FIA odlučila stati na kraj lobiranju kod sudaca

Automoto 22. srp. 202122:29 > 22:30
Podijeli:
HOCH ZWEI

Trkaći direktor FIA-e Michael Masi poslao je obavijest svim F1 momčadima da će buduća obraćanja sucima za vrijeme trajanja istrage nekoga incidenta biti kažnjavana nakon situacije koja se dogodila na prethodnoj utrci na Silverstoneu.

Šef i trećinski vlasnik Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff je za vrijeme istrage incidenta između Hamiltona i Verstappena zvao direktora utrke Masija kako bi ga pitao je li dobio njegov email na što je Masi odgovorio da ne provjerava svoj email za vrijeme trajanja utrke, donosi MAXF1.net.

Wolff je inzistirao da mu želi pokazati nešto vrlo važno pa mu je Masi rekao da može navratiti u sudačku sobu, a kad je to čuo Red Bullov Christian Horner i on je odlučio otići do sudaca kako bi i njegova momčad bila zastupljena.

Ali FIA je odlučila stati na kraj lobiranju kod sudaca te momčadi ubuduće neće smjeti komunicirati s kontrolom utrke za vrijeme trajanja istrage nekoga incidenta.

Masi je svim momčadima poslao dopis u kojem je objasnio da će pristup sucima imati samo potrebni FIA-ini službenici, a svi ostali će to moći učiniti samo uz odobrenje ili kao rezultat sudačkoga poziva.

U slučaju da neka od momčadi prekrši to pravilo može biti kažnjena prema članku 12.2.1.i FIA-inog međunarodnoga sportskog kodeksa.

Suci će za ovakav prekršaj moći dodijeliti od opomene pa sve do diskvalifikacije, ovisno o okolnostima.

Masi je ranije izjavio da mu ne smeta da vozači i momčadi dođu u kontrolu utrke, ali čini se da je promijenio svoj stav nakon VN Velike Britanije.

“Imali smo takav slučaj u Monzi prošle godine kad je Lewis otišao kod sudaca da shvati što se dogodilo i sagleda cijelu sliku. Tijekom prekida utrke ta mogućnost postoji tako da nema razloga da se to ne dogodi.”

Horner je dodao da smatra da se ne treba miješati u sudački posao, ali da je morao otići do sudaca jer je čuo da je Wolff tamo.

“Mislim da se ne bismo trebali miješati sucima u posao”, rekao je Horner.

“Moraju biti čiste glave da mogu donijeti te odluke. Otišao sam kod sudaca jer sam čuo da je Toto tamo i da prezentira svoj slučaj.”

“Želite da to bude pošteno i uravnoteženo i mislim da nikome ne bi trebalo biti dopušteno da posjeti suce.”