Moćni Lakersi, prazne dvorane, megalomanski ugovori

NBA 21. pro 202019:20 > 19:46 0 komentara
Los Angeles Lakers
Los Angeles Lakers

U noći s utorka na srijedu započinje 75. po redu sezona NBA lige.

Nakon uspješno apsolvirane sezone u ‘mjehuru’ Orlanda, i to prije samo dva mjeseca, NBA liga ponovno otvara sezonu. Ranije od očekivanog, ali ako su željeli spasiti financijsku konstrukciju za predstojeće razdoblje, čelnici lige na čelu s Adamom Silverom morali su igračima predočiti činjenično stanje što će se dogoditi ukoliko sezona ne krene prije Božića.

Igrači se nisu previše bunili jer je čitava situacija utjecala i na njihov bankovni račun, a koliko su im vlasnici klubova bili ‘zahvalni’ pokazuju i nevjerojatne svote kojima su igračima osigurani jednako tako nevjerojatni ugovori.

Kratak prijelazni rok kad je riječ o potpisivanju novih ugovora ponudio je situacije koje su običnom pratitelju najjače svjetske lige zavrtjeli glavu.

Harry How / Staff

 

GIANNISU BUDUĆNOST, LAKERSIMA SADAŠNJOST

Najprije, recimo nešto o ugovorima koji su realni i očekivani. Giannis Antetokounmpo napokon je potpisao produženje ugovora s Milwaukee Bucksima, riječ je o najvećem sporazumu u povijesti lige, pet godina za cijenu od 228 milijuna dolara. Grčka senzacija, MVP lige protekle dvije sezone idućih pet ljeta trebao bi provesti u klubu koji ga je draftirao.

Anthony Davis je također osigurao budućnost u Los Angeles Lakersima potpisavši drugi najveći FA ugovor ove jeseni, nešto manje od 190 milijuna dolara za također pet godina. LeBron James će za dodatne dvije godine života u dresu Lakersa zaraditi 85 milijuna dolara.

Neki ugovori su visoki, ali odlaze igračima koji su zaslužili nagradu za napredak protekle sezone. Jerami Grant jedan je od tih igrača, napustio je Denver i preselio u Detroit za 60 milijuna dolara koje će zaraditi u iduće tri sezone. Danilo Galinari je u 33. godini života zaradio sličan ugovor u Atlanti koja je potpisala i Bogdana Bogdanovića. Srpski bek inkasirat će 72 milijuna dolara u sljedeće četiri godine. Brandon Ingram ostao je u New Orleansu za 158 milijuna ‘razloga’.

ZASLUŽENO ILI PRETJERANO?

Šuteri su proteklih godina posebno na cijeni, a mnogi su, složit će te se, i precijenjeni. Davis Bertans dobio je 80 milijuna dolara (pet godina) u Washingtonu, riječ je o kvalitetnom šuteru, ali opet ne više od toga. Joe Harris će za četiri sezone u Netsima zaraditi 75 milijuna dolara. Omaleni playmaker Toronto Raptorsa Fred VanFleet za dobru sezonu nagrađen je golemim poklonom vrijednim 85 milijuna dolara na četiri sezone.

Čast da su potpisali dva najluđa i besmislena ugovora pripada Charlotte Hornetsima i Los Angeles Clippersima. ‘Stršljenovi’, odnosno gazda Michael Jordan podarili su Gordonu Haywardu nevjerojatnih 120 milijuna dolara na iduće četiri sezone. Za ‘nagradu’, Hayward se ponovno uspio ozlijediti nakon tek druge predsezonske utakmice.

Clippersi su pak, iz samo sebi poznatih razloga odlučili udijeliti čak 64 milijuna dolara 31-godišnjem Marcusu Morrisu. Teško je detektirati što je to točno impresivno u Morrisovoj igri, a da je vrijedno takvog novca.

