Kreće Tour: Pogačar juri hat-trick, Roglič ga izaziva

Biciklizam 1. srp 20229:42 > 9:47
Podijeli:
REUTERS/Stephane Mahe

Ovogodišnje izdanje Tour de France, 109. po redu, kreće u petak i traje do 24. srpnja, a na 21 etapi najbolji biciklisti današnjice prijeći će nešto više od 3.300 kilometara.

Piše: Jelena Trajković

Organizatori najveće biciklističke utrke na svijetu odlučili su se ove godine vratiti jednoj od modernih tradicija Toura i sam start povjeriti nekoj zemlji koja nije Francuska. Ta čast ovoga puta pripala je Danskoj, u kojoj će biti vožene prve tri etape, uključujući individualni kronometar dug 13 kilometara duž ulica Kopenhagena na startu u petak.

Nakon uvodnog kronometra slijede dvije ravničarske etape u Danskoj, a potom dan pauze da bi se svi prebacili u Francusku. U tri tjedna koja dolaze biciklisti će još dva puta napuštati granice Francuske, jer će prvo voziti u Belgiji, a potom i u švicarskim Alpima.

Peta etapa bit će prva veoma izazovna na ovogodišnjem Touru jer će se voziti po kaldrmi, a prethodni put kada je bio takav slučaj viđen je veliki broj padova, pa tako i ozljeda. Nakon brzinske posjete Belgiji, slijedi selidba u Alpe, kako francuske, tako i švicarske, krajem sljedećeg tjedna. Jedna od ključnih etapa zakazana je za 14. srpnje, na Dan Bastille, kada bicikliste čeka uspon na legendaerni Alpe d’Huez.

Posljednji tjedan bit će prepun izazova, i to u Pirinejima, gdje će biti vožene ključne etape 20. i 21. srpnja, uključujući onu tijekom koje sve koji ‘preživ’’ čeka uspon na Col d’Aubisque i spust do skijaškog centra Hautacama. Ako do tada ne bude sve riješeno, sve nedoumice će biti razrijšene pretposljednjeg dana, kada se vozi kronometar dug 40 kilometara do Rocamaduora. Tradicionalno, najveća biciklistička utrka će biti završena na Elisejskim poljanama u Parizu u sumrak, kada vlasnik žute majice neće biti izazivan.

Glavni favorit za trijumf na Touru, i to treći po redu, svakako je mladi slovenski biciklist Tadej Pogačar koji brani boje tima Emirata. 23-godišnji Pogačar je bio klasa za sebe prošle godine, nakon što je godinu dana ranije priredio veliko iznenađenje pretekavši sunarodnjaka Primoža Rogliča pretposljednjeg dana. Forma mlađeg od dvojice Slovenaca je u usponu i nema naznaka da bi mogao popustiti kada dođe vrijeme za ono pravo.

Roglič bi mu trebao biti najveći rival, što potvrđuje njegov trijumf na Criterium du Dauphineu, ali će ovisiti od podrške koju bude dobio od momčadi. Bivši ski skakač ima 32 godine i ponestaje mu prilika da pobjedama na Vuelti doda i pehar s najveće utrke na svijetu. Među glavne favorite mora se ubroji i njegov timski kolega Jonas Vingegaard, koji će biti u pripravnosti ako Roglič popusti.

Spomenutur trojicu prati vozač Bore Aleksandr Vlasov, koji je iz prikrajka istaknuo kandidaturu za prvo postolje na jednom Grand Touru. S njim ne završavaju pretendenti za vhr, ali će biti potrebno puno toga se poklopi da netko drugi dođe u priliku za naslov.

Pogačar je, također, favorit za osvajanje bijele majice, za najboljeg mladog biciklistu, kao i točkastu, koja se dodjeljuje najboljem na planinskim ciljevima.

Što se tiče zelene majice, prošlogodišnji osvajač Mark Cavendish neće ju biti u prilici braniti, jer nije u sastavu Quick-Stepa, a u njegovom odsustvu VWout van Aert je očigledan favorit.

Sve je spremno za 109. Tour po redu, prva etapa kreće u petak od 16 sati, a u sljedeća 24 dana slijedi pravi spektakl do velikog finala na Elizejskim poljanama.

Komentari

Vaš komentar