Što se treba dogoditi za nastavak sezone?

Saša Živko 8. tra 202011:36 > 11:37
Gonzalo Arroyo Moreno / Stringer

Situacija s pandemijom koronavirusa u određenom broju zemalja nije nimalo pozitivna, međutim to ne sprječava pojedine nacionalne saveze da planiraju nastavak sezone u svojim sportovima.

Nalazimo se u drugom tjednu travnja, sigurno jest kako se sportske sezone neće nastaviti u tekućem mjesecu, a ključ čitave godine postaje svibanj. Najjače europske nogometne lige poput Premiershipa, Primere, Serije A upravo su za peti mjesec godine prolongirali odluku oko nastavka sezone.

Što bi se trebalo dogoditi da se sezona nastavi?

Razgovarajući s ljudima iz vlastite okoline zajedničko je mišljenje kako je jedini spas cjepivo koje će običnog čovjeka zaštititi od razvoja koronavirusa u ljudskom tijelu, a naravno, takav zaključak uslijedio je iz brojnih komentara, predviđanja svjetskih zdravstvenih stručnjaka.

Prvi čovjek NBA lige Adam Silver prije nekoliko je dana izjavio kako se sezona neće nastaviti sve dok se ne osiguraju određeni uvjeti, sigurnost je najbitnija stavka, ali još jedna izuzetno bitna stvar jest – oprema za testiranje na sam virus.

Već danas postoje opcije koje za određene bolesti poput dijabetesa osiguraju rezultate nakon desetak minuta od podvrgavanja testiranju, takvo nešto očekuje se i kad je riječ koronavirusu. Već postoje izumi ili solucije koje bi ponudile takvu opciju, međutim za sada ti alati nisu pouzdani. Bill Gates je prije nekoliko dana proklamirao kako je već uplatio milijarde dolara za sedam različitih studija za razvoj cjepiva, a isto tako i opreme za testiranje.

Na cjepivo ćemo još morati pričekati, međutim ukoliko se u kraćem periodu, primjerice idućih nekoliko tjedana razvije metoda testiranja koja bi ponudila rezultate, umjesto dosadašnjih nekoliko dana, u svega nešto minuta, tada bi ta opcija ponudila slamku spasa čitavom ljudskom rodu, a naravno i omogućilo sportskom svijetu da se vrati na borilišta.

Ključ čitave priče, kako saznajemo iz ureda NBA lige, brzinsko je testiranje. U tom slučaju praktički u jednom danu klubovi bi mogli testirati čitavu momčad i popratno osoblje što bi omogućilo i spremnost da se u kratkom roku započnu utakmice,’ pisalo je u formalnom izvješću ESPN-a koji je informacije dobio iz same NBA lige.

Jasno jest, brzinskim testiranjem igrača i dobivanjem rezultata u kratkom roku izbjegla bi se obvezna karantena od 14 dana koju moraju baš svi proći neovisno o statusu. Igrači i osoblje mogli bi biti testirani gotovo na dnevnoj razini. Sama NBA liga potajno priprema plan nastavka sezone u jednom gradu, to bi trebao biti Las Vegas, a igralo bi se bez prisustva gledatelja.

To je zapravo i logična pretpostavka, ako već gledatelji ne mogu sudjelovati u utakmicama, nema baš nikakvog smisla da klubovi otvaraju svoje goleme arene i podižu si vlastite troškove.

Ljetna liga u Las Vegasu idealan je primjer kako bi sve trebalo izgledati. Mala, profesionalna, kompaktna dvorana koja bi mogla prihvatiti samo nužno osoblje i utakmice bi se mogle odigrati u relativno normalnom, koliko je to zapravo moguće, okruženju. Isto tako, igrači i treneri te ključno osoblje bili bi zatvoreni u svojevrsnim, limitiranim karantenama čiju bi funkciju izvršavali luksuzni hoteli na koje su igrači ionako navikli.

Las Vegas bi ponudio i svojevrstan test za NBA ligu i tržište za moguće proširenje u skoroj budućnosti. Ovaj kockarski grad u saveznoj državi Nevada u posljednje tri godine prihvatio je dolazak dva sportska subjekta, hokejaše Golden Knightsa i od nove sezone NFL momčad Raidersa.

Kad je riječ o košarkaškoj Europi, Euroliga još ima nekoliko kola prije završetka regularnog dijela sezone, međutim logičnom se čini potencijalna odluka da se prvi dio završi odmah s trenutnim poretkom, a osam najboljih momčadi umjesto četvrtfinala, odmah bi preselili u jedan grad i odigrali Final Eight za prvaka Europe. Kad je riječ o Eurocupu, oni su već stigli do faze playoffa, a nudi se slična opcija okršaja najboljih osam ekipa.

Najteže je, složit će se mnogi, tenisačima. Teniska sezona nudi pregršt putovanja i zaista je u ovom trenutku teško vjerovati da će se igrati u skorije vrijeme, čak i najavljeni datum nastavka sezone, 13. srpnja ne čini se realnim iako je udaljen tri mjeseca.