Konačno, jedan hrvatski igrač uspio se smjestiti u Phoenixu barem za iduće tri godine (ako ga ne trejdaju prije isteka ugovora), naravno riječ je o Dariju Šariću koji će za iduće tri godine zaraditi 27 milijuna dolara. K tome, dobit će priliku igrati uz jednog od najboljih playmakera proteklih dvadeset godina, Chrisa Paula.

Jayne Kamin-Oncea / Stringer

 

TKO SU FAVORITI?

Teško je gledati dalje od branitelja naslova Los Angeles Lakersa koji bi novom titulom preskočili Boston Celticse na vječnoj ljestvici najtrofejnijih klubova u povijesti. Trenutno oba kluba imaju 17 titula.

Lakersi, odnosno generalni menadžer Rob Pelinka, kupovali su odlično. Osim što su produžili ugovor s Davisom i Jamesom, novi ‘deal’ potpisao je Kyle Kuzma vrijedan 40 milijuna dolara na tri godine. Prvaci su također doveli Dennisa Schrödera, Montrezla Harrella te prekaljene veterane Marca Gasola i Wesleyja Matthewsa. Dojam jest kako su Lakersi bolji nego prošle sezone.

Najveći rivali Clippersi izgubili su spomenutog Harrella, no uspjeli su ga zamijeniti Sergeom Ibakom. Stigli su tricaš Luke Kennard te francuski veteran Nicolas Batum. Paul George je pak potpisao novi četverogodišnji ugovor koji će ga (vjerojatno) zadržati u Los Angelesu do kraja karijere. Clippsi imaju novog trenera, priliku je dobio Tyronn Lue.

Denver je izgubio Jeramija Granta i Masona Plumleeja, no uz Nikolu Jokića i Jamala Murrayja ponovno se mogu nadati velikim stvarima.

Dallas je Setha Curryja zamijenio nešto slabijim šuterom, ali boljim 3 & D igračem Joshom Richardsonom. Sezona će ovisiti o Luki Dončiću te zdravlju Kristapsa Porzingisa koji će zbog rekuperacije nakon ozljede koljena propustiti prvih mjesec dana nove sezone.

Golden State Warriorsi opet će igrati bez nesretnog Klayja Thompsona, no svejedno će biti atraktivni za pratiti, a svakako će konkurirati Lakersima. Kao zamjena za Thompsona doveden je Kelly Oubre, a ne treba zaboraviti kako se velike stvari očekuju od drugog picka ovogodišnjeg drafta Jamesa Wisemana.

BUCKSI U NOVOM RUHU

Na Istoku pogled će ponovno biti usmjeren prema Milwaukeeju koji je izgubio Erica Bledsoea, ali dobio Jrue Holidayja koji je po mnogočemu bolji igrač. Bucksi su pojačali klupu s Torreyjem Craigom, DJ Augustineom i Bobbyjem Portisom.

Boston je izgubio Haywarda i Kantera, ali zato se ojačao pod koševima dovođenjem Tristana Thompsona. Stigao je i veteran Jeff Teague. Celticsi će biti jedna od glavnih konkurencija Bucksima na tronu Istoka.

Možda najintrigantnija momčad za pratiti bit će Philadelphia Sixersi koji su dobili novog trenera, nakon sedam godina Bretta Browna, novi čovjek na klupi je Doc Rivers. Stigli su i Seth Curry, Terrance Ferguson i Danny Green, a nema više Ala Horforda. Sixersi su trenutno u pregovorima s Houstonom oko mogućeg dovođenja Jamesa Hardena.

Brooklyn Netsi će biti možda i vodeći kandidat za titulu na Istoku. Kevin Durant i Kyrie Irving su zdravi, novi trener je legendarni Steve Nash, a kada pogledamo koga još na klupi ima ‘druga’ momčad iz New Yorka onda je jasno kakve su mogućnosti ove ekipe.

Ne smijemo zaboraviti na finaliste nedavno završene sezone, Miami Heat. Okosnica momčadi je zadržana, nove ugovore dobili su Adebayo i Dragić, a stigao je veteran Avery Bradley. Heat je također u pregovorima oko dovođenja Jamesa Hardena.

Steve Dykes/Getty Images

 

PRATIT ĆE SE….

