Golužin recept: Obrana 5-1, mudro i polako u napadu

Rukomet 23. sij. 202015:28 > 15:39
Podijeli:
HRS

Slavko Goluža vrlo je zadovoljan igrom Hrvatske na Europskom prvenstvu, a za Sport Klub je otkrio svoje mišljenje o tomu kako zaustaviti Norvežane i kako doći do prvog finala nakon deset godina

Slavko Goluža zna što donosi polufinalna drama na nekom velikom rukometnom turniru. Igrao ih je nekoliko, od onog čuvenog u beogradskoj Areni, preko drame s Francuzima u Londonu pa do EURA u Danskoj 2014. Ni jednom nije uspio doći do zadnje utakmice turnira, ali kako kaže za Sport Klub, svim se srcem nada da bi Červar i ekipa u Švedskoj mogli do prvog finala nakon Austrije 2010. godine.

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Image

“Prije svega čestitam izborniku i rukometašima jer doći u polufinale je veliki uspjeh. Trebamo biti realni, imali smo nešto lakšu grupu od ostalih reprezentacije koje su pucale na vrh, ali ovo je svakako veliki uspjeh.”

Što su dosad bile najveće prednosti, a što najveće mane naše reprezentacije? 

“Ovaj turnir je po mom mišljenju iznijela obrana. Bez obrane ne možeš funkcionirati na jednom velikom turniru, a sve ostalo se može doraditi. Najvažnije je bilo pobjeđivati, kod nas je uvijek neki pojedinac iskočio, pokazali smo karakter kad smo se dva puta vratili u utakmicu nakon deficita od pet i šest pogodaka tako da puni optimizma možemo u dvoboj s Norveškom.”

Kako zaustaviti Norvešku i njihovog sjajnog razigravača Sagosena?

“Sagosen je sjajan igrač, ali Sagosen nije Norveška. Najveći naš adut protiv njih ponovno mora biti obrana, Šego mora imati dobar dan, moramo biti agresivni i gurati ih iz zone za šut cijelo vrijeme, jer dobrom obranom ćemo doći i do nekih lakih pogodaka. Ono što su svi isticali su naše crne rupe, to nije bilo dobro i u polufinalu tomu ne smije biti mjesta, u protivnom nemamo šanse.”

Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)

S obzirom na strašno brz protok igre Norvežana, treba li ovog puta razmotriti obranu 6-0?

“Mislim da ćemo se opredijeliti na 5-1 obranu, Norvežani nisu navikli igrati na tu obranu jer svi žele pokriti dužinu terena zbog njihova brza protoka lopte pa oni uvijek igraju protiv 6-0. S prednjim igračem treba ometati i usporiti njihov brz protok lopte. Ključ je svesti ih na mali broj golova, moramo igrati mudar i dug napad, na granici pasinvnog, dovesti ih u situaciju da postanu nervozni jer oni su navikli pobjeđivati protivnike tempom, a onda pokušati u zadnjih par dodavanja doći do realizacije.”

Ono po čemu se također Norvežani ističu jest njihova munjevita tranzicija. Postoji li lijek? 

“Ja bih se koncentrirao na to da zaustavim njihovog pivotmena da izvede brzi centar. On je taj koji napada bez lopte i njega treba zaustaviti na nekih 10 metara da ne zauzme prostor i otvori šanse svojim suigračima koji dolaze u naletu. Na ostale pak treba dići duboki obrambeni blok i ne dozvoliti da u naletu uđu u naših devet metara.”

Hoće li ozljeda Karačića unijeti nemir u momčad, je li udarac koji je primio problematičan za polufinale? 

“Ne sumnjam da će svi igrati u ovoj utakmici. Poznavajući te momke, stisnut će zube i srčano to odigrati, sigurno da će imati ogromnu podršku naših ljudi i ovim putem im se kao bivši izbornik zahvaljujem jer znam koliko to znači. Polufinale je veliki uspjeh, ali ajmo dečki još dvije utakmice odraditi maksimalno i uzeti ono što nam je izmicalo toliko godina.”