VIDEO: Vozila se dva kruga, Verstappenu pobjeda

Automoto 29. kol. 202118:51 > 19:37
Podijeli:

Max Verstappen pobjednik je VN Belgije nakon samo dva kruga iza sigurnosnoga automobila zbog teških vremenskih uvjeta u kojima je utrkivanje bilo nemoguće, a vozači su danas osvojili pola od uobičajenih bodova za prvih deset vozača.

Zbog jako loših vremenskih uvjeta start kruga za zagrijavanje je odgođen najprije za 15:10, a kasnije za 15:25 nakon čega su vozači slijedili sigurnosni automobil u krugu zagrijavanja, donosi MAXF1.net.

Vozači su iza sigurnosnoga automobila odvozili krug zagrijavanja i još jedan dodatni krug, a za svaku odgodu starta utrka je skraćena za krug pa je ukupno trajanje utrke skraćeno s 44 na 39 krugova nakon čega je donešena odluka da se startna procedura odgađa.

Sergio Perez razbio se u izlaznom krugu iz boksa na putu prema startu VN Belgije i nije startao utrku nakon štoje izgubio kontrolu nad svojim Red Bullom RB16B u Les Combesu i prednjim krajem se zabio u barijere.

Red Bullov sportski direktor Jonathan Wheatley rekao je trkaćem direktoru Michaelu Masiju da je šteta na prednjem desnom ovjesu previše ekstremna da bi ju mogli popraviti na vrijeme pa Perez nije mogao startati utrku sa sedmoga startnog mjesta.

Bez obzira što utrka nije startala na vrijeme, odbrojavanje maksimalnoga vremenskog perioda od tri sata započelo je u 15:00, ali suci su zahvaljujući FIA-inom sportskom kodeksu mogli zaustaviti brojanje vremena kako bi pokušali održati utrku u slučaju poboljšanja vremenskih prilika.

Kiša je malo popustila pa su se vozači vratili na stazu iza sigurnosnoga automobila u 18:17, prošavši kroz zeleno svjetlo na izlazu iz boksa, i odvozili dva kruga kako bi se mogla uspostaviti službena klasifikacija.

Dva odvožena kruga za vodećega vozača uvjet su koji mora biti ispunjen kako bi vozači dobili bodove, ali kako nije odvoženo 75% broja krugova (33 od 44 kruga) vozači su osvojili pola uobičajenih bodova.

U trećem krugu iza sigurnosnoga automobila utrka je prekinuta, a u 18:44 objavljeno je da se utrka neće nastaviti te su objavljeni službeni rezultati u kojima je Perez klasificiran kao posljednji.

Verstappen je proglašen pobjednikom te je osvojio 12.5 bodova, a Russell je završio drugi što mu je prvo pobjedničko postolje u Formuli 1 i prvo postolje za Williams od VN Azerbajdžana 2017.

Hamilton je završio treći i osvojio 7.5 bodova i time izgubio pet bodova u odnosu na Verstappena u borbi za naslov prvaka, ali je zadržao tri boda prednosti, deset utrka prije kraja prvenstva.

Ovo je prvi puta nakon VN Malezije 2009. da su vozači osvojili polovične bodove i najkraća utrka u F1 povijesti koja ima službenu klasifikaciju, a dosad najkraća utrka bila je VN Australije 1991. u kojoj je pobjednik odvozio 14 krugova, također u teškim kišnim uvjetima.

Ricciardo je ostvario rezultat sezone za McLaren na četvrtom mjestu ispred Vettela u Aston Martinu i Gaslyja u AlphaTauriju dok je Ocon osvojio tri boda za Alpine na sedmom mjestu.

Leclerc je završio osmi za Ferrari ispred Latifija u Williamsu, što je druga utrka zaredom da Williams osvaja bodove s oba vozača, a Sainz je osvojio pola boda za deseto mjesto.

Iduća utrka vozi se za tjedan dana na nizozemskom Zandvoortu.

Komentari

Vaš komentar