Glup, gluplji – Uefa! EURO je već sada neregularan!

Vedran Ljubej 23. lip 201911:19 > 11:19
Claudio Villa/Getty Images

Petnaest godina nakon utakmice koju i dalje mnogi smatraju najvećom namještaljkom na najvećoj pozornici nogometa, ITALIJA bi ponovno mogla biti oštećena zbog jedne slične situacije na europskom prvenstvu mladih nogometaša...

Lintao Zhang/Getty Images

Sjećate li se kako je hrvatska nogometna reprezentacija došla do toga da u osmini finala još jednog razočaravajućeg Eura, onog 2016., za protivnika dobije Portugal?

Island je do 94. minute imao 1:1 protiv Austrije u odlučujućem kolu dosta šašave skupine F. S tim rezultatom bio je protivnik Vatrenih, a onda je sjevnula kontra. Završio ju je spretno-sretnim klizećim startom Traustasson, lopta je u tim trenucima odlučila da će se uz svu silu prepreka ipak otkotrljati u gol protivnika. Islanđani su vrištali od sreće, vrištao je i onaj ludi komentator, kako i nebi – upravo su zabilježili povijesnu prvu pobjedu na velikim natjecanjima! 

PORTUGAL JE BIO PRVAK EUROPE S JEDNOM POBJEDOM – ZBOG UEFE!

Samo nekoliko sekundi kasnije radost i euforiju zamijenilo je stanje polurezignacije. Saznali su tada da su zbog te kontre za protivnika u sljedećoj fazi dobili Englesku umjesto Hrvatske!

Nisu znali bi li se radovali ili ne, ali nitko normalan nije zamjerao tom Traustassonu, pa bili su to trenuci kad se Island borio da uopće izbori prolaz dalje. Jer, da je Austrija ubacila sretni gol u zadnjim sekundama, bilo bi ‘pa-pa’ za ribare sa sjevera Europe kako smo im tada još neuko tepali…

S druge strane, mi u domovini itekako smo znali kako ćemo reagirati na taj trenutak. Naime, zbog nevjerojatnog raspleta skupine F, Vatrenima se kao suparnik u osmini finala nacrtao – Portugal!

Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

Bila je to najgora moguća varijanta, koja u tim trenucima još prihvaćana sumornim tonovima, jer bili smo puni samopouzdanja nakon tri fantastične utakmice u grupi i vjerovali da možemo srušiti sve…

No, Uefa je samo za to prvenstvo iz naftalina izvukla relikt prošlosti, sustav koji je jedan od najbesmislenijih i najmanje ima veze sa sportskim duhom, a potvrdio je to i sam kasniji prvak kontinenta.

Portugalci su kroz grupu s Mađarskom, Austrijom i Islandom (!) do osmine finala došli bez ijedne pobjede! Štoviše, u susretu s našim sjevernim susjedima, nedavni poraz od kojih smo predstavili kao nacionalnu sramotu, triput su gubili i bili na rubu ispadanja. Kasnije su osvojili taj Euro s jednom jedinom pobjedom ostvarenom u 90 minuta, što će biti vraški teško replicirati…

Portugal se tih dana propisno pomokrio po Uefi i intelektualnim kapacitetima osoba zaduženih za formiranje sustava natjecanja, međutim ako ste mislili da je groteska koja je zavladala Europom nakon te portugalske titule dovela do određenih korektivnih zahvata u krovnoj kući nogometa, gadno ste se prevarili.

A tome možete svjedočiti i prateći aktualno Europsko prvenstvo mladih reprezentacija, na kojem se naša momčad neslavno provela. I upravo iz te skupine, onoj u kojoj nastupaju Gračanovi mladići, dolazi nam priča tjedna. Priča koja će podvući tezu o potkapacitiranosti kadra za posebne zadatke u Uefi…

Sandra Behne/Getty images

PRIJE 15 GODINA DANSKA I ŠVEDSKA, SUTRA FRANCUSKA I RUMUNJSKA
Sutra ćete, naime, na svim stranama svijeta moći čitati o utakmici koja je odlučena i prije nego je započela. Rumunjska i Francuska sučelit će se u Ceseni u sklopu trećeg kola svoje skupine i odlučivati izravno o tome tko će u polufinale Eura, ali čak i važnije – tko će na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Ulog je zastrašujuć, OI su prilika koju nitko ne želi propustiti, a sve što Rumunji i Francuzi u tom susretu trebaju napraviti da bi ostvarili cilj i fantastičan uspjeh generacije jest – ne pobijediti! Odigrati jedan pitom, prijateljski IKS!

