Susret Božinovića i Čeferina u Ženevi

Nogomet 13. lip. 202218:03 > 18:03
Podijeli:
AP Photo/Alessandra Tarantino

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Ženevi s predsjednikom Europske nogometne federacije (Uefa) Aleksanderom Čeferinom razgovarao o načinima unaprjeđenja prevencije i sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Čeferin je istaknuo važnost suradnje saveza i klubova s navijačima u svrhu razmjene svih informacija koje doprinose nesmetanoj organizaciji nogometnih utakmica prilikom pripremanja, planiranja i provedbi mjera osiguranja.

Naglašena je važnost osnaživanja prakse po kojoj informacije od saveza prema policiji trebaju sadržavati podatke o putovanjima navijača. Intencija je saveze i klubove potaknuti da razvijaju i održavaju proaktivnu i redovitu komunikaciju s navijačima i njihovim predstavnicima s ciljem stvaranja partnerstva, kao i rješavanja problema, doznaje se u MUP-u.

Prevencija je ocijenjena kao jedna od ključnih aktivnosti u sprječavanju huliganizma na sportskim natjecanjima, a i Europski sud za ljudska prava također podržava države članice u borbi protiv huliganizma i u njihovim nastojanjima da suzbiju nasilje na sportskim natjecanjima.

Predsjednik Uefa pozdravio je napore europskih nacionalnih saveza u borbi s bolestima modernog nogometa i ponudio punu podršku u rješavanju problema.

Najučinkovitija prevencija postiže se putem različitih edukativnih radionica, konferencija ili putem različitih kampanja, što hrvatska policija, kako ističu, redovito čini, osobito s najmlađim navijačima. S druge strane, izravna prevencija se postiže putem različitih zakona i propisa, odnosno putem zakonske regulative.

Božinović je Čeferinu prezentirao glavne naglaske Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji se priprema u suradnji MUP-a, HNS-a, klubova i navijača.

Njegova je intencija, kroz jasno propisivanja nadležnosti i operativnih postupanja, osigurati sigurnost gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika natjecanja, zaštititi građane i imovinu.

Božinović je izrazio zadovoljstvo što je Uefa odabrala Hvar kao mjesto održavanja sjednice Izvršnog odbora Uefe u srpnju ove godine, a sastanku s Čeferinom je nazočio i šef za nogometna pitanja Uefe Zvonimir Boban te zamjenik hrvatskog ravnatelja policije Damir Barić.

Komentari

Vaš komentar