Alan Shearer: Dan kada su Roversi šokirali Englesku

Saša Živko 14. svi 202011:05 > 11:06
Clive Brunskill / Staff

Današnji dan, 14. svibnja zlatnim je slovima upisan u povijest Blackburn Roversa koji su prije točno 25 godina osvojili svoj prvi i jedini naslov prvaka Premiershipa.

Sjećate li se nekada moćnih Blackburn Roversa? Siguran sam kako će oni nogometni fanovi koji su živjeli najpopularniji svjetski sport u devedesetima itekako se sjetiti kako je izgledala Premier liga u svojim počecima.

Godine 1995. Blackburn Roversi šokirali su engleski nogomet osvojivši titulu prvaka, svoju zapravo treću ako ćemo računati one dvije s početka prošlog stoljeća, no jedinu kad je riječ o Premier ligi. Četiri godine ranije, upravo usred preobrazbe engleske nogometne lige u Premiership, Roversi su nakon 26 godina izborili povratak u elitni razred tamošnjeg nogometa.

U ljeto iste godine, pripremajući se za prvu sezonu u Premier ligi, Roversi su srušili engleski rekord kad je riječ o transferima, platili su 3,5 milijuna funti za usluge tada golobradog mladića iz Southamptona, imenom i prezimenom, Alana Shearera.

Mladi, 22-godišnji Shearer proveo je četiri godine na Ewood Parku postigavši 112 pogodaka u 138 nastupa.

SEZONA PREPUNA DRAME I ŠOKANTNIH ISPADA

Shearer je odmah lansirao Blackburn u vrh Premiershipa, u prvoj sezoni s novom akvizicijom završili su na četvrtom mjestu plasiravši se u Kup UEFA, a godinu kasnije bili su drugi. Međutim, tada su postavili temelje za ono što će se događati u sezoni 1994/95.

Roversi su dokazali kako se ne boje potrošiti velik novac kako bi unaprijedili momčad, no završivši iza najboljih klubova lige u protekle dvije sezone, odlučili su ponovno srušiti rekord kada su platili pet milijuna funti za 21-godišnjeg napadača Norwicha, Chrisa Suttona. Taj se transfer pokazao punim pogotkom, kombinirano, Sutton i Shearer zabili su okruglih 60 golova već u prvoj sezoni zajedno, od toga 49 u Premier ligi. Shearer je bio uvjerljivo najbolji strijelac lige s 34 pogotka.

Ta je sezona bila fascinantna u svakom pogledu, liga se postepeno uzdizala, a kolektivno je porasla i financijska moć klubova. Naravno, to je bilo vrijeme kada je stasao Manchester United najvećeg trenera u povijesti, Sir Alexa Fergusona, koji je vodio proslavljenu generaciju 1992. godišta, stvorenu i pripremljenu pod svodovima Old Trafforda. U siječnju te sezone, odnosno već 1995. godine, United je srušio rekord Roversa kad je riječ o transferima, za šest milijuna funti kupljen je Andy Cole.

Isti mjesec dogodio se i jedan od najsramotnijih incidenata u povijesti engleskog nogometa, Eric Cantona, kung-fu udarcem srušio je navijača Crystal Palacea koji je sjedio u prvim redovima tribina. Pokazat će se kako je to bio ključan događaj sezone koji je možda i koštao United titule, naime Cantona je bio ponajbolji igrač momčadi, a zbog napada je kažnjen s osam mjeseci zabrane igranja utakmica.

Ako ste mislili da je Cantona napravio jedini incident te sezone tada ste pogrešno razmišljali. Igrač Chelseaja Dennis Wise, osuđen je na zatvorsku kaznu (kasnije anuliranu) zbog sukoba s vozačem taksija, a vezni igrač Arsenala Paul Merson javno je priznao svoju borbu s alkoholizmom.

Šlag na tortu bio je još jedan incident s Arsenalom, naime trener George Graham dobio je otkaz nakon devet godina na klupi kluba, naime istragom je otkriveno kako je primio novac ‘ispod stola’ od strane norveškog menadžera Runea Haugea povezano s kupnjom dvojice igrača – Palom Lydersenom i Johnom Jensenom. Graham je kasnije dobio zabranu vođenja klubova u Engleskoj na godinu dana.

