Revolucija je počela: Stranci dominiraju NBA ligom!

Blog 1. tra 202210:42 > 10:43 0 komentara
AP Photo/Morry Gash via Guliver

Kako se bliži doigravanje NBA lige, tako se sve više govori o potencijalnim dobitnicima raznih nagrada koje se obično dodjeljuju na kraju sezone, a predvodnici su ponovno igrači koji nisu rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvije od posljednje tri MVP nagrade za najboljeg igrača regularne sezone dobili su stranci. Jedan je naravno Grk, Giannis Antetokounmpo koji je osvojio dva takva trofeja, a aktualni dobitnik je Nikola Jokić. I ove sezone, među favoritima su njih dvojica, a tu je i Kamerunac Joel Embiid. Netko od navedene trojice osvojit će titulu ove sezone, a možemo sa sigurnošću kazati kako nitko drugi nije niti blizu.

Uobičajeni ‘sumnjivci’ poput LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Kawhija Leonarda nisu blizu takvih razgovora, prva dvojica zbog loših rezultata njihovih momčadi dok Leonard nije niti igrao ove sezone.

AP Photo/LM Otero via Guliver Image

Osim što Jokić, Giannis i Embiid dominiraju čitave sezone pokazujući visoku razinu konstantnosti iz tjedna u tjedan s malim ili gotovo nikakvim varijacijama u padu forme, ovdje valja uključiti još nekoliko igrača koji iza sebe ostavljaju izvrsnu sezonu. Naravno, prvi na popisu je Luka Dončić. Fenomenalni Slovenac je gubitkom značajnog dijela kilaže kako je sezona odmicala, a koju je ‘navukao’ prošlog ljeta, ponovno pokazao kako je možda i najbolji igrač lige ako je kondicijski spreman.

Dončić je peti strijelac lige, šesti asistent i 19. skakač što je izvrstan plasman za jednog playmakera. No, otkada je proigrao, Mavsi su preskočili mnoge prepreke u borbi za playoff pozicije i trenutno se nalaze na trećem mjestu Zapadne konferencije (48-29). Dončić je jedna od rijetkih superzvijezda lige koji u momčadi nema niti jednog suigrača sličnog profila. Doduše, Nikola Jokić takvog ima u Jamalu Murrayju, međutim njega nema ove sezone zbog teške ozljede pa je time i impresivnija sezona Nuggetsa koji konstantno imaju problema sa zdravljem dok je Jokić redovito dostupan.

AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Rudy Gobert često je meta kritika raznih ‘stručnjaka’ u američkim medijima, no proteklih godina monopolizirao je nagradu za Najboljeg obrambenog igrača sezone. Francuski centar ima svoje minuse, međutim njegove obrambene kvalitete redovito su ključne za Utah Jazz. Istovremeno, Gobert je trenutno i najbolji skakač lige s 14,6 skokova po utakmici, odnosno jedan čitav skok više od Jokića pa je izvjesno da će i tu titulu potvrditi u posljednjih nekoliko utakmica sezone.

HRVATSKA VEZA

Bojan Bogdanović prezentirao se kao veliko pojačanje Utah Jazza otkako je stigao iz Indiane, a trenutno je i drugi strijelac momčadi s 18,1 poenom po susretu. Koliko je bitan za Jazz pokazuje i činjenica da je momčad izgubila pet utakmica zaredom otkako se ozlijedio i sada će strepiti u borbi za top šest pozicija koje vode izravno u playoff.

Najbolji hrvatski igrač jedan je od najboljih šutera u ligi, a često je pokazao i visok obrambeni potencijal, pogotovo u lanjskom doigravanju.

AP Photo/Sue Ogrocki

Ivica Zubac je važan čimbenik u sastavu Los Angeles Clippersa koji se čitave sezone bore bez svoja dva najbolja igrača Paula Georgea (u međuvremenu se oporavio) i Kawhija Leonarda. Zubac je ključan defanzivac Clippersa, a jedino što nedostaje jest konstantna minutaža jer trener Ty Lue često radi rotacije s nižim igračima.

Drugi Bogdanović, onaj iz Atlante, Bogdan, u posljednjih nekoliko tjedana postao je najbolji šesti igrač lige. Sjajnim partijama prezentirao se kao druga napadačka opcija iza nezamjenjivog Traea Younga i Hawksi, nakon što su dobar dio sezone odigrali ispod razine koja se od njih očekuje, napokon su u playoff poziciji.

ŠVICARSKA, LITVA, AUSTRIJA…

Odavno je poznato kako je košarka postala globalni sport, prošla su vremena kada su uvijek iste države prezentirale najbolje košarkaše izvan NBA lige. Koliko se košarka razvila govore i statističke činjenice. Primjerice, nezapamćeno jest da u jednoj važnoj kategoriji apsolutnu dominaciju imaju Europljani. Tako, u top pet najboljih skakača lige, osim spomenutih Goberta i Jokića, nalaze se i Litavac Domantas Sabonis, Švicarac Clint Capela te naravno Grk Giannis Antetokounmpo. Još je nevjerojatnije da se u top deset nalazi samo jedan Amerikanac, i to baš na desetom mjestu, riječ je o Jarrettu Allenu iz Cleveland Cavaliersa. Ispred su još jedan Litavac Jonas Valančiunas, zatim Kamerunac Embiid, Crnogorac Nikola Vučević te Jusuf Nurkić koji dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Najbolji hrvatski centar Ivica Zubac na ovom se popisu nalazi na 28. mjestu što je kvalitetan plasman s obzirom na nekonstantnu minutažu.

Valja spomenuti i Austrijanca Jakoba Poeltla koji se preporodio dolaskom u San Antonio. Ove sezone igra s prosjekom od 13 poena i devet skokova, a peti je bloker lige.

Ono što se itekako zamjećuje jest kraj ere Španjolaca. Nakon umirovljenja Marca i Paua Gasola, Juana Carlosa Navarra, malo je onih koji će gurati ‘Furiju’ prema naprijed. Najbolji Španjolac trenutno u NBA ligi je Ricky Rubio, no njegova zvijezda ipak nije toliko blistava kao kad je riječ o slučaju dva Gasola.

AP Photo/Nick Wagner via Guliver
REPREZENTACIJE

Iako su europske reprezentacije godinama blizu američke nacionalne vrste, i dalje su ipak Amerikanci bolji. Naravno, postoji i jasan razlog tome, Europljani koji sjajno igraju u NBA ligi uglavnom dolaze iz različitih zemalja dok su Amerikanci na drugačiji način pozicionirani.

Međutim, činjenica kako sve više zemalja pronalazi talente izvan dosega svojih granica, primjerice na američkim sveučilištima govori kako se struktura svjetske košarke, prvenstveno NBA počela mijenjati.

Možete li zamisliti prije 30 godina da će jednog dana upravo Europljani dominirati NBA ligom? Mnogi se sjećaju koliko je bilo teško igračima poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Vlade Divca, Arvydasa Sabonisa i drugih, probiti se među skeptičnim Amerikancima i zaraditi njihovo povjerenje. Vremena su se ipak promijenila, a danas će mnogi skauti prvo tražiti talente u Europi, a tek onda gledati u vlastitom dvorištu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!