Ekvador ‘preživio’, Tunisu prijeti izbacivanje sa SP-a

FIFA World Cup 22. lip. 202217:02 > 17:03
Podijeli:
Guliver Image

U slučaju da Tunis ostane bez Katara, na SP-u bi mogla zaigrati Nigerija, jer ima najbolji plasman na FIFA rang listi među afričkim reprezentacijama. Ili, već spomenuta Italija. Uglavnom, Tunis je smješten u D grupu zajedno sa Francuskom, Australijom i Danskom.

Tunis je kroz baraž afričkih kvalifikacija izborio plasman na Mundijal, a sada im prijeti eliminacija. Prethodno je Čile tužio Ekvadorce, da su u kvalifikacijama imali u momčadi ‘švercanog’ igrača. Radilo se o Byronu Castillu, za kojeg su Čileanci pred FIFA-om tvrdili da je zapravo Kolumbijac i da je lažirao godine.

Svjetska nogometna organizacija je razmotrila cijeli slučaj i donijela odluku da nema osnova za pokretanje postupka protiv NS Ekvadora, koji će igrati na SP u grupi sa domaćinom Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Potajno su se mjestu na prvenstvu nadali i Talijani, kao prva najbolje rangirana reprezentacija ispod crte, u slučaju da je FIFA odlučila suspendirati Ekvador i izbaci ga sa prvenstva. Sada suspenzija prijeti Tunižanima. Oni su do Katara došli tako što su u baražu bili bolji od Malija.

Sada su se pojavile glasine o diskvalifikaciji Tunisa sa Svjetskog prvenstva. Sve je počelo zbog skandala o namještanju utakmica, što je stvorilo tenzije unutar samog saveza te zemlje, a FIFA bi, u slučaju da stvari odu predaleko, mogla donijeti odluku o izbacivanju Tunisa.  

Komentari

Vaš komentar