'Kyrgiosu vrijeme ističe, ekstremne promjene su nužne'

Saša Ozmo 12. lip 201910:46 > 10:47
Clive Brunskill Getty Images

Nekadašnji osmi tenisač svijeta Mark Philippoussis za Sporklub je rekao da Nick Kyrgios još može ispuniti svoj potencijal, ali da nije siguran kako njegov zemljak to želi.

Bongarts/Getty Images

Kyrgiosu je najbolji rang bilo 13. mjesto, još 2016. godine, ali neozbiljan pristup, ozljede i incidenti izvan terena napravili su da je  daleko od toga da konkurira za najveće titule – sada je na 36. mjestu na svijetu, propustio je Roland Garros i izgubio je svoj prvi meč na travi ove godine, od Mattea Berrettinija u Stuttgartu.

– Nisam ga viđao uopće u posljednje vrijeme, ali jesam vidio i čitao neke stvari… Da budem iskren, u nekom trenutku dođe do točke… Neću reći baš do točke u kojoj se netko sažaljeva, ali kada vidite da se određene stvari događaju, to je znak da taj neko nije sretan u svom životu. Želim mu sve najbolje – više nije stvar u tenisu, već u njemu kao ljudskom biću koje trenutno nije spokojno ni sretno. Želim mu da bude sretan, na to se svodi. On nije loša osoba uopće, sjajno je dijete – napravio je neke incidente i napravio je od sebe laku metu, pa ga je jednostavno napadati –počinje Philippoussis za Sportklub..

Mark je također grčkog porekla, a tijekom karijere je dvaput igrao u Grand slam finalima – na US Ppenu 1998. i na Wimbledonu 2003. godine. I on je bio ‘nestašni dečko’, ali kaže da nije prolazio baš kroz iste stvari kao Kyrgios.

– Dolazimo iz sličnog miljea, sličnog smo porijekla i znam kakva su očekivanja na ramenima i kakav je pritisak. Kao što sam rekao, mislim da neke stvari radi jednostavno zato što nije sretan. Kada bih razgovarao sa njime, uopće ne bi bilo riječi o tenisu, samo bih porazgovarao s njim kao čovjekom: ‘Što radiš, kako si, što se dešava, jesi OK‘. Ne bih ga ni pitao ništa o tenisu.

Kyrgios je nedavno napunio 24 godine, dvaput je igrao četvrtfinale na Grand slamu (Wimbledon 2014. i Australian Open 2015.), ove godine osvojio je i svoju najveću titulu u karijeri, na turniru iz Serije 500 u Acapulcu, ali na Slamovima i Mastersima ga uglavnom ‘nema’.

– Još ima vremena da okrene situaciju, ali hajde da budemo iskreni, vrijeme ističe. U prilici je napraviti preokret, ali prvo mora  stvarno to željeti jer taj ‘preokret‘ znači da se mnoge stvari moraju promijeniti. Mora napraviti velike žrtve kako bi došlo do promjene, da te promjene budu ekstremne i dramatične. Ključna stvar jest da riješi privatne stvari kojima nije zadovoljan, a koje utječu na njegovu igru na terenu – kaže Mark i dodaje:

– Poslije toga mora biti pažljiv kojim ljudima se okružuje – potreban mu je tim ljudi koji će voditi računa o njemu, o tome što je najbolje za njega i koji će ga voditi k ciljevima koje zacrta. Da li su to sitnice poput određene hrane u nekom restoranu, ili trening u određeno vrijeme, to mora biti tako.

Ipak…

– Nisam siguran ni da razmišlja o tim stvarima, nisam siguran ni da mu je stalo. Na kraju krajeva, ako jeste sretan ovako, i svi drugi treba biti sretni. Malo mi je i muka više pitanja o tome, da budem potpuno iskren, to je njegov život – zaključio je Philippoussis za Sportklub.