ako mladi Patrick izgubi od 18 godina starijeg suparnika, u okršaju koji bi mogao definirati ostatak njegove karijere.

Čak i ako niste strastveni pratitelj NFL-a, ovaj će dvoboj ponuditi senzaciju, a bit će i gledatelja, čak 22 tisuće, i to u Tampi. Brady će biti domaćin, hoćemo li vidjeti još jednu epizodu nevjerojatne priče koja traje već više od dvadeset godina?

A čovjek je bio 199. pick drafta….

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!