ANALIZA Umjesto silovan, FED je završio kao silovatelj!

Vedran Ljubej 12. srp 201921:26 > 21:30
sportklub

Iako je slavio 3:1 u setovima, Švicarski maestro osvojio je tek 8 poena više od svog današnjeg protivnika. Ovim uratkom pokušat ćemo u kratkim crtama pokazati što je presudilo 40. FEDAL KLASIK!

Statistiku meča pogledajte ovdje

Ususret njihovu prvom ogledu na travi nakon 11 godina, puno se govorilo o utjecaju Rafina razornog top-spina na Rogerov bekend. I koliko će važno biti Federeru pronaći rješenje kako da izađe iz tog ubojitog obrasca igre…

Pritom se, očigledno, zapostavljao učinak trave. Nadalov spin ovdje nije toliko razoran, toliko opasan, toliko neobranjiv kao na svim ostalim podlogama, što je Federer danas zorno pokazao. Pokazivao. Tijekom cijelog meča držao se fenomenalno u izmjenama po njegovu bekendu, uzimao ga je rano, u terenu, čvrsto njime kontrirao po dijagonali, ali i puno važnije – po paraleli!

Imao je izuzetno malo pogrešaka (22) na toj strani s obzirom na koliko je udaraca njime izveo i s obzirom na očekivanja!

Zašto je vraćanje bekenda po paraleli ili u sredinu terena bilo važno? Zato jer bi Nadal veliku većinu udarac potom odigrao bekendom, a vraćao ih je dijagonalno, nedovoljno opasno na Rogerov forhend. A tu ga je Fedex čekao! (Više o tome ispod videa)

Španjolac nije mogao ostvariti ni deset posto onog što je uspjevao u nedavnom okršaju u Parizu, ali znao i Rafa i njegov tim da će tako uglavnom biti.

Ovaj meč, ipak, svodio se na neke druge pojedinosti. Na druge pravce i druge strateške recepte.

Jedan od njih pronaći ćete u ovom video zapisu:

Obratite pažnju na način kojim je Roger osvojio prvi set. Kada je došao do forhenda u izmjeni, odmah ga je plasirao u Nadalov bekend. Nakon toga, prvi sljedeći udarac bio je forhend uz crtu, a upravo su PARALELE (govorio sam to kao papagaj u većini prijenosa tijekom Wimbledona) izuzetno važan sastojak u uspjehu na travnatoj podlozi.

Međutim, da bi došao do prilike za paralelu, Federer je gotovo svaku priliku koristio da forhendom uputi lopticu u Nadalov bekend, izbaci ga iz igrališta i tako otvori mogućnost za winnera po usporednici!

U gornjem videu možete primijetiti da je već reternom gađao bekend polje Nadal!

Ova trava, koji god razlozi se krili iza toga, definitivno ne spada u brze, ali kakva god bila, udarac po paraleli donosi velike koristi jer lopta ostaje nisko! Drive udarci (s jako malo top spina, kada se loptica uzima u penjanju) s kratkim zamahom uz crtu izuzetno su važni i Roger je njima danas činio važne stvari.

Nadal je veći dio meča bio uhvaćen u za sebe pogubnom obrascu – Federerov forhend na njegov bekend! Ako ste pozorno pratiti završnicu meča, mogli ste vidjeti da je u nekoliko posljednjih poena Rogera baš preko bekenda tražio put do pobjede.

Konačna statistika u tom segmentu prilično će iznenaditi:

wimbledon.com

Primijetite da je Nadal napravio čak 20 pogrešaka bekendom, a Roger 22! Razlika od samo dva poena došla je preko Federerove ‘rak rane’, što dovoljno dobro oslikava kako se Ljubičićev pulen danas držao u svojem najlabilnijem aspektu igre.

Osim što nije griješio bekendom kada je bio ‘silovan’, pripremao si je na taj mogućnost da preuzme forhendom i preusmjeri izmjenu na Nadalov bekend, kojima ovaj uopće nije bio opasan tijekom meča, a bio je dramatično predvidljiv.

A Roger je i vrlo važnu stvar radio već od servisa, uostalom pogledajte ovo:

wimbledon.com

Lijevo je Nadalova, desno je Federerova statistika na prvom servisu. Osmerostruki pobjednik Wimbledona je na AD strani servirao u FH, odnosno u “T” kako bi dobio veću vjerojatnost da forhend bude prvi sljedeći udarac u izmjeni zbog kutova kojime Nadal može visokopostotno reternirati. Osim toga, tamo je Nadalov bekend!

Na kraju možemo zaključiti da se Federer od očekivane žrtve zlostavljanja po bekendu pretvorio u zlostavljača i uvelike zbog uspješnosti u toj strategiji igre došao do 16. pobjede protiv svog najtežeg protivnika!

Za kraj poslušajte Federerovu izjavu u kojoj se dotakao razloga zašto je pobijedio: