Marin za SK: Imam igru za Rogera, neće se sam svladati

Saša Ozmo 27. sij 201817:29 > 17:31
Michael Dodge/Getty Images

Od ponedjeljka treći tenisač svijeta popričao je sa Sportklubovim dopisnikom iz Melbournea. Povod je, naravno, sutrašnje (9.30 sati) finale Australian Opena protiv najtrofejnijeg tenisača u povijesti...

Michael Dodge/Getty Images

Švicarac do sada nije izgubio ni set, ali hrvatski tenisač je u više navrata istaknuo da je tjelesno besprijekorno spreman i da neće mnogo značiti što je na terenu proveo gotovo sedam sati više od suparnika. Uostalom, imao je Marin i dan više za odmor.

Čilić će se boriti za svoju drugu Grand Slam titulu, poslije US Opena 2014. godine, a u razgovoru za Sportklub govorio je o novostima u svojoj igri i pristupu igri, taktici za Federera, timu ljudi oko sebe, svojoj dosadašnjoj karijeri, a za kraj je poslao i poruku navijačima.

Kada Čilić uđe u trans, njegovu igru divno je gledati – mijenja pravac po želji, elegantnim udarcima crta po terenu i besprijekorno se kreće. Takav je recimo bio slučaj u dobrom dijelu četvrtfinalnog okršaja s Rafaelom Nadalom.

“Dobrim dijelom je to posljedica toga što sam s timom dosta analizirao svoju igru prošle sezone. Jedna od stvari na kojima smo definitivno radili jest moja agresivna igra – da koristim kratke lopte, da budem mnogo slobodniji na njima i da ‘prolazim’ kroz udarce. To mi je omogućilo novu dimenziju u igri.

S druge strane, uvijek postoji i emocionalna komponenta koja me tjera na više, bolje i agresivnije. Njoj sam isto pridavao važnost i mislim da je pokazivanje emocija posebno bitno za igrača kao što sam ja, s jakim udarcima i napadačkim stilom. Te emocije mi i pomažu da igram slobodnije”, počinje Marin priču za Sportklub.

Daleko je 29-godišnji Čilić od kraja karijere, ali već je ostavio ozbiljno nasljeđe – tri finala različitih Slamova, jedna titula (možda u već nedjelju budu dvije), ukupno 17 trofeja i treće mjesto na svijetu.

“Vrlo sam zadovoljan. Tijekom karijere pokušavao sam, kao igrač i kao osoba, iskoristiti svaki mogući dan na najučinkovitiji način.  Naravno, istina je da bih sada neke stvari napravio drukčije kad bih mogao vratiti vrijeme, ali u ovom trenutku sam mnogo iskusniji, bolje analiziram igru i lakše vidim u kojem smjeru mogu napredovati.

Mislim da mi to daje veliki prostor za uspjehe u ostatku karijere. U srži, osnovno mi je da onog trenutka kad se oprostim od tenisa mogu pogledati unatrag i reći da sam maksimalno ispunio svoj potencijal te da sam tenisu pružio ono najbolje što sam mogao”.

Na pitanje koje su to greške koje bi sada promijenio da može, Marin odgovara:

“To se odnosilo na samu igru i na smjer u kojem se ona razvijala. Trebalo je ranije analitičnije pristupati, biti možda malo ‘sebičniji’, više vjerovati u sebe i u svoju agresivnu igru. Također, možda nisam trebao toliko oklijevati kod nekih odluka u karijeri”.

U međusobnim dvobojima Federer vodi 8:1. Jedini trijumf hrvatski tenisač je ostvario 2014. u polufinalu US Opena, imao je meč lopte u četvrtfinalu Wimbledona 2016., a u finalu na istom mjestu prošle godine Čilića je izdalo tijelo i nije mogao pružiti jak otpor.

“Mislim da imam dosta dobru igru za njega. Roger igra nevjerojatno ofenzivno i ukoliko mu se prepusti kontrola, teško da će on sâm sebe pobijediti – to je stvarno rijetkost, možda se čak nije nikad ni dogodilo. On se mora dobiti agresivnom igrom i kontrolom poena. Kao prvo, moram dobro servirati, a onda i dobro reternirati i pokrivati teren na pravi način. Kažem, ključno je da ja budem taj koji prvi preuzima inicijativu u poenima”, kaže Čilić i dodaje:

“Tjelesno se sada puno bolje osjećam u odnosu na prošlogodišnje finale Wimbledona. Da kucnem u drvo, valjda neće ništa biti kako ne treba… Imao sam tri meča koji su trajali duže od tri sata, ali tjelesno sam savršeno. Dva dana odmora, a s emotivne točke gledišta, finale mi je velika inspiracija i želim se koncentrirati na to, biti motiviran i pozitivan na terenu”.

Marin je vrlo sretan s ljudima koji ga okružuju, što se uostalom i vidi na terenu.

“Na kraju prošle sezone malo sam promijenio tim oko sebe, trener Jonas Björkman i ja raskinuli smo suradnju, a ne radim više ni sa istim agentom. Ipak, najveći dio ekipe ostao je isti. Ivan Cinkuš mi je sada trener, ali on je uz mene već tri i pol godine – bio je tu i kada sam radio s Goranom (Ivaniševićem) i sa Jonasom.

Njime sam izuzetno zadovoljan, Slaven Hrvoj mi je kondicijski trener već sedam godina i mislim da radimo fenomenalan posao, a uz mene je i fizioterapeut iz Hrvatske”.

Za kraj, zamolili smo Marina da pošalje poruku svojim navijačima u domovini.

“Nadam se da će biti još jedna prilika za veliko slavlje. Ovo je ogroman uspjeh i za cijeli hrvatski sport. Nadam se da ću odigrati zbilja fantastičan meč i da ću biti u prilici da dođem do titule, bilo bi to genijalno otvaranje 2018. godine”, zaključio je Čilić za Sportklub.