ULOG je ogroman – tko će ostati uz RF ako izgubi i ovo?

Vedran Ljubej 14. srp 201910:17 > 10:18
Matthew Stockman/Getty Images

Prije nego se uključite u Sportklub 1 i počnete pratiti današnje finale Wimbledona (15 sati), nekoliko biste važnih činjenica trebali znati o njegovim sudionicima...

Clive Brunskill, Getty Images

Bit će to 48. okršaj Rogera i Novaka, Srbin trenutno vodi 25-22. Đoković je dobio četiri njihova posljednja susreta, dva prošle godine, ali ostat će zabilježeno kako su se od 2015. sastali ukupno tek tri puta?!

U smislu međusobnom omjera, današnji meč neće puno značiti, ali će zato u gotovo svakom drugom smislu.

Već jedno dulje vrijeme postoji nerazjašnjena rasprava o tome tko je najbolji tenisač svih vremena, a glavni ‘sumnjivci’ uglavnom su upravo Federer i Đoković, iako ih dijeli čak 5 osvojenih Grand Slamova.

Je li raspravljati na taj način opravdano ili nije, neću ovdje analizirati, to je opsežna tema za druge prilike.

Međutim, nemoguće je poreći da će današnji susret imati strašnu specifičnu težinu za oba tabora – oni koji tvrde da je Roger već sada najveći doći će na svoje ako poveća razliku na 6 Slamova u odnosu na, po mnogima, najlogičnijeg protukandidata.

Vatra će jače zatinjati pod Federerovim nogama ako izgubi ovo finale, jer ne samo da će se tada razlika smanjiti na opasna 4 Slama – teško je procijeniti koliko još u Đokovićevim nogama i rukama ima materijala za sezone poput ove…

U tom slučaju bolno će se isticati i neki drugi, teško zanemarivi podaci i činjenice:

1. U tom slučaju Đoković bi i treći put osvojio Wimbledon (peti put ukupno) preko najboljeg igrača trave u povijesti, kakvog Federera mnogi smatraju. U prva dva navrata ostvario je to 2014. i 2015. Osim toga, omjer s Fedexom u All England Clubu poboljšao bi na 3-1 i tada bi zaista teško bilo braniti tezu da je Švicarac bolji igrač te podloge od Srbina. Tim prije jer Federer već tjednima igra na vrlo visokoj razini, u polufinalu s Nadalom odigrao je fantastičan tenis, nadigravši ga, praktički, njegovim oružjem

2. Četiri puta sastali su se ova dva tenisača u jednom GS finalu, tri ukupno i tri u nizu dobio je Đoković. Posljednji put kad je RF podigao jedan od najvažnijih trofeja preko pleća šest godina mlađeg rivala, bila je sada već davna 2007. godina. Ovdje bi argument različitih prime razdoblja bio na jako slabim temeljima…

3. Nole bi poboljšao omjer u svim finalima na 13-6, gledajući samo ovo desetljeće omjer bi bio zastrašujućih 12-3 u korist srpskog tenisača!

https://twitter.com/Coral/status/1150095293440020480

4. Đoković bi povećao prednost nad Rogerom na gotovo okruglih 5000 ATP bodova i petstotinjak manje u odnosu na drugoplasiranog Nadala. Tako bi osigurao još lijep broj tjedana na čelu ljestvice s krasnom perspektivnom da se s trenutnih 258 tjedana kao br. 1 u skoroj budućnosti opasno približi Federerovih 310, što mnogi smatraju vrlo važnim argumentom u raspravama o GOAT-u…

5. Đoković bi pobjedom postao prvi tenisač u Open eri koji je nakon svoje tridesete godine uspio obraniti naslov Wimbledonu. Osim toga, to bila bi mu to četvrta GS titula nakon tridesete u čemu bi se izjednačio s Federerom, Nadalom i Laverom.

6. Više od ičega možda, Federer bi ostao razočaran zbog činjenice da niti u jednom od najboljih izdanja u kojemu smo ga uopće gledali nije uspio osvojiti naslov “u svom dvorištu”, na terenu na kojemu njegov tenis dolazi do najboljeg izražaja!

Malo je istican podatak da je Fedex u polufinalu protiv Nadala dobio VIŠE izmjena između 5 i 8 udaraca i bio ravnopravan u poenima s 9 i više udaraca!

Protiv Rafe!! Igrao je na izuzetno visokoj razini u svakom aspektu igre i jako teško bilo bi srušiti tezu kako je Roger nekad u svojoj karijeri igrao impresivniji tenis od onog kojeg je pružio protiv, do prekjučer, savršenog stroja Nadala koji se nametao kao možda i najveći favorit za naslov!

Kao što vidite, ulog koji nosi finale 133. Wimbledona prilično je visok. S obzirom da je Federer i sam u nekoliko navrata priznao da mu rekordi jako puno znače, moglo bi se zaključiti da će u ovom susretu on biti taj koji će biti pod većim pritiskom, za njega je stvarno puno toga na stolu.

Srećom, Roger je dovoljan broj puta u karijeri pokazao da je pritisak nešto što ga ne smeta. Očekujmo fantastičan finale, možda ćemo iz svih navedenih razloga gledati taktički najdotjeraniji meč teniske povijesti!

betfair.com