POLJSKA Napadački dvojac iz snova za visoke ambicije

Vijesti 13. lip 201810:40 > 10:44
Photo by Lars Baron/Getty Images)

Predstavljamo reprezentaciju Poljske koja će se natjecati u skupini H svjetskog prvenstva u Rusiji.

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

TKO JE POLJSKA: Ako ćemo gledati FIFA ranking, Poljaci će biti favoriti skupine H. Trenutno su osma momčad svijeta, a kvalifikacijsku skupinu za Svjetsko prvenstvo prošli su lakoćom s osam pobjeda uz po jedan neriješen rezultat i poraz. S druge strane, odigrali su vrlo dobar Euro u Francuskoj prije dvije godine kada su poraženi u četvrtfinalu od Portugala tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

MOMČAD: Robert Lewandowski predvodnik je reprezentacije. Najbolji igrač, strijelac, čovjek oko kojeg izbornik Adam Nawalka planira sustav igre. Napadač Bayerna briljirao je u kvalifikacijama sa 16 golova i biti će jedna od najvećih zvijezda predstojećeg prvenstva. Uz Lewandowskog, važni igrači su vratar Juventusa, Wojciech Szczesny, te napadač Napolija, Arkadiusz Milik. Ipak, problem bi mogao biti izostanak braniča Monaca, Kamila Glika koji je ozlijedio rame prije početka priprema, no ipak se našao na popisu. Izbornik Nawalka je u prijateljskim utakmicama, nakon što se momčad kvalificirala u Rusiju, promijenio sustav igre s 4-2-3-1 na 4-3-3 kako bi pokušao projicirati više golova, te iznenaditi protivnike. Lošiji nastupi u pripremama ipak bi mogli natjerati Nawalku na povratak isprobanog sustava igre.

https://twitter.com/footynews129/status/1003616524400095232

IZBORNIK: Adam Nawalka – 60-godišnji stručnjak koji je čitav igračko-trenerski vijek proveo u svojoj rodnoj zemlji. Rođen je u Krakowu, a kao trener vodio je niz poljskih klubova, ističe se Wisla, a od 2013. godine na čelu je poljske reprezentacije. Navijači i igrači imaju veliko povjerenje u njega, za sada ih nije razočarao, iako Poljska sanja o plasmanu u drugi krug natjecanja.

AMBICIJE: Nakon četvrtfinalnog nastupa u Francuskoj na Europskom prvenstvu, Poljska želi emulirati identičan uspjeh u Rusiji. Velike nade polažu se u jedan od najboljih napadačkih tandema svijeta, Lewandowski-Milik. Poljaci su najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima ostvarili s dvije treće pozicije, no to se dogodilo davno, prvo 1974. godine, a zatim osam godina kasnije. Interesantno, izbornik Adam Nawalka kao igrač 34 puta je pozivan u nacionalnu vrstu, no u periodu između 1977. i 1980. godine, tako da se ne može pohvaliti da je sudjelovao u osvajanju brončane medalje.

POVIJEST NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA: Poljaci su sedam puta nastupali na najvećoj smotri svjetskog nogometa, ubilježili su dva plasmana na trećoj poziciji (1974. i 1982.), dok su posljednji put zaigrali u drugom krugu davne 1986. godine.

PRIPREMNE UTAKMICE: Otkada su izborili nastup u Rusiji, Poljaci su odigrali šest pripremnih utakmica. Ostvarili su dvije pobjede i to protiv Južne Koreje i Litve. Izgubili su od Meksika i Nigerije, dok su protiv Čilea i Urugvaja remizirali.

PROGNOZA PLASMANA: Poljska je dovoljno kvalitetna da izbori nastup u drugom krugu, borba s Kolumbijom za prvo mjesto nameće se kao realna okolnost.