Moto2 protiv Zarka, gužva među zujalicama

Prošle godine, Johan Zarko je verovatno imao najdominantniju sezonu u istoriji Moto2 klase, možda čak i zajedno sa istorijom klase do 250 kubika.
Francuz je završio 118 bodova ispred svih ostalih, a ako vam je lakše da shvatite koliko je to, pokušaćemo na ovaj način: to je skoro pet celih trka, na poslednje četiri nije morao ni da se pojavi i bio bi šampion.
Ali, za razliku od većine prethodnih šampiona, Zarko je odložio odlazak u kraljevsku klasu za 2017. Sasvim logično, on je favorit da odbrani titulu, pogotovo zato što neće biti Tita Rabata, koji je jedini ove godine napravio skok iz Moto 2 klase u Moto GP klasu.
Sve ukazuje na to da će Aleks Rins biti glavni konkurent Johanu Zarku. On je pobedio u Indijanapolisu i Filip Ajlendu prošle godine. Već se šuška da bi mogao da preuzme sedište Bredlija Smita u Tech3 Jamahi, dok se za Zarka još nagađa gde će u kraljevskoj klasi.
Još jedan vozač pred kojim je sigurna Moto GP budućnost je Sem Loz. Britanac će voziti Aprilju 2017. ali pre toga će želeti da ostavi što bolji utisak u Moto2 klasi. On je bio najbrži na testovima za ovu sezonu, a nema sumnje da poseduje talenat za velike uspehe ne samo u ovoj, već i Moto GP klasi. A, ove godine ćemo saznati kako podnosi pritisak.
Dva iskusna vozača na koje treba obratiti pažnju su Tomas Luti i Jonas Folger. Luti, verovali ili ne, ulazi u desetu sezonu u srednjoj klasi. On nije pobedio nijednu trku od 2014. ali teško je verovati da neće doći bar do jedne radosti u 2016. Folger je pokazao da može da bude izuzetno brz, ali isto tako i brzinom svetlosti da napravi početničku grešku. Videćemo kako će on i Sandro Korteze funkcionisati u AGR timu.
Ako tražite momke koji bi mogli da “eksplodiraju” ove godine, nemojte gledati dalje od Aleksa Markeza, znate već čijeg mlađeg brata. Obično je veliki teret biti mlađi brat šampiona, jer se i od vas ne očekuje ništa manje od titule, Markez je to osetio prošle godine, ali sada je zreliji i jači. Njegov klupski drug u Marc VDS timu biće izuzetno talentovani Franko Morbideli. I jeste, on je sin Đanija Morbidelija.
I za kraj, dva rukija na koje treba obratiti pažnju: Dani Kent i Migel Oliveira
Kao i obično, kod “zujalica” će biti najveći haos i najveća konkurencija, i po procenama stručnjaka, postoje bar šest vozača koji bi mogli da se bore za titulu.
Dva prvoplasirana vozača iz prošle sezone su otišli klasu više, pa je tako kao najbolje plasirani ostao Enea Batistini. 18-godišnjak je zabeležio prvu pobedu u Mizanu prošle godine i u Gresini Hondi se nadaju da bi on mogao da donese pehar u njihove vitrine.
Među glavne favorite ubraja se i Horhe Navaro, vozač Estrelja Galicije, koji je pred kraj prošle sezone gotovo redovno bio u vrhu i video se napredak iz nedelje u nedelju. Veliki napredak očekuje se od njegovog klupskog druga Arona Kanea, koji je prošle godine bio drugi u španskom Moto3 šampionatu.
Na testovima, najbolje se pokazao Nikolo Antoneli iz Honde. Livio Loi iz tima “RW Racing” je takođe bio odličan, i ako se po jutru dan poznaje, i oni će se priključiti vodećem “voziću”. I jedan i drugi su prošle sezone zabeležili prve pobede u karijeri, Loi je slavio u Indijanapolisu, dok je Antoneli trijumfovao u Brnu, pa u Japanu.
Ako možemo da pričamo o iskustvu u Moto3 klasi, onda je svakako Romano Fenati prvo ime koje vam pada na pamet. U borbu za titulu mogao bi da se umeša Bred Binder, koji ima iza sebe veoma moćan tim KTM-a. A ne smemo ni zaboraviti Fabija Keretara, koji ne nosi nadimak “novi Mark Markez” bez razloga
I za sam kraj, moramo pomenuti jedinu damu u Moto GP, hrabru 19-godišnju Mariju Ereru, koja je jedva “skrpila kraj s krajem” da bi se takmičila ove sezone. Želimo joj puno sreće. Uživajte u prenosima Moto GP-ja na Sport Klubu!