Nema klečanja? MOO kaže ‘podij nije mjesto za proteste’

Tokyo 2020 23. srp 202120:13 > 20:17
Podijeli:
( The Yomiuri Shimbun via AP Images )

Prethodnu godinu u svijetu sporta u velikoj mjeri obilježili su protesti u vezi sa društvenim pitanjima na sportskim borilištima, a Međunarodni olimpijski odbor trudi se da obeshrabri natjecatelje da to rade tijekom Igara u Tokiju.

Olimpijski podij ne pripada nikome. Ako imate toliko sreće da se na njemu nađete, onda trebate uživati u svakom trenutku na njemu i da upijate taj trenutak. Taj trenutak je vaš do kraja života, ali ne i podij. Mi nismo nikakva vlada, niti sa njima surađujemo, mi nismo adresa za političke poruke“, izjavila je potpredsjednica MOK Anita DeFrantz.

Stavka 50.2 Olimpijskog pravilnika već dugo zabranjuje „bilo kakvu vrstu demonstracije propagande u olimpijskom prostoru, bila ona politička, religiozna ili rasna“.

U četvrtak je više od 150 aktualnih i bivših sportaša potpisalo pismo namijenjeno Odboru, u kojem se traži da se ne kažnjavaju sportaši koji će imati društveno angažirane poruke tijekom Igara. Među sportašima našli su se Tommie Smith i John Carlos, koji su na OI 1968. svojom šakom podignutom u zrak postali simbol pokreta za građanska prava.