GOAT u nastanku – Patrick Mahomes je nezaustavljiv!

Saša Živko 7. velj 202117:14 1 komentar
Patrick Mahomes
Jay Biggerstaff-USA TODAY Sports

Iako ima tek 25 godina, Patrick Mahomes već je sada smatran jednim od najboljih quarterbackova u povijesti NFL-a.

Nedavno sam pisao tekst o Tomu Bradyju i njegovoj legendarnoj karijeri, a riječ ili dvije zaslužio je i njegov legitimni nasljednik, a vrlo lako moguće i čovjek koji bi jednog dana mogao i preuzeti titulu najboljeg ikada.

KOLIKO JE ZAPRAVO DOBAR PATRICK MAHOMES?

Nisam stručan po pitanju NFL-a, ali čak i ja mogu primijetiti kada je netko dobar u svom poslu. Patrick Mahomes je postao toliko dobar da su Kansas Chiefsi prema mnogim eminentnim stručnjacima, i prije sezone, bili apsolutni favoriti za obranu naslova prvaka. Naravno, nije samo Mahomes u prvom planu, tu je Travis Kielce, ali i mnogi drugi.

Statistika rijetko laže, a kod Mahomesa još i manje. Neki podaci zapravo govore koliko je PM, ne samo dobar, već zapravo i senzacionalan. Ako pobijedi Bradyja i društvo u noćašnjem Super Bowlu, Mahomes će postati drugi igrač u povijesti NFL-a koji je s navršenih 25 godina života već u rukama nosio dva naslova prvaka te MVP trofej. Prvi je bio Emmitt Smith, legenda Dallas Cowboysa.

Patrick Mahomes
Patrick Mahomes

Čak i u porazima Mahomes je briljirao. Nevjerojatno, ali u rijetkim gubitničkim trenucima, PM ostvaruje 31 poen što je čak više nego što Tom Brady ostvaruje u pobjedama svojih momčadi.

Otkada je stigao u Kansas, Chiefsi su pobijedili u šest playoff utakmica, a prije njega momčad je ostvarila samo četiri pobjede u čitavoj klupskoj povijesti. Mahomes je QB koji je brže od ikoga u NFL povijesti ostvario 10 tisuća yardi u dodavanjima (34 utakmice) te do stotinu ostvarenih touchdowna (40 utakmica).

Mahomesov utjecaj na preobražaj momčadi je zapravo senzacionalan, posebno kad se vidi u posebnim elementima igre.

GOSPODAR TREĆEG DOWNA

Kako je napisao jedan američki novinar, ključ igre u američkom nogometu postavlja se kod trećeg downa kada momčad mora osvojiti velik broj yardi. Otkada je stigao u ligu 2017. godine, samo je jedan igrač osvojio više yardi u toj fazi utakmice, riječ je o Lamaru Jacksonu. No, i tu postoji distinkcija, Jackson podosta yardi osvaja sjajnim istrčavanjem, odnosno osvajanjem prostora dok Mahomes pogađa svoje suigrače u ‘obrve’.

Posebno fascinira koliku razinu anticipacije posjeduje ovaj 25-godišnjak. Prečesto smo svjedoci poteza kada loptu igraču baca na poziciju gdje ni ovaj sam još ne zna da će dotrčati, a dodavanja su toliko kvalitetna da je zapravo lako reagirati i uhvatiti pass.

Mahomes posjeduje ruku koja je istovremeno toliko snažna da je praktički u stanju prebaciti gotovo čitav teren da bi dostavio savršeno dodavanje, a i izuzetno preciznu što potvrđuje i činjenica da je jedan od samo trojice igrača u povijesti lige koji je u prvih 50 utakmica kao glavni QB ostvario iznadprosječni postotak pozitivnih dodavanja. Prije njega to su učinili Johnny Unitas i Dan Marino.

Ako ste se ikada zapitali zašto je Mahomes tako dobar bacač lopte, odgovor leži u genima. Njegov otac, kao i kum nekadašnji su igrači u američkom profesionalnom bejzbolu. Otac Pat i kum LaTroy Hawkins bili su pitcheri (bacači) u MLB momčadi Minnesota Twins.

U konačnici, malo tko je vrtio očima kada su Mahomesu čelnici Chiefsa podarili najveći ugovor u povijesti sporta. U Kansasu će provesti idućih još devet godina za iznos od čak 503 milijuna dolara.

Kada stavimo sve karte na stol, teško da smo mogli poželjeti bolju ‘ruku’. Finale NFL sezone za povijest, najbolji svih vremena Tom Brady protiv čovjeka koji je već preuzeo titulu najboljeg na svijetu. Dvoboj Bucsa i Chiefsa vrijedan je puno više od samog trofeja prvaka, ponudit će odgovor na pitanje može li Brady srušiti još jedan od zaista bezbroj rekorda koje već posjeduje te je li Mahomes spreman srušiti i najvećeg kako bi konačno svijetu poručio – od mene nema boljeg!

Super Bowl pratimo već od 23 sata na SK1, posebna emisija uz Ivana Ivkovića i Hrvoja Bulića, tu je naravno i Fran Mihaljević s posebnim informacijama, a dvoboj počinje u 00:30 sati. UŽIVAJMO!

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare