Prvi trener Popović za SK: Za TOP 10 mora dati sve od sebe

Alpsko skijanje 25. stu. 202111:22 > 16:56
Podijeli:
GEPA pictures/Christian Walgram via Guliver

Hrvatska skijašica Leona Popović proslavila se nastupom u finskom Leviju protekli vikend. U subotu je u slalomu bila 18. za najbolji rezultat karijere, a onda je sljedeći dan došla do još boljeg rezultata, završila je 14.

Najzaslužniji za Leonin razvoj bio je njezin prvi trener Zlatko Rački, čovjek kroz čije ruke su prošle mnogobrojne skijaške snage. Kad smo ga nazvali, prvo je samo rekao:

“Ma može, dat ću izjavu, samo da stanem sa strane” – očito smo ga uhvatili u nezgodnom trenutku. A onda kao pravi gospodin par minuta kasnije on je nazvao nas pa smo krenuli sa razgovorom.

Vjerujem da ste prezadovoljni sa Leoninim rezultatima u Finskoj, kako ste Vi to doživjeli?

“Naravno da sam sretan radi toga, kako ne, ipak je sve krenulo ovdje u Gorskom kotaru.”

Kako je sve zapravo krenulo, kako je Leona krenula sa skijanjem kod vas?

“Leonu poznajem od njezinog rođenja i kako smo nas tri prijatelja radili u školi skijanja uz hotel Jastreb dok je to još sve bilo u funkciji. Leona se nama priključila i napravila prve skijaške korake u Begovom Razdolju, i to je bila jedina staza koja je tu funkcionirala. Onda smo nas trojica osnovali Skijaški klub Mrkopalj, i naravno, Leona se nama odmah priključila, prvo kao početnik skijaš, a onda kasnije i natjecateljica. Na svakom treningu davala je sve od sebe jer je takva, odrađivala je svaki trening baš kako treba, ali najveći problem tog skijanja su staza ui uvjeti koji su dosta loši. A zašto su loši? Jedne godine ima snijega, pa ga pet godina nema i tako. Ona je najviše treninga odradila u Begovom Razdolju i u Mrkoplju, a znali smo nekad otići na koji trening i u Austriju ili Sloveniju, ali to je bilo jako, jako malo. Na početku svega mi smo to sve učili u hodu ovdje kod nas, znao je svraćati Ante Kostelić pa bi pomogao svojim savjetima i tako. Ona se nakon šest godina u klubu Mrkopalj, preselila u Ski klub Rijeku. Tu s njom sad radi Goran Rački, zaista sjajan dečko, tu je i od nas trojice prijatelja Vjekoslav Ružić koji je njezin serviser.”

Izgleda da Mrkopalj čuda radi, s obzirom da je i Jakov Fak od tamo potekao…

“Pa dobro, kaže se da je Mrkopalj kolijevka skijanja, tako da eto, valjda od rođenja dobiješ ono nešto skijaško u sebi. Tu ima stvarno puno olimpijaca, ali to je stvarno skup sport i moraju se izdvojiti velika sredstva da bi uspjeli i nešto napravili.”

AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

S obzirom da je Leona ostvarila najbolje rezultate u slalomu, mislite li da bi se trebala najviše fokusirati na tu disciplinu ili bi mogla probati i brže discipline?

“Leona je dobra i u brzim disciplinama, ali mislim da bi se trebala bazirati samo na tom slalomu i veleslalomu koliko uspijeva.”

Što Leoni predviđate za budućnost, bliže se Zimske olimpijske igre u Pekingu, bi li tamo moglo biti svega?

“Moglo bi, ali daj Bože samo neka bude zdrava. To je najbitnije u ovom trenutku, da nema nekih ozljeda ili nešto. Mlada je, čeka ju svIjetla budućnost u skijanju. Ako se ovako nastavi kako je krenula i ako si posloži sve u glavi, dobije više samopouzdanja, jednostavno mora ići svaku utrku na glavu. Mora dati sve od sebe za TOP 10, nema tu nikakvih kalkulacija, jednostavno mora ići uvijek na glavu.”

Kako vi gledate na današnje hrvatsko skijanje, nekako poslije odlazaka Janice i Ivice, kao da se sve ponovno budi, Zubčić odnedavno u muškom, pa evo sada i Leona u ženskom skijanju…

“Nakon odlazaka Janice i Ivice, napravili su čudo. Pogotovo alpsko skijanje, jer tu kod nas nordijsko skijanje je dosta jako. Digli su to na jednu veliku razinu. Savez dobro radi, prati brojne klubove, ima puno klinaca, normalno da među tim velikim brojem netko mora iskočiti. To je 15 godina rada, vide se neki razultati. Vidite i Filipa, njemu je isto trebalo par godina da se sve posloži, pa ga pogledajte u veleslalomu. Nema brige, kako oni budu napredovali, doći će neki mlađi i to je to.”

Uvijek se poteže nekakva paralela kako primjerice Austrija ili Slovenija imaju bolje uvjete nego mi, što je ono što nas u skijanju razlikuje od njih?

“Mi imamo drukčiji duh od njih, ne samo u skijanju nego općenito za sve sportove. I taj naš inat, mi kad se zainatimo, mi ćemo napraviti 10 puta više od njih, a uvjeti su možda 10 puta gori. Mi kad smo krenuli u sve to u Begovom razdolju, mi nismo imali niti stroj za gaziti snijeg. Skijalo se po neuređenim stazama, i kad bi došla Leona i ostali skijaši i skijašice, naravno da ćeš se ti bolje prilagoditi na onu pravu stazu. Ali taj inat je najveći razlog, oni imaju sve, mi nemamo ništa i onda se naravno mi moramo puno više dokazivati da nešto postignemo.”

Vaše mišljenje o Savezu, čini se da sve funkcionira kako treba?

“Dobro se radi, netko će naravno reći da nije to tako, ali s obzirom da sam ja u skijanju više od 20 godina, mislim da zasad sve ide kako treba. Svi klubovi, i veliki i mali, dobro se radi. Ovo što je Leona postigla u Svjetskom kupu je vrhunski rezultat za takvo mjesto, pa Jakov Fak, bilo je i tu još prije nekih olimpijaca, zaista sve pohvale.”

Imaju li prema vama još neki skijaš ili skijašica koji bi u budućnosti mogli postati jako dobri?

“Zrinka Ljutić je tu, djevojka koja ima 17 godina, strašan potencijal koji je odmalena počeo prikazivati velike rezultate. Ne samo ona, tu su i njezina braća. Imamo svIjetlu budućnost u skijanju. Kako bude Leona napredovala, pa Zrinka, tu će se povući još neki mlađi naraštaji.”

 

 

Komentari

Vaš komentar