Postoji nekoliko momčadi koje će biti posebno zanimljivo pratiti. Washington je doveo Russella Westbroka i sada Wizardsi napokon posjeduju kvalitetan dvojac u ‘backcourtu’. Bradley Beal ima pravu superzvijezdu uz sebe (svaka čast Johnu Wallu, ali….). Tu su još Bertans, Rui Hachimura, Thomas Bryant te mladi Izraelac Deni Avdija kojeg su nedavno birali na NBA draftu.

Kao što će Beal napokon imati s kim igrati u glavnom američkom gradu, slično se može reći za Devina Bookera u glavnom gradu Arizone. Phoenix će konačno imati pravu šansu boriti se za playoff uz Chrisa Paula kao ‘quaterbacka’ momčadi. Dario Šarić bi također trebao profitirati.

Utah Jazz dobili su novog vlasnika koji je odmah podario mega-ugovor Rudyju Gobertu (5god/205mil), okosnica momčadi s Donovanom Mitchellom i Bojanom Bogdanovićem osigurana je za iduće barem tri godine.

Portland je pojačan Robertom Covingtonom, a priliku će dobiti talentirani Harry Giles. Novi ugovor potpisao je i Carmelo Anthony, dok je vraćen Enes Kanter.

Christian Petersen / Staff

 

JUNACI HRVATSKE PRIČE

Bojan Bogdanović je već u predsezoni pokazao kako je operacija zgloba stvar prošlosti, djeluje odlično i ne treba sumnjati da će ponovno biti važan igrač Jazza. Dario Šarić se dokazao u Sunsima pod vodstvom trenera Montyja Williamsa koji mu je pronašao i ulogu kao potencijalne rezerve ili startera u petorci s niskom peticom.

Ivica Zubac, barem trenutno neće biti starter u Clippersima, no to se može vrlo lako promijeniti. Luka Šamanić će se nadati pokojoj minuti u svojoj drugoj sezoni kao članu San Antonio Spursa.

U ligi više nema Ante Žižiža i Dragana Bendera koji već tri mjeseca igraju Euroligu s Maccabijem, a barem trenutno je bez kluba Mario Hezonja koji je dobio otkaz u Memphisu nakon transfera iz Portlanda. Dubrovčanin će se nadati ostanku u NBA ligi.

NOVA PRAVILA

Nova sezona bit će specifična po raznim sustavnim promjenama. Sezona će imati 72 utakmice, odnosno deset manje nego obično, izravan plasman u doigravanje izborit će prvih šest momčadi po konferenciji dok će od sedme do desete pozicije razigravati za posljednja dva mjesta. Rosteri momčadi povećani su za dva igrača kako bi klubovi imali dovoljno izbora u sezoni koja će biti vrlo naporna, zgusnuta.

U većini arena do daljnjega neće biti navijača iako su neki klubovi najavili da će prodavati određeni broj ulaznica, primjerice iz Orlanda su najavili kako će otvoriti vrata arene za četiri tisuće gledatelja po utakmici. Gdje će takvo nešto još biti moguće ovisit će mjere protiv pandemije koje se provode u pojedinim saveznim državama. Također, u slučaju pozitivnog testa na koronavirus, a bit će ih gotovo je sigurno, igrači će propuštati utakmice, a to je i poanta odluke da se momčadima dopusti povećanje broja igrača na rosteru.

Toronto Raptorsi će ovu sezonu odigrati izvan Kanade, zbog restrikcija oko putovanja u Ameriku, operacije momčadi preseljene su na Floridu, točnije u Tampa Bay. Ako ništa drugo, Raptorsi će također vrlo vjerojatno otvoriti arenu za određeni broj navijača.

Prvog dana nove sezone igrat će se dvije utakmice, Lakersi s Clippersima te Warriorsi i Netsi.

Ako će sve teći po planu, doigravanje bi trebalo započeti 22. svibnja, a veliko finale ne kasnije od sedmog dana srpnja. Eventualna sedma utakmica odigrala bi se 22. srpnja.

 

 

 

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!