NOGOMET BEZ GLEDATELJA ILI NOVCA

Vratimo se na početnu stavku ovog teksta, nogomet u Europi. Jasno, nogomet je ipak drugačija ‘zvijer’ u odnosu na košarku. Prednost jest što se igra na svježem zraku u odnosu na dvoranske sportove, međutim nogomet nudi i daleko više gledatelja samim time i veću koncentraciju ljudi na jednom mjestu. Postavka jest – sezona bi se nastavila također bez navijača.

S druge strane, u organizaciji jedne utakmice sudjeluje nekoliko stotina ljudi, govorimo naravno o onim najjačim europskim ligama. Manji broj osoblja bio bi prihvatljiv u situaciji kad nema gledatelja.

Gledajući po pojedinačnom natjecanju. Engleska liga do kraja ima za završiti oko deset kola, neki klubovi utakmicu manje, premijerligaši žele nastaviti sezonu uz maksimalno sigurne uvjete ukoliko će se moći garantirati, no posljedica neigranja potencijalno je devastirajuća za one manje klubove koji ovise o novcu od TV prava, kao i popunjenosti stadiona za vrijeme utakmica. Na ovu drugu stavku neće moći računati, ali zato televizijska prava predstavljaju spas. U utorak smo pisali upravo o toj temi, koliko će pojedini klub izgubiti novca ukoliko se sezona otkaže. Tekst možete pročitati OVDJE.

Primera nudi drugačiju situaciju. Španjolska je trenutno, nakon Amerike druga zemlja po broju zaraženih od koronavirusa, međutim to ne znači da pojedini klubovi ne razmišljaju o nastavku sezone. Mnogi manji klubovi zatražili su pomoć države, tzv. ERTE koji omogućuje svakoj tvrtki u zemlji da jednostrano smanji primanja svojih zaposlenika u slučaju nacionalne krize.

Međutim, to pravo nisu iskoristili samo manji klubovi La Lige, prijavili su se i velikani Barcelona i Atletico Madrid. Posebno je kritična situacija u Barceloni, prije nekoliko dana doznali smo kako u klubu ne žele niti pomisliti da im se dodjeli titula prije formalnog završetka prvenstva jer bi time izgubili golem novac. TV prava su jedna stavka, no Barcin Camp Nou može primiti stotinu tisuća ljudi, ne treba previše računati kolika je tu zarada od samo jedne utakmice. Također, velik prihod klub ostvaruje i preko svog muzeja koji na dnevnoj bazi posjeti više tisuća ljudi. Trofej je bitan, ali novac je bitniji.

Clive Brunskill/Getty Images

Slično možemo govoriti i o preostalim ligama, barem onim najjačim gdje je novac od TV prava priličan. Nakon napisanog, kakve su dakle solucije za nastavak sezone?

Hrvatski nogometni savez ponudio je nekoliko opcija o čemu možete čitati OVDJE. Jasno, osim Hajduka čije utakmice posjećuje najveći broj ljudi, preostali klubovi nemaju previše gledatelja da njihova posjeta bude ključna za financijsko stanje kluba. No, bitan je plasman u europska natjecanja. Dinamo je već osigurao naslov prvaka, međutim u novoj sezoni, kad god započne, Hrvatska će imati i drugog predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka. Bez obzira što će tog predstavnika očekivati izuzetno težak ždrijeb, nudi se rijetka prilika da se nešto napravi na najvećoj sceni. Rijeka je trenutno druga, Hajduk zaostaje, kao i Lokomotiva tako da će oni bez ikakve sumnje željeti nastaviti prvenstvo, sumnjam da će se Hajduk previše ljutiti ako to bude i bez gledatelja, samo da dobiju priliku osvojiti drugo mjesto.

Borba za Europu, ali i opstanak tišti najveće europske lige gdje se puno toga mora odlučiti. Najveća je razlika u Premiershipu gdje je novac od TV prava najpoštenije raspoređen pa i oni manji klubovi odlično zarađuju. Nastavak sezone u svačijem je interesu.

Prva mogućnost

– Nastavak sezone sredinom svibnja, bez prisustva gledatelja

Druga mogućnost

– Nastavak sezone u lipnju te produženje perioda licenciranja igrača i izmjene pravila vezanih za prijelazni rok

Treća mogućnost

– Otkazivanje ostatka sezone, postavljanje poretka kakav je bio do trenutka prekida

Svaka od ovih opcija je aktualna, mala je vjerojatnost da će neka od najjačih liga otkazati sezonu sve dok postoji i mala šansa da se može nastaviti.

U suštini stvari, možemo se nadati da će se broj zaraženih koronavirusom u narednim tjednima drastično smanjivati, a istovremeno da će se razviti, ako već nije moguće cjepivo, barem sredstvo za brzinsko testiranje na sam virus. Bez takve mogućnosti teško je zamisliti nastavak sezone u bilo kojem sportu.