Posle duge zime: Vraća se Liga šampiona

Prošla je postpraznična depresija. Februarsko sunce se stidljivo promalja, taman toliko da ga vidimo, ali da budemo svesni i toga da u trenutku može da nestane.
Još malo, pa može da se sedi i napolju. Sada imate apsolutno opravdan razlog da pozovete društvo na piće i tokom nedelje, jer svi žele da pogledaju osminu finala Lige šampiona i imamo jednu temu za razgovor u koju apsolutno svi mogu da se uključe. Pošto ste do sada verovatno mogli da pročitate najave ovih mečeva na 1001 način, mi ćemo malo drugačije, kroz brojke.
PSG – ČELSI (538)
Ovde će sve praštati, Čelsi želi da se osveti za poraz prošle sezone. Sveci još nemaju poraz u tri domaća takmičenja u Francuskoj. Igrači Lorana Blana kompletiraju preko 200 dodavanja na svakoj utakmici i to sa 88% preciznosti. Prosečna dužina njihovog pasa je 14 metara, što je najduže u Evropi.
Čelsi veoma loše brani te duge lopti, prođe čak 58% njih, a na meču u Parizu neće biti ni Džona Terija ni Nemanje Matića. Po statistici, PSG je bio najgori mogući protivnik koji je mogao da se padne Čelsiju i oni imaju 71% šansi za prolaz. Ali, ne zaboravimo da Čelsi nije poražen od kada ih je preuzeo Gus Hidink.
538 – Broj tačnih dodavanja Tijaga Mote na prvih šest utakmica
BENFIKA – ZENIT (69)
Ovde je po statistici Zenit blagi favorit. Ali, njihov problem je što dva meseca nisu odigrali zvanični meč. Noge su verovatno teške. Fudbaleri tima iz Sankt Peterburga su bili najprecizniji u grupnom delu takmičenja, šutnuli su na gol protivnika 64 puta, 30 od tih udaraca je išlo u okvir gola, a 15 su bili golovi.
Benfika je veoma raspoložena u portugalskom šampionatu i sigurno se neće uplašiti ruskog tima, jer su izbegli Barselonu, Real, Bajern… Ova dva tima povezuje i Aksel Vitsel, čiji je prelazak u Zenit pošteno popunio kasu Benfike. Statistika kaže da su šanse za prolaz gotovo identične, pogotovo zato što su oba tima prošla iz nešto lakših grupa. 
69 – broj kilometara koliko je Portugalac Dani pretrčao u prvih šest utakmica
ROMA – REAL (55)
Naravno, Real je ovde veliki favorit. Istina, Roma nešto bolje funkcioniše otkako je na klupi Spaleti zamenio Garsiju, ali i dalje je 84% šansi na strani kraljevskog kluba. Po brojkama, samo bi Bajern bio gori žreb za vučicu. Real je najefikasniji tim u ligama petice sa 70 postignutih golova ove sezone.
Kristijano Ronaldo je u grupi postigao 11 golova iz 51. šuta, 23 više nego bilo koji drugi igrač. Roma je na šest mečeva u grupi primila čak 16 golova, ali je postigla i možda najbolji od svih. Sećate li se majstorstva Florencija protiv Ter Štegena sa pola terena?
55-broj golova koji je postignut ove sezone u LŠ od 75. minuta pa do zvižduka sudije. Više od bilo kog drugog perioda utakmice
VOLFSBURG – GENT (22)
Statistika kaže da je ovo najbolji mogući žreb i za jedne i za druge. Volfsburg ima dosta povređenih igrača, ali ono što im uspeva tokom cele sezone je “napad kroz vazduh”. Oni imaju najviše centar šuteva i u Bundes ligi i u Ligi šampiona.
Gent je već napravio fantastičan uspeh prošavši ispred timova kao što su Lion i Valensija. Najzaslužniji za to je Danijel Milićević, koji je postigao tri gola. Ali, pre svega, belgijski šampion se oslanja na timsku igru, jer niko osim njega nije postigao više od jednog gola.
22 – broj svađa koje je imao Kristijan Treš na tviteru od kada je počela sezona LŠ
ARSENAL – BARSELONA  (5,3)
Lepo je to što su pobedili Lester, ali sada verovatno sledi prizemljenje za tobdžije. Statistika kaže da nisu mogli da dobiju lošiji žreb od Barselone. 10 godina nakon finala koje su pomalo nesrećno izgubili, apsolutni su autsajderi protiv tima koji je u seriji od 29 mečeva bez poraza, klupski rekord.
Ono što Arsenal mora da radi, a to je lakše reći nego učiniti, je da ograniči posed lopte Katalonaca. Njihova odbrana je jednostavno previše spora za MSN napad i Mesut Ezil će morati da kontroliše situaciju na terenu ako tobdžije misle da ugroze Barsu. Ovo se pogotovo odnosi na meč na Nou Kampu.
5,3 – toliko pasova saigrača Olivije Žiru upropasti po utakmici
MANČESTER SITI – DINAMO KIJEV (19)
Građani igraju veoma dopadljiv fudbal, oni su peti po broju dodavanja i preciznosti od svih timova, što ukazuje na to da više igraju kontinentalni nego ostrvski fudbal. Vrlo zanimljiv podatak je i to da Vilfrid Boni deli drugo mesto po broju asistencija, sa četiri dodavanja za gol.
Dinamo je prošao grupu ispred Porta, što se nije očekivalo, pa će sve što urade dalje biti samo bonus. Jarmolenku može samo dodatno da poraste cena, a obratite pažnju na ovo: Ukrajinci su bili najgrublji tim u grupnom delu takmičenja, napravili su čak 107 faulova na šest utakmica.
19 – broj Faulova koji je načinio Fernandinjo do sada i dobio samo jedan žuti karton
JUVENTUS – BAJERN  (4180)
Ne treba biti raketni naučnik da bi se reklo da je ovo derbi osmine finala. Pitanje za Juve je samo: kako zaustaviti raspucanog Roberta Levandovskog? Povreda Đorđa Kjelinija opet je došla u najgorem mogućem trenutku, i videćemo ko će biti zadužen za Poljaka.
Faktor X u ovim mečevima mogao bi da bude Artuto Vidal, koji je letos prešao iz Juvea u Bajern, pa ima insajderske informacije. Bajern će igrati i za Holgera Badštubera, koji se ponovo povredio, a za Juve, ovaj žreb je dodatna naplata dugova za nešto lošiji početak sezone.
4180 – broj tačnih pasova fudbalera Bajerna na prvih šest utakmica. Tiki-taka sa nemačkom efikasnošću. Najviše ih je išlo ulevo
PSV – ATLETIKO  (5)
Filipsovci vode u Holandiji, završili su grupnu fazu takmičenja ispred Mančester Junajteda, ali sigurno nisu igrali protiv čvršćeg tima od jorgandžija ove sezone. Ovo sigurno neće biti meč koji će umirati u lepoti, ali biće za sve fudbalske sladokusce.
Atletiko je peti po upućenom broju šuteva ka golu protivnika, dok je PSV peti od pozadi na toj tabeli. Ni jedni ni drugi ne mogu baš da se pohvale preteranom preciznošću, a kako bi samo voleli da se to popravi na ova dva meča. I jedni i drugi nose crveno bele dresove, ali to je od prilike jedina stvar koja im je zajednička
5 – toliko žutih kartona je dobio Santijago Arijas u prvih šest mečeva. I slomio 1. nogu protivniku.