S obzirom da obje momčadi imaju 6 bodova u skupini, a najbolja drugoplasirana momčad iz preostale dvije može dohvatiti najviše 6 bodova (što Italija u grupi A i ima), matematika je jasna! Po nekim varijantama, Rumunji mogu proći i ako izgube sa 2 razlike, ali tada bi se trebali poklopiti rezultati iz skupine B, koja će se odigrati danas…

wikipedia

No, zašto bi se zamarali?

Nije li, uostalom, prije 15 godina odigrana ona teško ponovljiva utakmica Danske i Švedske koja je završila upravo rezultatom kojim ‘nije smjela’ završiti? Kad je cijeli svijet znao da je 2:2 jedini ishod koji obje reprezentacije vodi u daljnju fazu natjecanja, prijateljske nacije, susjedne države koje su povezane na mnogo načina, odigrale su točno onako kako im je trebalo. 

Predsjednik Uefe tih dana (sve do 2007.) bio je Lennart Johansson, Šved. Nikakva posebna istraga nije provedena zbog rezultata kojeg je prema pukoj vjerojatnosti bilo izuzetno teško postići. Vuk je pojeo janje, iako su se Talijani iz svih peta trudili Europi i svijetu dokazati da to nije u redu i kako se ne smije samo tako gurnuti pod tepih. No što su iz Uefe zapravo mogli napraviti? Što je itko mogao napraviti?

Kako dokazati da je utakmica namještena, pa koliko god bio nerealan, taj rezultat bio je među vjerojatnijima od svih mogućih!

Petnaest godina kasnije, upravo bi Talijani mogli ponovno postati žrtvom još jedne slične situacije.

Clive Rose/Getty Images

Rumunjska i Francuska, naime, toliko su povezane države da kad pročitate što sam vam pripremio u nastavku, teško ćete uspjeti da vam kostima ne prođe jeza:

7 INDIKATORA SPORTSKO-POLITIČKE LJUBAVI FRANCUSKE I RUMUNJSKE

1. Povijesno gledano, diplomatski odnosi ovih dviju država bili su uglavnom vrlo dobri, pokad i znatno više od toga. Potvrdio je to i francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian za posjeta Rumunjskoj 2016. godine prilikom kojeg je odana počast francuskim žrtvama na rumunjskom tlu za vrijeme prvog svjetskog rata. Jake snage francuskih trupa, predvođenih generalom Berthelotom, tijekom 1916. godine vodile su žestoke bitke ispred sila Antante na istočnom bojištu. 

2. U tijeku je francusko-rumunjska sezona, ogroman kulturno-ekonomsko-diplomatski projekt koji je u studenom prošle godine započeo u Francuskoj, a ovog travnja nastavljen je u Rumunjskoj i trajat će do sredine srpnja. Riječ je o manifestaciji koja će se samo u Rumunjskoj održavati diljem 30 različitih gradova i tako slaviti ekonomske, znanstvene, kulturalne i društvene veze “koje nas ujedinjuju”, kako stoji na službenoj stranici projekta.

3. Rumunjska je članica organizacije poznate kao Francophonie (OIF)! Iako nije jedina europska punopravna članica, neobično je što je tamo a nikada nije bila član nekog francuskog carstva, a ističe se i nevjerojatnom činjenicom da čak 26% populacije govori i razumije francuski jezik!?! To je više nego u Švicarskoj (20%) u kojoj je francuski jedan od službenih jezika!

4. Najvećih 30 tvrtki u Rumunjskoj koje su u vlasništvu Francuza prometuju u vrijednosti većoj od 12 milijardi eura, a taj broj raste iz godine u godinu. U tim tvrtkama je preko 60 tisuća zaposlenih, a kolonu predvodi francuski proizvođač automobila Renault koji je daleko najveći strani investitor u Rumunjskoj.
Vlasnik je tvornice kod nas sve popularnije Dacie blizu Pitestija, a riječ je o najvećoj tvrtci u državi!

5. Sve više francuskih studenata upisuje se na studije u Rumunjskoj, pretežno medicinske orijentacije. Vrlo je česta pojava dolazak francuskih umirovljenika na pitomo, organsko i mirno rumunjsko selo, gdje su i životni troškovi manji. Osim toga, i francuski turisti dolaze u velikom broju, posebno u Constanţu.

