NBA DESETLJEĆA: Život u 'Ludim 70-ima'

Saša Živko 20. ožu 202011:05 > 11:08
Bettmann / Contributor

U doba kad malo što sportskog sadržaja pronalazimo na našim TV ekranima, prisjetimo se kako je NBA košarka izgledala kroz posljednjih pet desetljeća u serijalu koji potpisuje novinar Sportkluba, Saša Živko.

Dick Raphael / Contributor

Krećemo logičnim redoslijedom, godine su 1970-te.

Seks, droga i rock’n roll, hipiji, cuga i završnica Vijetnamskog rata. Onaj koji je čak izbjegao i današnji američki predsjednik kojeg je onako mladog i bogatog ‘zaboljela’ noga pa nije mogao ratovati za američke interese u Aziji.

Košarkom su vladali visoki igrači, netom je završila fantastična era Billa Russella koji je u trinaest godina karijere osvojio 11 naslova prvaka. Parirao mu je dvostruki prvak Wilt Chamberlain. Bilo je to vrijeme kada su svakodnevica bili statistički izvodi poput 52 poena, 38 skokova i 22 asistencije, nešto slično kao u današnjim video igrama. Bilo je to vrijeme kada je Wilt Chamberlain ostvario utakmicu s najviše poena u povijesti, okruglih stotinu.

Sjajni Wilt umirovio se 1972. godine, a upravo je to bilo vrlo teško razdoblje za košarku u Americi. Zbog Vijetnamskog rata mnogi su imali problema s državnim vlastima jer nisu željeli u rat, neki su tu obvezu izbjegli, a drugi su pak imali problema s rasistički nastrojenim sugrađanima. U to vrijeme košarka je bila podijeljena na dva dijela, odnosno lige – ABA vs NBA.

ABA ligaši u svojim su redovima imali neke vrhunske igrače, a i nešto drugačija pravila. Liga je bila poznatija po svom stilu koji je preferirao atrakciju ispred jednog nešto konzervativnijeg način košarke koji je dominirao NBA ligom. Potonja je formalno osnovana 1946. godine, a ABA se pojavila nešto kasnije, međutim to su bile formativne godine za košarku na jednoj široj razini, a publika se nije mogla odlučiti koja liga ima budućnost. Na koncu, petog dana kolovoza 1976. godine pao je dogovor, ujedinjenje ABA i NBA lige nakon čega smo dobili ovo što pratimo danas.

Dick Raphael / Contributor

Rekli bismo kako je jedna od ključnih godina 70-ih u američkoj košarci bila 1979. Naime, tada je u sustav pravila ubačena i trica, a u prvoj sezoni s novom mogućnosti za poentiranjem najbolje su se snašli tadašnji San Diego Clippersi koji su 543 puta pokušali pogoditi iz daljine. Zamislite tu brojku pa je usporedite s današnjim NBA. Primjerice u šampionskoj 2017. godini Steph Cury je ubacio 789 trica, a momčad Golden State Warriorsa preko 2500.

U dvije godine prije nego je NBA liga ušla u novo desetljeće, trica je imala jednu znatno manju, čak simboličnu ulogu. Treneri su svojim igračima šutiranje trica dozvoljavali samo u situacijama kada se ganja zaostatak ili u trenucima kada zbog velikog pritiska protivničke obrane jedina opcija je pokušaj iz veće udaljenosti. S druge strane, shvatljiv je i takav način razmišljanja. Tek sredinom idućeg desetljeća trica je dobila značajniju funkciju. U 1970-im godinama, kao i ranije, igrači su košarku učili na način da jedan koš vrijedi dva poena. To je bila fundamentalna razina shvaćanja košarke, nešto poput misli ‘zašto bih gađao sa sedam metara kad mi je lakše pogoditi s dva metra od koša?’

Najveća zvijezda ABA lige bio je ‘Doctor J’ iliti Julius Erving koji je u pet sezona ABA lige osvojio dva naslova prvaka, oba s New York Netsima. Da, New York je tada imao Netse, a oni su bili jedan od četiri kluba koji je ‘preselio’ u NBA ligu iz bivše ABA lige. No, NBA je već imao Knickse, pa su Netsi morali platiti odštetu od 4,8 milijuna dolara kako bi mogli dijeliti grad s Knickerbockersima. Upravo ti Netsi koje je u posljednjoj sezoni u ABA ligi predvodio Dr. J, financirali su taj iznos tako što su Ervinga prodali u Philadelphia Sixerse. Godinu kasnije, sada kao članovi NBA obitelji, imali su najgori omjer u ligi pa su se odlučili preseliti preko rijeke Hudson u New Jersey.

Što se Ervinga tiče, on je ostatak karijere, jedanaest godina proveo u Sixersima gdje je predvodio fantastičnu generaciju s Mosesom Maloneom, a zajedno su 1983. godine osvojili naslov prvaka. Malone je također igrao u ABA ligi, a tamo su od kasnijih NBA zvijezda još boravili Artis Gilmore, George Gervin, David Thompson i primjerice Spencer Haywood. Inače, prvi Povjerenik ABA lige bio je George Mikan, neki će reći preteča Hrvatima u najjačoj svjetskoj ligi u kasnijim desetljećima.

Ron Koch / Contributor

Nakon ujedinjenja dvije lige NBA je započeo razvoj na višoj razini. Četiri momčadi koje su preselile, pored spomenutih Netsa, bili su još Denver Nuggetsi, Indiana Pacersi i San Antonio Spursi. ABA liga je atrakcijom pokušala animirati gledatelje, pa šarenim loptama, zanimljivim nadimcima svojih najvećih zvijezda, međutim vlasnici klubova ostali su prožeti očajnim poslovnim odlukama zbog čega je liga na koncu morala potpisati kapitulaciju.

NBA liga odjednom je dobila na popularnosti. Sada su tu dominirali letači Doctor J, pa David ‘Skywalker’ Thompson, George ‘Iceman’ Gervin koji je postao legenda San Antonio Spursa, zatim spomenuti Moses Malone. Oni su iskoristili ponuđene prilike, postavili su na noge ligu koja je kasnije lansirana u orbitu, ne samo u Americi, nego u čitavom svijetu.

Iako je NBA nastao 1946. godine, možemo reći da je prepoznatljiva povijest ispisana od 1979. godine kada je iscrtavanjem linije za tricu natjecanje podignuto na višu razinu. Nije se svatko na isti način snašao u novom sustavu, međutim Doktor J, Iceman i Skywalker postavili su temelje za lude 1980-te godine koje su svijetu košarke podarile Magica Johnsona i Larryja Birda, odnosno legendarno rivalstvo Lakersa i Celticsa. A pojavio se i David Stern.

Priču o nevjerojatnim 1980-im godinama NBA lige pročitajte u drugom nastavku serijala NBA Desetljeća.