Na SP-u kreće revolucija: Novo tumačenje zaleđa

FIFA World Cup 1. srp 202216:12 > 16:26
Podijeli:
Matteo Gribaudi/Image

Fifa je objavila da se od početka Svjetskog prvenstva, točnije od 21. studenog počinje primjenjivati poluautomatsko tumačenje zaleđa.

Sustav će pomagati VAR-sucima, kao i onima na terenu, da donesu brže, točnije i pouzdanije odluke“, poručuju iz Zuricha.

Kako bi se gledatelji zabavili uz pomoć nove tehnologije, dvojbena situacija bit će prikazana na semaforima i ekranima, ali i kao 3D animacija.

Fifa navodi sljedeće: “Odluka o zaleđu donesena na ovaj način bit će točna i pouzdana. Sucima će pomagati 12 kamera koje su instalirane pod krovom stadiona. One će hvatati kretanje lopte te do 29 podataka o svakom igraču. To će raditi 50 puta u sekundi, kako bi se izračunala njihova točna pozicija na terenu. Čak 29 skupina tako prikupljenih podataka uključivat će i podatke o tome gdje su se prilikom situacije za koju se sumnja da je bila zaleđe nalazili udovi i dijelovi tijela igrača. A službena lopta Svjetskog prvenstva, Rhina, u svom će središtu imati senzor koji će u videosobu slati podatke 500 puta u sekundi.”

Postupak će izgledati tako da će se, kada se zabije gol iz dvojbene situacije, automatski pojaviti narančasta zastava. To bi označilo sumnju na zaleđe i tada se pokreće mehanizam. Videooperatori bi tada provjeravali sve od trenutka pojave narančaste zastave i o tome obavještavali suce.

Prema navodima Fife, postupak provjere sada traje 70 sekundi, a uvođenjem novog sustava trajat će samo 25.

U prilog novom pravili govori i Fifin sudački šef Pierluigi Colina.

Nije istina da donošenje odluka prepuštamo robotima. Suci na terenu ostaju glavni. Poluautomatsko zaleđe koristit će se samo kada nogometaš u nedozvoljenoj poziciji dotakne loptu. Tada je nemoguće detektirati zaleđe za nekoliko sekundi, ali sjajno je što ćemo ovako to moći napraviti za 20 ili 25 sekundi. Cilj nam je biti brži i točniji”, rekao je Colina.

Komentari

Vaš komentar