Paolo Bruno/Getty Images

6. Ne dolaze samo studenti, već i – sportaši! U prošloj sezoni u prvoj rumunjskoj ligi nastupalo je čak 15 nogometaša iz Francuske, po čemu su bili najzastupljeniji iza Portugalaca (17) i Hrvata (8). Taj podatak prilično je neobičan, ako ga uspoređujemo s drugim ligama jakosti i financijskih mogućnosti kakve imaju klubovi iz Lige 1.
Naime, zabilježio sam da samo u Švicarskoj (15) i Turskoj (16) igra toliko igrača iz Francuske, ne računajući lige petice i belgijsku ligu iz očitih razloga. I još ću naglasiti da je švicarska susjedna i frankofonska država, dok u Turskoj ukupno nastupa 238 stranaca iz 62 države! To će vam sve reći…

7. Nacionalni stadion u Bukureštu, Arena Națională, otvoren je 2011. godine utakmicom protiv, pogađate – Francuske! Slučajnost? Ovom prilikom ipak da, jer ‘porinuće’ je trebala odraditi Argentina u prijateljskoj utakmici koja je otkazana, a s Francuzima je susret bio natjecateljskog karaktera, odigran u sklopu kvalifikacija za Euro.

SUTRAŠNJA UTAKMICA VEĆ SADA JE – NEREGULARNA

I sad kad ste sve ovo pročitali, trebali biste nekako zaključiti da je 1,70 koje neke kladionice nude na sutrašnji remi Rumunja i Francuza tek paničarenje kladiteljskog i bookmakerskog tržišta? 

No, čak i da ova utakmica na završi neriješeno, što je također moguće jer tko zna kakvim će sve pritiscima savezi biti izloženi “iza zastora” od strane Uefe – nogomet i ove dvije reprezentacije već su izgubile!

Naime, s obzirom na svoju poziciju i situaciju logično je da bi oba trenera na teren izveli defenzive postave i igrače uputili na oprezniju igru skloniju čuvanju stečenog i izbjegavanju gubitka velikog, najvećeg plijena u karijerama tih mladih nogometaša – OLIMPIJSKIH IGARA!

U uvjetima kada će i gol-razlika možda biti važna, takav pristup bio bi od vrlo velike važnosti, ali veliki pritisak javnosti, a posebno talijanske koji će sigurno uslijediti, bojim se da će učiniti svoje i zbog toga tvrdim da je ova utakmice već sada – NEREGULARNA!

betfair.com

Pa zamislite samo paljbu sa svih strana koja bi uslijedila, ponajviše od vječitih gunđatora Talijana, kada bi izbornici Radoi i Ripoli odigrali u skladu s logikom?! 

Imaju li oni, s obzirom na sve napisano, ikakvu slobodu u odlučivanju i jesu li im ruke vezane? Mogu li postaviti momčad sukladno ambicijama ili će pritom morati voditi brigu i o stvarima o kojima nikako ne bi smjeli? O potencijalnim istragama, procesima pri tijelima Uefe, čak i višim instancama možda?

Je li to atmosfera u kojoj se smije pripremati jedna ovako važna utakmica??

I zato treba još jednom čestitati genijalcima iz Uefe – povratkom na najgori sustav natjecanja ikad narušili su regularnost cijelog natjecanja i još malo svog ionako bez baš obljubljenog ugleda. 

DOSTA JE STUPIDNIH SUSTAVA!

Jer, sustav u kojemu se traže nekakve “najbolje trećeplasirane” momčadi ili tie-breakeri poput većeg broja postignutih golova u međusobnim utakmicama (Švedska/Danska 2004.) ili općenito (Portugal 2016.) imaju malo veze sa sportom.

Od 2021. Euro će se opet igrati po “normalnom” ključu, sa 16 reprezentacija sudionica i ovakvih situacija više neće biti, gdje je lako moguće čak i izvjesno da plasman dalje osigura reprezentacija koja nije bila dovoljno dobra.

uefa.com

Jer, ako Portugal prije tri godine nije uspio pobijediti niti jednom u grupi s Austrijom, Mađarskom i Islandom, a Turska jest u infinitezimalno jačoj skupini s Hrvatskom, Španjolskom i Češkom, recite mi jedan sportski argument po kojemu je kasniji prvak Europe zaslužio proći u sljedeću fazu natjecanja?

Nema ga. Ne postoji! Pa u toj situaciji pravednije bi bilo izmjeriti tko od trećeplasiranih reprezentacija koje kandidiraju za prolaz je napravio manje prekršaja, žutih kartona, više kornera, više udaraca u okvir, imao više uspješnih dodavanja… nego kao faktor uzeti postignute golove!

Dosta je stupidnih sustava, Uefa, Fifa i ostale organizacije koje utječete na sudbine i financijske bilance sportskih saveza diljem svijeta – vrijeme je da na plaću dodate i ponekog matematičara i analitičara!