Povratak stare boljke, a jedan je igrač već sada dobitnik

Hrvatska 22. sij. 202218:44
Podijeli:
HNK Hajduk Split

Sedam dana prije nastavka sezone Hajduk je u pretposljednjem pripremnom ogledu remizirao s mostarskim Veležom (1:1), a trener splitskog sastava Valdas Dambrauskas praktički je otkrio početnu postavu za Šibenik.

Blaž Slišković na kraju je vjerojatno najzadovoljniji neriješenim rezultatom Hajduka i Veleža na Poljudu. Podijeljen emocijama, legendarni igrač tih dvaju klubova u razgovoru je za SK prije par dana rekao kako bi bio najsretniji baš takvim ishodom.

Na kraju priče sigurno da zadovoljni mogu biti i mostarski Rođeni, koji su posljednji put na Poljudu gostovali još u ožujku 1991. godine u sastavu lige bivše države. Oni su kao osmoplasirana momčad BH Premier lige hrabrom i odvažnom igrom ostali neporaženi protiv pretendenta na duplu krunu u Hrvatskoj.

Iako su prijateljske utakmice jedno, a natjecateljske nešto sasvim drugo, neke su stvari ipak jasnije. Poput recimo ideje trenera Valdasa Dambrauskasa za početni sastav protiv Šibenika u subotu 29. siječnja na Šubićevcu. Je li Litavac protiv Veleža otkrio startnih 11 za taj susret sljedećeg vikenda? Izuzev Subašića koji je nastupio umjesto pošteđenog prvog vratara Kalinića, vjerojatno jest.

Kako stvari stoje, najveći je pobjednik zimskih priprema novopridošli veznjak Lukas Grgić. Premda je u Poljudu tek desetak dana, on je protiv Veleža bio u početnom sastavu kao druga polovica tandema zadnjih veznih s Marcom Fossatijem. Odigrao je solidno, korektno, očito se svidio treneru, a da stvar po njega bude bolja, istaknuo se krasnom asistencijom Marku Livaji za vodeći pogodak Bijelih.

Rječnikom Formule 1 rečeno, kvalifikacije traju, a Grgić trenutno ima brže vrijeme od konkurenata Josipa Vukovića i Janija Atanasova koji su ušli nakon sat vremena igre baš umjesto njega i Fossatija.

Osim te dileme na zadnjem veznom, Dambrauskas mora riješiti možda još jednu, a to je pozicija krilnog napadača. Jan Mlakar protiv Veleža je dobio prednost nad Marinom Ljubičićem, iako su obojica propustila realizirati po jednu lijepu priliku. Ostatak mjesta u početnoj postavi za Šibenik praktički je ‘zacementiran’.

Što se same utakmice s Veležom tiče, stara Hajdukova boljka, koja ga je znala pošteno mučiti ove sezone, opet je isplivala na površinu. To je loša realizacija, od čega nije bježao ni trener Dambrauskas. Osim Mlakara i Ljubičića, završnicom se nije iskazao ni Stipe Biuk koji je imao čak tri dobre šanse. Jedino je, kao i tko zna koji put, put do mreže pronašao Livaja nakon već spomenute suradnje s Grgićem.

S jedne strane, iz Hajdukove je perspektive možda bolje da se ta slaba efikasnost na neki način ‘ispuše’ u pripremama, nego kad krene borba za bodove, no isto tako naravno da bi bilo ljepše za trenera da je već sada ta realizacija na zadovoljavajućoj razini.

Nije sve štimalo ni u obrani jer Velež je stvorio nekoliko šansi čak i prije tog kasnog pogotka za izjednačenje. Naravno, u zadnjih pola sata došlo je do mnogobrojnih izmjena koje zasigurno nisu pomogle održati kompaktnost linija, no jasno je da Hajduk još nije ni blizu prave forme uoči nastavka prvenstva, kao što nije bio ni protiv Širokog (2:1).

Uglavnom, pred Dambrauskasom je još jedna provjera s Varaždinom opet na Poljudu u utorak 25. siječnja (14.30, prijenos na SK) na kojoj će morati do kraja uštimati svoj bijeli stroj uoči onog pravog što kreće u Šibeniku.

Komentari

Vaš komentar