Prijeti li Niki izdaja zbog tikvica i – tople vode?!

Vedran Ljubej 2. lis 201810:07 > 10:08
Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

Bayern je sinoć na domaćem terenu u sklopu drugog kola Lige prvaka opet prosuo bodove. Ajax je pobjegao iz Münchena sa 1:1, što je slab rezultat iz perspektive momčadi koju vodi hrvatski trener...

Boris Streubel/Bongarts/Getty Images

Niko Kovač nije dobro krenuo u sezonu koja predstavlja najveći izazov u njegovoj trenerskoj karijeri. Nakon izgubljena dva boda od Augsburga na istoj toj Allianz Areni, nije pobijeđen ni Ajax! I to se sve dogodilo samo nekoliko dana nakon prvog poraz u Kovačevom mandatu, onog od Herthe, u njegovu rodnom Berlinu.

I jasno, ozbiljne kritike sada su još ozbiljnije. Bayern nije navikao gubiti bodove, posebno ne na domaćem terenu, a nitko ne želi da se ponove situacije od prošle sezone kad su veliki rezultatski problemi doveli do trenerske smjene u ranoj fazi prvenstva. 

U bespućima interneta već sada možete pronaći sarkastične objave koje su počele zazivati novi povratak čarobnog Juppa na klupu bavarskog diva, no jasno je kako nije riječ o seoskoj zadruzi koja će nakon jednog ili dva lošija rezultata mijenjati trenera. 

Čak i ako Stefan Effenberg i poneko drugo veliko ime sugeriraju da bi to mogao biti ispravan put! 

I prije poraza od Herthe, stručnjaci se nisu libili kritizirati Kovača zbog prevelike sklonosti rotiranju igrača u prvoj postavi. Dok je naš trener takav pristup branio žestokim ritmom utakmica, posebno u ovoj fazi sezone, spomenute opservacije nisu utemljene na zraku. 

Niko je, praktički, tek došao i stalnim mijenjanjem postave teško će prenijeti svoje zamisli na sustav koji je pred njim. Donio je potpuno novu filozofiju igre u odnosu na svog prethodnika, a donio je i neke druge stvari koje nisu dobro legle, primjerice, hrvatskim reprezentativcima za vrijeme Nikina mandata na čelu našeg najvećeg nacionalnog ponosa.

Ne želim s vama razgovarati u rukavicama, jasno je o čemu se radi. Naime, znanstvena metoda važna je stavka odlučivanja o sposobnostima igrača i tjelesnim kapacitetima prije svake utakmice, u ime čega Niko i njegovi suradnici i u veliki Bayern dolaze s idejom da svakog dana igračima vade krv.

Getty Images/Julian Finney

Da im je to toliki problem i da je riječ o načinu rada koji im je toliko stran ili odbojan, budite uvjereni kako bi se pobuna protiv Kovača stvorila još u vrijeme dok je klub s njime pregovarao o preuzimanju velike funkcije na kojoj se trenutno nalazi. No, ovdje su u pitanju i neki drugi elementi koji pogoršavaju ukupni dojam i trenutno ne idu u koristi hrvatskog stratega.

Ljetos je, naime, Kovač odlučio trenirati strogoću i nametnuti neke svoje životne principe kada je igračima zabranio korištenje mobitela za vrijeme službenih objeda. Zasad još nismo obaviješteni od “insidera” o negativnim reakcijama na tom planu, dapače, no kako se u svakoj momčadi nalaze karakterno različite osobe, možemo jamčiti da nije svima dobro legao takav način uređivanja poslova.

Tu je i neobično postupanje s Jamesom Rodriguezom koji se dosad baš i nije skrivao izražavati nezadovoljstvo time što je na samom početku sezone na kapaljku dobivao minute na terenu, a prošle sezone bio je jedan od stožernih točaka u igri Bavaraca. 

Posebno ga je naljutilo što se nije mogao u potpunosti posvetiti utakmici kolumbijske reprezentacije zbog toga što je stavljen u zapisnik utakmice Bundeslige u kojoj je na kraju dobio tek mrvice. 

Posljednja stavka koja trenutno ne ide na ruku Kovača je način igre koju prezentira Bayern. Drugi trener, druga vizija, to je tako normalno. A Heynckessa je teško, gotovo i nemoguće kopirati, niti to Niko želi. Pitanje je i može li. 

Robert i brat gdje god su se pojavili donosili su svoj, specifičan pogled na nogomet, možemo ga nazvati kontroliranim, iako treba biti jako oprezan pri korištenju tog termina, zato se u nedostatku boljeg pojma odlučujem od njega djelomično ograditi. 

Ako ne posjedujem konkretne riječi kojima bih prezentirao nogomet kako ga vidi Niko Kovač i njegov stručni stožer, rezultati će ga preciznije opisati. I dojam. A on nije manje bitan od konačnih uspjeha, barem ne u domaćem dvorištu.

Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Bayern je toliko jak, toliko moćan da će ovako ili onako, uz više ili manje muke, u svibnju ponovno ponijeti trofej namijenjen državnom prvaku, kakvi god se potresi događali unutar momčadi i oko nje, no pritom će biti važno paziti na stil.

Jer, Bayern je globalni brand, koji svake godine želi postati još jačim! Real, Barcelona, engleski divovi… korak su ispred, a klupska uprava želi to promijeniti u što kraćem roku, a na tom putu mogle bi im stajati pobjede od 1:0 ili 2:0 s posljednjih pola sata povučene ručne kočnice. 

I što bi sad Niko trebao, mijenjati svoju filozofiju igre? Svoja osobna načela, metode koje je koristio svugdje gdje dolazio i koje su ga i dovele tu gdje je sada? Posao u Bayernu nitko mu nije poklonio, a vjerujte, ne bi mu ga oduzeli ni remiji protiv Augsburga ili poraz od Herthe. No, neuspjeh protiv Ajaxa je serijski i stvari su se dramatično pogoršale u odnosu na jutro u utorak, a kamoli ako ih uspoređujemo sa situacijom od prije desetak dana.

Slika o Nikim prvim tjednima na poslu života dramatično je posivila. No, jedna stvar trebala bi mu dati nešto spokoja koji mu više od ičega treba da zadrži hladnu glavu u prvim teškim trenucima kroz koje prolazi:

Bayern je veliki klub, ne donosi odluke od danas do sutra, ovisno o tome je li lopta okrznula lijevu stativu ili se od nje odbila u mrežu. Ali, kada u njegovom vodstvu primijete da su najvažniji igrači počeli stvarati klanove unutar momčadi ili negativno utjecati na atmosferu, tada će možda biti primorani reagirati. 

I zato Niko mora biti odmjeren u principima. Lako za Jamesa, ali teško mi je zamisliti Ribéryja kako mirno sjedi za stolom, mobitela pospremljenog u futrolu, razdragano opći s Gnabryjem i pažljivo prebire po tanjuru punom tikvica sa žara.

Zalijevajući sve mlakom vodom, na kojoj Kovačev nutricionistički tim, navodno, posebno inzistira! 

Klipovi su pod nogama, budi oprezan Niko, jer nisi žongler!