Payton, Oakley, Johnson – Big 3 je stigao na SK!

Košarka 15. lip. 202215:05 > 15:06
Podijeli:

Ice Cube, Gary Payton, Charles Oakley, Joe Johnson, što je zajedničko legendarnom reperu i bivšim NBA zvijezdama?

Košarka 3×3 sve je popularnija u svijetu, a ta se činjenica očituje i u tome što je na Olimpijskim igrama u Tokiju postala novi član olimpijske obitelji.

Proteklih godina, na kanalima Sport Kluba pratimo taj fascinantan razvoj ulične košarke putem FIBA-inog World Toura koji nam je donio velika košarkaška uzbuđenja. A sada je SK krenuo i korak dalje.

Big 3 je košarkaška 3×3 liga koju je 2017. godine osnovao legendarni reper i glumac Ice-Cube. Svrha je bila ispuniti ljeto uzbudljivom košarkom, a protagonosti su morali biti bivši NBA igrači. Ice-Cube je misiju ispunio.

Sezona lige Big 3 traje od lipnja do rujna, a prve tri sezone bila je svojevrsna testna faza gdje se ispitivalo razmišljanje publike. Kako je interes rastao tako su porasle i ambicije. Godine 2020. Ice-Cube, odnosno uprava lige donijela je odluku kako Big 3 mora odstupati od klasične 3×3 košarke koju prezentira FIBA. Stoga je izmišljen originalan koncept FIREBALL3!

Neka pravila odstupaju od standardnih međunarodnih košarke 3×3, vrijeme napada limitirano je na 14 sekundi (FIBA pravilo je 12 sekundi), utakmica nije ograničena minutama što je važna razlika. FIBA pravila nude utakmice koja završavaju ako niti jedna momčad ne dođe do 21 poena unutar deset minuta igre. Big 3 pak, nema vremenskog limita, a pobjednik je ekipa koja prvo postigne 50 ili više poena, a nema niti produžetka, ako približno tom rezultatu utakmica bude izjednačena igra se na dva razlike. Big 3 nudi i koš koji vrijeme 4 poena. Pozicioniran na tri točke unutar terena, udaljene 9,1 metar od koša.

Ekipe se pojačavaju putem drafta, svaka momčad će u regularnoj sezoni odigrati osam utakmica prije nego započne doigravanje.

PAYTON, OAKLEY, JOHNSON, BULUT, LASMANIS…

Big 3 donosi 12 momčadi u svoju ligu, a treneri su nekadašnje NBA i WNBA legende. Primjerice, momčad Bivouca vodi Gary Paton, na klupi Killer 3’s je Charles Oakley, legendarni Laker Michael Cooper vodi momčad 3’s Company, dok ekipu Powera vodi Nancy Lieberman, a Tripletse Lisa Leslie.

Lani je Big 3 ligi pristupio i najbolji igrač u povijesti FIBA-ine 3×3 košarke, Dušan Bulut. Oduševio je u prvoj sezoni noseći dres ekipe Power, a u novoj sezoni nastupat će za momčad Aliensa koje vodi nekadašnji NBA prvak s Detroit Pistonsima, Rich Mahorn. Uz Buluta, momčad Aliensa pojačali su srpski reprezentativni kolega Tomislav Ivošev, a pridružio im se i prošle sezone najbolji svjetski igrač, Latvijac Karlis Lasmanis koji je s Latvijom osvojio olimpijsko zlato u Tokiju.

GDJE SE IGRA REGULARNA SEZONA?

Iz godine u godinu liga mijenja domaćina regularne sezone, a ovog ljeta prvenstvo će se igrati u Chicagu i Dallasu. Regularna sezona se igra svakog vikenda (subota i nedjelja), a počinje 18. lipnja, dok će završiti 7. kolovoza.

Rostere ekipa, kao i raspored utakmica sezone možete pogledati na službenoj stranici LIGE, a prvi prijenosi na Sportklubu kreću već ovog vikenda.

Komentari

Vaš komentar