KOMENTAR Nikad gora Hrvatska, nikad gori Dalić

Juraj Pajvot 5. ruj 202023:19 > 23:24
HNS

Hrvatska je u prvom kolu Lige nacija 'sravnjena sa zemljom' od strane rastrčanih Portugalaca. Konačni rezultat od 4:1 ne otkriva što se sve događalo na terenu.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić na Portovom stadionu pokušao se odličnim Portugalcima nametnuti sa previše ofanzivnom postavom. Od prve minute utakmice vidjelo se da vezni red koji čine Kovačić, Pašalić i Vlašić ne može pohvatati odlična kretanja i akcije brzih Portugalaca koji su igrali bez prave špice (Ronalda) što im je i pomoglo u ovoj utakmici.

Dan Mullan / Staff

Velika greška našeg izbornika je što je u ovu utakmicu ušao praktički bez zadnjeg veznog igrača, Kovačić je centralni vezni i može odigrati dobro u defanzivi, ali Pašalić pored njega nije bio dobar odabir. Hrvatska je visila od samog početka, Portugalski bekovi Guerreiro i Cancelo su češće bili u našem šesnaestercu nego svom. Jedvaj i Barišić su izgledali kao amateri u nekim duelima i koliko god im nije bilo lagano zbog tih bekova koji su dolazili, njihova igra u defanzivi nikako nije bila dobra.

U našoj momčadi nije bilo Modrića, Rakitića, Vrsaljka. Perišić i Brozović su ušli tek u drugom dijelu, ali to nam ne smije biti alibi, jer će dvojica prvonavedenih brzo otići u reprezentativnu mirovinu i bez njih ćemo morati do daljnjega. Neshvatljivo je da izbornik Dalić ne reagira već nakon pola sata igre kada smo trebali gubiti 4:0, pa ako on neće vući poteze, tko će? Onaj tko iole prati nogomet vidio je da je Hrvatskoj potrebna velika promjena već prije kraja prvog dijela.

Imamo dovoljno kvalitetnih igrača koji su čekali svoju priliku i trebali su je dobiti jer je ovo bilo jako, jako loše. O umoru se ne može pričati jer je dosta portugalskih igrača igralo same završnice europskih natjecanja. Hrvatska ne izgleda uvjerljivo već neko vrijeme, činjenica je da se Dalić gubi čim mu nedostaju dva igrača i mora preuzeti svu odgovornost nakon ove utakmice i reći: Ovo je neprihvatljivo!

Znamo što se dogodilo na početku prošlog izdanja Lige nacija, izgubili smo čak 6:0 od Španjolaca i na trenutke smo izgledali kao razbijena vojska, ali večeras smo svih 90 minuta izgledali kao razbijena vojska. Nedopustivo je da svjetski doprvak u jednoj službenoj utakmici dopusti protivniku 30 udaraca, petnaest čistih šansi za gol i da je bilo nogometne pravde primili bi možda i 10 golova!

Ovaj poraz mora promijeniti neke stvari u reprezentaciji, Hrvatska ima igrače koji igraju na najvišoj klupskoj razini i izbornik ih jednostavno mora bolje posložiti! Mučili smo se u kvalifikacijama za Euro sa reprezentacijama koje nisu na našem nivou, pokazivali smo da na trenutke jako dobru igru, ali često je bilo ispod razine svjetskih doprvaka. Cilj smo ispunili, plasirali smo se na Euro, ali ako će pristup i igra biti blizu ovakve protiv Portugala bolje da ne odemo tamo.

Hrvatskoj za tri dana slijedi susret protiv svjetskih prvaka Francuske na Saint Denisu. Da je situacija drukčija, govorili bi o mogućem revanšu za bolan poraz u finalu Svjetskog prvenstva, ali nakon ove blamaže, bojim se uopće pomisliti što će biti u Parizu. Nadam se samo da će izbornik i igrači shvatiti da su odigrali možda i najgoru utakmicu u posljednjih desetak godina te da će protiv moćnih Francuza biti jednako teško. Liga nacija nije najvažnije natjecanje na svijetu, ali hrvatska nogometna reprezentacija se ovako više ne smije sramotiti…