Sezona 94/95. bila je i posljednja u kojoj su nastupala 22 kluba u ligi, iduće sezone brojka je smanjena na dvadeset klubova što se održalo i do danas.

POSLJEDNJI DAN SEZONE

U završno kolo sezone Blackburn je ušao s dva boda prednosti ispred Manchester Uniteda, Roversi koje je tada vodila legenda Liverpoola Kenny Dalglish, gostovali su upravo kod Redsa. United je, pak, putovao u London na noge West Hamu.

Naravno, Roversi su sve držali u svojim rukama, a mnogi su sumnjali kako će Liverpool ‘tankirati’ utakmicu kako bi onemogućili ljute rivale Manchester United da se dočepaju titule. No, to se nije dogodilo. Redsi su odigrali profesionalno razveselivši svoje navijače pobjedom 2-1, međutim navijače Liverpoola dodatno je oduševio događaj iz Londona gdje je West Ham uspio otrgnuti dva boda Unitedu osiguravši remi (1-1).

Bio sam razočaran kad je Liverpool izjednačio, osjećao sam da možemo lagano uzeti sva tri boda na Anfieldu. Shearer i Sutton promašili su neke izvrsne prilike. Na kraju, sve je ovisilo o West Hamu. Ono što najviše pamtim s te utakmice, naši i navijači Liverpoola zajedno su pratili događaje iz Londona, a kada smo svi saznali da je završilo 1-1, Anfield je eruptirao. Cijeli stadion slavio je naš naslov, to je bilo prekrasno,” prisjetio se posljednjeg dana legendarne sezone tadašnji igrač Roversa, Graeme Le Saux.

Godinu dana ranije, Roversi su ostali velikih osam bodova iza Fergusonovog Uniteda, međutim ovoga puta sreća ih je pomazila. Neki od tadašnjih igrača Uniteda još danas zamjeraju ponajviše Ericu Cantoni koji je momčad ostavio na cjedilu usred sezone koja je trebala potvrditi dominaciju kluba s Old Trafforda. 

Laurence Griffiths / Staff

LEGENDE ROVERSA: JACK WALKER I KENNY DALGLISH

Bez ikakve sumnje, najvažniji događaj u povijesti Blackburn Roversa dogodio se u siječnju 1991. godine kada je klub u potpunosti preuzeo Jack Walker. Doživotni navijač kluba koji je golemo bogatstvo stekao razvojem industrije čelika, financijski je podržavao klub u osamdesetima, a mnogi svjedoci tog vremena tvrde da je pomogao u dovođenju Osvalda Ardillesa i Stevea Archibalda.

Kaa je ušao konačno u klubu najavio je velike investicije, a ponajviše je imao želju srušiti dominaciju Manchester Uniteda, kluba kojeg doslovno nije mogao smisliti. Walker se odmah počeo držati obećanja, spomenuli smo kako je platio rekordne svote za Alana Shearera i Chrisa Suttona, a ukupno je u prvih nekoliko godina potrošio 25 milijuna funti na pojačanja. Danas se taj novac čini sitnišem, ali u to vrijeme bio je golemi trošak. Također, Walker je platio 20 milijuna funti za renoviranje Ewood Parka.

Ono što mi je zauvijek ostalo u sjećanju kad je riječ o Jacku Walkeru, za razliku od današnjih vlasnika klubova koji s čitavom svitom osiguranja stižu u svlačionicu šepuriti se pred igračima, Walker je oduvijek bio jedan od nas. Ušetao se među igrače kao običan čovjek, navijač, malo je s nama popričao, poželio nam sreću i otišao dalje,” hvalio je svog bivšeg šefa još jedan nekadašnji član Roversa, Colin Hendry.

Kenny Dalglish živio je kao igračka legenda Liverpoola, a 1991. godine stigao je na klupu Blackburna koji je tada još uvijek bio drugoligaš. Kasnije su se kroz doigravanje plasirali u Premier ligu, a četiri godine kasnije osvojili su naslov prvaka. Dalglish je tada preuzeo ulogu direktora, a na njegovo mjesto došao je Ray Harford.

Pod vodstvom Walkera i Dalglisha, Blackburn Roversi koji dolaze iz grada s tek nešto više od sto tisuća stanovnika, srušili su najveće klubove nacije i osvojili naslov prvaka.

Možemo bez ikakve sumnje ustvrditi, Blackburn Roversi promijenili su engleski nogomet kao i Premier ligu.