Horner: Puno smo naučili iz prošle sezone

Automoto 21. velj. 202118:45 > 18:53
Podijeli:
(Photo by Giuseppe Cacace - Pool/Getty Images)

Red Bullov šef F1 momčadi Christian Horner smatra da su prošle godine puno naučili iz problema koje su imali na početku sezone i zbog kojih su cijelu sezonu morali hvatati zaostatak za Mercedesom, ali nije siguran da se problemi neće ponoviti.

Red Bull je 2020. zbog problema s korelacijom podataka iz simulacija i zračnoga tunela s podacima sa staze krenuo krivim razvojnim putem zbog čega je RB16 bio prilično nepredvidiv te nije imao željene aerodinamičke karakteristike.

Verstappen se bolje snašao s takvim bolidom od Albona, a Red Bull je cijelu sezonu donosio poboljšanja kako bi ublažio problem i pripremio se za novu sezonu 2021. za koju su pravila ostala prilično stabilna.

Horner vjeruje da Red Bull s novim RB16B, koji će biti predstavljen u utorak, može izbjeći loš početak sezone, ali nije siguran da se problemi s korelacijom podataka neće ponoviti.

“Kad je sezona napokon počela vidjeli smo da nešto nije u redu s obzirom na ono što su nam naše simulacije govorile, kako zračni tunel tako i ostali alati”, rekao je Horner za Motorsport-Total.

“Zato smo puno naučili iz prošle sezone. Naravno, izazov je to primijeniti na 2021.”

Na pitanje je li problem s korelacijom podataka riješen, Horner je bio oprezan.

“Ne znam. Vidjet ćemo kad bolid krene na stazu. Prošle godine smo jako popravili svoje razumijevanje po tom pitanju.”

“Mislim da je dio problema uzrokovan složenošću našega zračnog tunela koji ima ograničenja u nekim aspektima. Tako da ćemo tek u Bahrainu znati kakav smo napredak postigli.”

“Obično kad donesemo nešto novo to i ostane na bolidu.”

“Naravno, više nemate prednost da možete testirati što god želite pa morate donijeti komponente na trkaći vikend ili ih testirati u virtualnom svijetu.”

“Mislim da smo na početku prošle godine navedeni na krivi put. I uspjeli smo se oporaviti od toga tijekom sezone.”